Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tar gjerne en innføring fra Siv Jensen om hva som er vulgært, for det har hun greie på

Støre knallhardt ut mot finansministeren.

VULGÆRT:  Ap's finanspolitiske talsmann, Jonas Gahr Støre, tar gjerne en innføring fra finansminister og Frp-leder Siv Jensen (Frp) om hva som er vulgært.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
VULGÆRT: Ap's finanspolitiske talsmann, Jonas Gahr Støre, tar gjerne en innføring fra finansminister og Frp-leder Siv Jensen (Frp) om hva som er vulgært. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Siv Jensen syns det er vulgært å snakke om skatteletter til de som har mest fra før. Vel, ni av ti kroner de har gitt i skatteletter til nå, har gått til personer og ikke bedrifter. Så jeg tar gjerne en innføring fra Siv Jensen i hva som er vulgært, for det har hun greie på!              

Ordene tilhører Jonas Gahr Støre, og er svar på tiltale fra Frp-finansministeren som selv har anklaget Ap's finanspolitiske talsmann for vulgær argumentasjon. Da de to møttes i NRKs Politisk kvarter mandag i forrige uke, beskyldte Jensen (Frp) Støre og Ap for å komme med «påstander om skattelette til dem som har mest fra før, når debatten egentlig burde handle om trygge arbeidsplasser og flere arbeidsplasser».

- Så litt mindre vulgaritet og litt mer konstruktivitet hadde vært å foretrekke, syns jeg, sa hun.

«Gutta på gølvet» I gårsdagens Dagbladet er finansministeren intervjuet om hvordan hennes skatteletter skal gi et tryggere Norge. Da kom hun med flere stikk mot Arbeiderpartiet, som hun mener drived med skremselspropaganda framfor å diskutere politikk.

Les også: Siv Jensen: - Kom deg ut av skremmebobla, Jens.  

- Skal bedriftene kunne gå godt, må de ha gode og forutsigbare rammevilkår. Det handler om lover, forskrifter, reguleringer og ikke minst om skatt, sa hun, før hun la til:

- Jeg blir provosert når debatten om skattelette alltid blir møtt med at all skattelette går til de rikeste. Det handler ikke om det! Det handler om å trygge arbeidsplassene til «gutta på gølvet».

Støre mener Jensens argumentasjon er enfoldig. 

- Finansministeren beskriver mange fine mål for samfunnet det ikke er noen uenighet om: det å opprettholde høy produktivitet, få folk utenfor arbeidslivet inn i arbeidslivet og det å ta i bruk i ny teknologi. Men den ene vidundermedisinen for alt dette er skatteletter. Det mener jeg blir enfoldig, sier han til Dagbladet.
    - Har gjenoppfunnet 50-øringen Før valget var Frp også skeptiske til hvordan Høyres så for seg å kvele formuesskatten. Mer skattelette til folk flest, var Frp's refreng. Støre mener folk flest har fått lite igjen for de 7,1 milliardene som er gitt i skattelette så langt.

- Vanlige lønnsmottakere har fått 50 øre dagen i skattelettelser, mens de med inntekter over 2 millioner kroner får 40 000 i året. Så de har gjenoppfunnet den avskaffede 50-øringen. Det gjør ikke at vi når de djerve målene. Bredere satsinger må til, sier Støre.

- Siv Jensen sier til Dagbladet at det handler om å trygge arbeidsplassene til «gutta på gølvet»? 

- Ja, men det handler om å trygge arbeidsplasser til alle i det arbeidende Norge. Og ikke i noe land har det vært slik at skattekutt er det ene svaret på det, sier han og fortsetter:

- Vi har redusert antall som betaler formuesskatt i Norge vesentlig, slik at det nå bare er 15 prosent av oss som betaler formuesskatt. Og vi har tettet hull i skattesystemet, og holdt satsene lave.

Åpner for å beholde blå skattekutt Støre er dypt skeptisk til å innføre nye, kraftige skattekutt i årene før eldrebølgen skyller inn over Norge.   

- Å kutte vesentlig i inntektene til det spleiselaget velferdssamfunnet er - og samtidig øke utgiftene - er en dårlig forberedelse på det som ligger foran oss. Det er ikke å ta vare på framtida til de nye generasjonene på en god måte, sier Støre, før han legger til at skatt er en byrde:

- Og da er det et poeng at den byrden blir delt rettferdig. Og med disse skattelettelsene til de som har mest fra før, så blir det indirekte budskapet til dem som ikke har mest fra før, at de får ta en større del av byrden. 

I gårsdagens Dagbladet sa Jensen at «det vil være interessant å høre om Arbeiderpartiet, som brukte hele valgkampen på kjempe mot skattelette, vil øke skattene vi har redusert».  

- Vårt syn på enkeltskatter må vi gjøre oss opp en mening om når vi nærmer oss nye valg. Vi har et program for denne perioden om vi er imot de kuttene de foretar. Men alle vet at det å bare å gjeninnføre skatter som kuttes, ikke alltid er riktig måte å gjøre ting på. Men vi er for et skattesystem som er rettferdig, effektivt og omfordelende. Hva som blir den riktige skattetekniske innretningen for å ivareta de tre kvalitetene i en ny stortingsperiode, kan vi ikke si dag, svarer Støre.

- VULGÆR: Ap's finanspolitiske talsmann er ikke den eneste som mener Siv Jensen har greie på hva som er vulgært. I 2011 beskrev den daværende LO-lederen, Roar Flåthen, som «vulgær» når hun omtaler LO og andre deler av norsk fagbevegelse. Her er Frp-lederen fotografert under partiets valgvake, hvor  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- VULGÆR: Ap's finanspolitiske talsmann er ikke den eneste som mener Siv Jensen har greie på hva som er vulgært. I 2011 beskrev den daværende LO-lederen, Roar Flåthen, som «vulgær» når hun omtaler LO og andre deler av norsk fagbevegelse. Her er Frp-lederen fotografert under partiets valgvake, hvor Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart