- Jeg tar ansvar

NSB-sjef Osmund Ueland sier at han vil vurdere sin stilling som toppsjef når rapportene fra Åsta-ulykken i januar og ulykken på Lillestrøm stasjon i går foreligger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at Ueland vil fortsette som NSBs toppsjef i lang tid framover, for det vil fortsatt gå måneder før alle rapportene er klare.

- Jeg sier ikke at jeg vil gå av, men jeg sier at jeg vil vurdere min stilling. Dette har jeg tenkt grundig igjennom, sier Ueland til Dagbladet.

NSB-sjefen er påpasselig med å fortelle at han tar ansvar for manglende sikkerhet ved jernbanen. Han gjorde det i går, som han gjorde det etter Åsta-ulykken i januar.

- Hvilken nytte har NSBs passasjerer av at du tar ansvaret når vi samtidig opplever en rekke ulykker og nestenulykker?

- Det finnes ingen oppskrift på hva som er riktig måte å ta ansvar på. Bortsett fra at det må være klart for alle at det er topplederen og ikke de ansatte som tar ansvar, sier Ueland.

- Men antallet ulykker, Ueland, er ikke det bekymringsfullt?

- Vi har vært opptatt av å vise åpenhet om ulykker, nestenulykker og hendelser. Når antallet hendelser er så høyt som Jernbanetilsynets tall viser, er det på grunn av at våre ansatte er modige og sier ifra.

Osmund Ueland ble varslet om Lillestrøm-ulykken natt til i går. Da var han på seminar i Tydal sammen med NSB-kolleger. I dag reiste han tilbake til Oslo for å lede arbeidet etter ulykken.

- Det er utrolig tøft å være leder i NSB akkurat nå. Men jeg hadde ikke sittet her som sjef dersom det hadde vært splittelse internt i NSB. Dersom ansatte hadde stått på gata og krevd min avgang, ja, så hadde jeg gått av, sier Ueland.

per.ellingsen@dagbladet.no