- Jeg tar ansvaret

Røkke sier han ville tatt båtsertifikat på samme måte igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• - Overlot alt til assistenten

• Jeg var og er ordblind

(Dagbladet.no): Kjell Inge Røkke (47) hadde en lang dag i retten i dag. Han gikk i vitneboksen klokka 09.15, og der ble han stående og svare for seg inntil retten ble hevet litt etter klokka 14.

- Det var utvilsomt tøft å stå der, men jeg synes det gikk greit, sa Røkke til pressekorpset idet han forlot tingretten.

- Men det er sikkert ting jeg tenker på i kveld at jeg burde sagt.

- Tar ansvaret

Under sin forklaring understreket Røkke flere ganger at han hadde overlatt alt det praktiske rundt båtsertifikatene og betaling til sin personlige assistent John Inge Valand (43).

Han understreket imidlertid at han ikke prøvde å legge skyld over på Valand, men at han bare ville forklare hvordan han delegerer arbeidsoppgaver.

LETTET: Røkke så fram til å forklare seg. Han sa i ettertid at det var tøft, men dro flere ganger på smilebåndet. Foto: JON TERJE H. HANSEN
LETTET: Røkke så fram til å forklare seg. Han sa i ettertid at det var tøft, men dro flere ganger på smilebåndet. Foto: JON TERJE H. HANSEN Vis mer

- Det er beklagelig at John Inge er kommet i en situasjon som er ekstremt beklemmende for ham. Alt som er skjedd her er mitt ansvar. På ingen måte skal noen tro at jeg prøver å legge skyld over på andre.

Røkke gjentok seinere dette overfor pressen.

- Jeg vil presisere at jeg ikke legger skyld over på Valand. Jeg beskrev bare arbeidsfordelingen. Jeg skal ta det hele og fulle ansvar for det jeg har gjort.

Røkke nekter straffskyld, og brukte store deler av dagen på å tilbakevise aktoratets påstander om at han har bestukket den svenske skipsinspektøren Claes Pallin (55). Han nekter også for å ha forklart seg falskt overfor norske sjøfartsmyndigheter.

På spørsmål fra pressen om han ville tatt båtsertifikat på samme måte igjen trengte ikke  Røkke betenkningstid:

- Ja.

- Privatist

Da det var aktoratets tur til å grille Røkke, var de svært interessert i å høre ham forklare hvilke kurs og opplæring han gikk gjennom i forkant av sin påståtte privatisteksamen, hvordan eksamenen ble gjennomført, og hvilke beløp som ble betalt og hvordan.

Ifølge Røkke avla han privatisteksamen under et møte på sitt eget kontor den 21. mai 2001. Det hele skal ha blitt unnagjort på halvannen time.

Påtalemyndigheten mener på sin side at Røkke aldri gjennomførte tilstrekkelig opplæring eller eksamen, og betalte kroner 100 000 for de svenske klasse 8-sertifikatene han og medarbeiderne fikk utstedt fra Pallin.

Deretter måtte Røkke gjøre rede for all kontakt med båtmekler og medtiltalt Erik Øye (43).

I sitt første politiavhør sa Øye at det opprinnelig var meningen at Røkke skulle betale 100 000 kroner direkte til Pallin, og at disse pengene skulle befinne seg i en safe på kontoret. I stedet skal Øye ha lagt ut store deler av beløpet av egen lomme, og dagen etter fått en konvolutt av John Inge Valand med 100 000 kroner.

- Det er flere som har lett etter denne safen, uten å ha funnet den ennå, sa Røkke, og avviste at det ble snakket om betaling under møtet på hans kontor.

- Så det Øye sier,stemmer ikke, spurte aktor Susie Bergstrand.

- Det medfører overhodet ikke riktighet, sa Røkke bestemt.

Forsøkt utpresset?

Både aktoratet og Erik Øyes forsvarer Tom A. Torkildsen spurte Røkke ut om det angivelige utpressingsforsøket som skal ha funnet sted i begynnelsen av 2005.

Forsøket skal ha kommet i stand via en mellommann, som avtalte et møte på Røkkes kontor, der han overleverte ei blå mappe med et investeringsprospekt.

- I mappa lå en beskjed fra Øye om at hvis jeg ikke investerte i prosjektet, ville Øye endre sin forklaring og gjøre en avtale med politiet. Forklaringen ville være ufordelaktig for meg, mens Øye ville få mild eller ingen straff.

Røkke sier han reagerte med voldsomt raseri på det han oppfattet som et forsøk på utpressing, og at han kastet mellommannen ut av kontoret.

- Jeg ba ham (mellommannen, red. anm) fortelle det slik det er til politiet. Jeg ba ham forklare alt på godt og vondt. Om det er negativt eller positivt, det driter jeg i.

Røkkes advokat informerte politiet om hendelsen.

- Hvorfor insisterte du på at vi skulle sende en redegjørelse til politiet, ville Røkkes forsvarer Ellen Holager Andenæs vite.

- Jeg ville ha alt på bordet. Jeg syntes dette var helt uaktuelt. Ja, jeg skjønte at noe av dette kunne oppfattes negativt og kunne sette meg i et dårlig lys, men jeg ville ha alt på bordet. Uansett konsekvenser.

- Har du noensinne betalt Erik Øye for å forandre forklaring, spurte Andenæs.

- Nei. Absolutt kategorisk.

- Hva med andre vitner? Har du antydet at de skulle få belønning?

- Nei, det har jeg absolutt ikke, sa Røkke.

PÅ VEI TIL RETTEN: Kjell Inge Røkke på vei inn til første rettsdag på mandag.
RØKKES ASSISTENT: John Inge Valand.