Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tåler at regjeringen bruker 2015. Men det er maks

Per Sandberg (Frp) gir justisminister Anders Anundsen (Frp) frist ut året med å sende ut mulla Krekar.

FRP OG KREKAR: I opposisjon var Frp-iveren sterk for å få mulla Krekar sendt ut av Norge. Frp-nestleder Per Sandberg mener Høyre/Frp-regjeringen må løse saken i løpet av året. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FRP OG KREKAR: I opposisjon var Frp-iveren sterk for å få mulla Krekar sendt ut av Norge. Frp-nestleder Per Sandberg mener Høyre/Frp-regjeringen må løse saken i løpet av året. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omstridte mulla Krekar slippes om tre uker fri etter å ha sonet en dom på to år og ti måneder i fengsel for trusler mot tre kurdere og Høyre-leder Erna Solberg.

Krekar har et endelig utvisningsvedtak mot seg fra 2007, og særlig Frp har vært klinkende klare på at Krekar skal ut av landet.

Overgangen fra opposisjon til regjeringskontorene har imidlertid ikke vist seg å være alt Frp trengte for å få til en utvisning - under forhandlingene om en blåblå regjeringsplattform måtte Frp-leder Siv Jensen konstatere at en regjering der Frp var med, likevel ikke kom til å sende Krekar til galgen i Irak.

Utvisningsvedtaket mot Najumuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter, er ikke effektuert fordi Irak ikke kan garantere at han ikke får dødsstraff.

Her er en samleside om mulla Krekar på Dagbladet.no

Sandberg: Frist ut året - Per Sandberg, står det et fly klart til Krekar når han slipper ut?

- Hadde det vært opp til meg.., begynner Sandberg, før han avbryter seg selv.

- Jeg regner med at regjeringen har videreført den jobben den rødgrønne regjeringen var i gang med for å få ham ut.

Frp-nestleder sier han har "sterke forventninger" til at en regjering der Frp er med, har jobbet mot en løsning som vil ende med utvisning.

I RETTEN: Mulla Krekar, Najmuddin Faraj Ahmad, da han ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett, i trusselsaken han ble dømt i. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I RETTEN: Mulla Krekar, Najmuddin Faraj Ahmad, da han ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett, i trusselsaken han ble dømt i. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Det forventer jeg rett og slett, sier Sandberg som utsteder følgende frist til partikollega og justisminister Anders Anundsen:

- Jeg tåler at regjeringen bruker 2015. Men det er maks.

Tross tidligere Frp-iver for å få sendt Krekar ut på dagen, tror Sandberg at partiet og Frp-velgerne vil være tilfredse dersom regjeringen løser saken i løpet av året.

- Jeg tror likevel det kan komme til å gå fortere, og kanskje før valget i høst, legger han til.

- Nasjonale sikkerhetshensyn Frp-leder Siv Jensen tok i 2011 til orde for at Krekar burde plasseres i forvaring i påvente av en sikker retur til Irak.

Statssekretær i Justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) er svært sparsom med opplysninger om hva departementet har foretatt seg i saken siden Frp inntok kontorene.

- Vi har forløpende vurderinger om hvilke tiltak vi skal sette inn rundt løslatelsen.

- Hva vurderer dere?

- Det er informasjon vi ikke kan gå ut med.

- Hvorfor ikke?

- Fordi dette er informasjon knyttet til nasjonale sikkerhetshensyn.

- Hva har departementet konkret gjort i saken?

- Vi har gjort en rekke vurderinger, men jeg kan ikke gå inn på det av samme hensyn.

- Man har jobbet mye med saken, men jeg kan ikke gå inn på detaljene rundt hva som er gjort og hva som er vurdert, sier Kallmyr.