- Jeg tar ansvaret

President Bush legger seg flat for kritikken etter Katrina-katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er blitt rettet skarp kritikk mot Bush-administrasjonen etter orkanen Katrinas herjinger i sørstatene. Mange har stilt spørsmål ved landets katastrofeberedskap og Washingtons evne til å reagere når det trengs.


På en pressekonferanse i Det hvite hus i dag tok Bush det hele og fulle ansvar for feil som ble begått fra toppen, melder nyhetsbyrået AP.

- Katrina avslørte alvorlige mangler ved vår beredskapsevne på alle myndighetsnivåer, sa presidenten.

- I den grad føderale myndigheter ikke gjorde jobben sin godt nok, tar jeg ansvaret for dét.

Delstatsmyndighetene i de berørte områdene har kranglet med Washington om hvem sin feill det var at hjelpen kom så seint. Ifølge AP er dette første gang at presidenten offentlig tar høyde for at feilen kan ligge sentralt.

Alvorlige mangler

Presidenten innrømmer at redningsaksjonen i Louisiana avslørte et sårbart USA i tilfelle en ny naturkatastrofe eller framtidige terrorangrep.

Han fikk flere spørsmål fra pressen om hvorvidt amerikanere burde føle redsel med tanke på myndighetenes katastrofeberedskap.

KATASTROFEN: Store deler av New Orleans ligger fortsatt under vann. Foto: SCANPIX/AP
KATASTROFEN: Store deler av New Orleans ligger fortsatt under vann. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Er vi i stand til å takle et alvorlig terrorangrep? Det er et svært viktig spørsmål, og det er av nasjonal interesse at vi finner ut hva som er skjedd, slik at vi kan reagere bedre en annen gang.

Granskning

Bush sier han imøteser en granskning av hva som gikk galt - og hva som var bra - da Louisiana og Mississippi ble rammet av katastrofen.

Pressefolkene var mest interessert i hva Bush og hans folk kunne gjort annerledes.

- Jeg vil ikke forsvare prosessen som pågår. Jeg vil forsvare menneskene som redder liv, sa presidenten ifølge AP.

Presskonferansen kommer dagen etter at Michael Brown - sjefen for Direktoratet for katastrofeberedskap (FEMA) - gikk av som følge av massiv kritikk for direktoratets innsats i New Orleans.

MÅ SVARE PÅ KRITIKK: President Bush tar det hele og fulle ansvar på vegne av regjeringen.