Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg tar heller 21 års fengsel enn å få en kule i panna.»

Erling Havnå (46) har kommet med nye opplysninger om Stavanger-ranet til politiet, men kickbokseren frykter for livet sitt hvis han oppgir navnet på den ukjente «oppdragsgiveren».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg tar heller 21 års fengsel og 20 års sikring enn å få en kule i panna.

Slik svarer Havnå når politiet ber ham forklare hvorfor han ikke vil oppgi navnet på den ukjente mannen. Havnå har i flere avhør forklart at han utførte oppdrag på vegne av «oppdragsgiveren», og hevder den ukjente mannen var sjåfør i forbindelse med ranet.

-  Min klient har forklart seg om fakta i saken, men han har ikke brakt inn noen navngitte personer, sier Havnås forsvarer, advokat John Christian Elden.

Havnås DNA-profil

46-åringen innrømmer at han har møtt David Aleksander Toska, alias «Mesterhjernen», en rekke ganger, at han skaffet seks madrasser og tre finlandshetter - og at han ble spurt om å leie en leilighet i Stavanger før ranet.

Politiet mener forklaringen hans ikke holder, og at kickbokseren deltok under ranet, der en politimann ble drept. Etterforskerne har funnet Havnås DNA-profil på ei finlandshette fra en av de utbrente bilene.

-  Jeg har ikke noe med ranet å gjøre. Jeg ordnet utstyr for en mann jeg ikke vil navngi, hevder Havnå, som i de første avhørene sa at han var i Stavanger ransdagen.

Var ofte i Stavanger

I det femte avhøret skiftet han forklaring, og hevdet da at han var i Arendal dagen ranet skjedde. Havnå sier han leide en bil og at bilen ble overlevert til den ukjente mannen like før ranet.

-  Denne oppdragsgiveren tilbød meg betaling dersom jeg kunne holde fast på én forklaring, sier Havnå om årsaken til at han ikke tidligere skiftet forklaring.

Ifølge Havnås forklaring har han nærmest gått i skytteltrafikk mellom Arendal og Stavanger i tida før ranet. Havnå hevder han overleverte diverse utstyr. I sin siste politiforklaring hevder han at han møtte den ukjente mannen ved Kongeparken, 20 minutter fra Stavanger, ei tid før ranet.

-  Jeg overleverte seks madrasser og tre finlandshetter. Utstyret ble fraktet til et lokale med benker. På benkene lå det blant annet soveposer og flomlys, forklarer Havnå til politiet. Han sier hans DNA-profil kan ha havnet på utstyret fordi han la seg til å sove.

-  Jeg liker å ha det varmt når jeg sover, derfor brukte jeg dette til å dekke meg til, forklarer Havnå.

Møtte ofte Toska

Kickbokseren sier at han har hatt kontakt med «oppdragsgiveren» en rekke ganger de siste to åra. Før ranet av Postens Brevsenter i Oslo i fjor skal han ha blitt hyret av den ukjente mannen til å skaffe utstyr, som slegge og øks. Han ble også forespurt om å skaffe en leilighet på Oslos østkant. Erling Havnås DNA-profil ble funnet på en sleggeliknende gjenstand i forbindelse med ranet av Postens brevsentral.

I denne perioden skal Havnå også ha møtt David Aleksander Toska en rekke ganger. Tidligere har det kommet fram at Toska besøkte Havnå på Lanzarote og at Havnå ble stoppet i en bil utenfor Oslo sammen med Toska og to andre kriminelle.

I det siste politiavhøret erkjenner Havnå at han også har drukket øl med Toska på restauranten Tre Brødre i Oslo, og at Toska overnattet hos ham ved en anledning.

Nekter nye avhør

Havnå hevder han fikk i oppdrag av den ukjente mannen å leie en leilighet i Stavanger på nyåret noen måneder før ranet, og forklarer at han ikke ville gjøre det, men at han etter hvert dro til Stavanger.

46-åringen sier også at han møtte den ukjente mannen på Hellerud i Oslo etter ranet. Havnå hevder at den ukjente mannen skal ha kjørt en bil i forbindelse med ranet.

-  Han sa at politiet ikke klarer å finne ut at han har vært med, fordi han har skaffet seg alibi, hevder Havnå overfor etterforskerne.

Havnå er en rekke ganger spurt om han vil oppgi navnet til «oppdragsgiveren», men han nekter. Han frykter for livet sitt, og henviser til at fem væpnede politimenn må følge ham til fengslingsmøte. 46-åringen vil ikke lenger la seg avhøre.

-  Frykten er helt åpenbar, fordi det er politiet som har skapt den. Han ser hvordan politiet behandler ham, med væpnede vakter og pansrede biler. Han skjønner på politiets handlemåte at dette er bad guys, sier advokat John Christian Elden.

PÅ FLUKT: David Aleksander Toska er etterlyst, og er fortsatt på flukt.
LIVREDD: Erling Havnå (46) frykter for livet sitt hvis han oppgir navnet til sin «oppdragsgiver». - Frykten er helt åpenbar, fordi det er politiet som har skapt den, sier hans forsvarer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media