«Jeg tar hver eneste bleie selv»

Ari Behn er forberedt på at hans pappaoppgaver vil vokse når Märtha Louise blir pålagt flere representasjonsoppgaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Ari Behn er forberedt på at han vil få et betydelig ansvar i hjemmet. Det ser han fram til.

- Det har lenge vært planlagt at jeg skal bruke tid på dette. Og tida sammen med min datter er noe jeg bare gleder meg til. Å være forfatter, det å kunne disponere tida så fritt, er ikke annet enn et privilegium, sier Behn, som spøkefullt avviser at han trenger hjelp i det daglige stellet av Maud Angelica:

- Nei, jeg tar hver eneste bleie selv, ler han.

Travel Märtha

Nå i bokhøsten har Ari travle dager med promotering og «signeringsferder» med den nye boka. Etter jul vil han ha bedre tid. Rekonvalesensen til kong Harald er beregnet til 2-3 måneder, fra jul og utover. I denne tida vil Märtha Louise bli pålagt et større antall representasjonsoppgaver, noe som igjen innebærer en belastning på familielivet.

- Det er sant. Men dette er jeg innstilt på, både som svigersønn og som Märthas ektemann. Hensynet til familien og Norge kommer foran alle andre hensyn, sier Behn til Dagbladet.

Optimistiske

Hele kongefamilien er naturlig nok bekymret for kong Haralds helse. Følelsen av å ikke strekke til gjelder alle familier som rammes av kreft, også kongefamilien. Behn kan fortelle at det har vært flere tunge stunder den siste tida, men at familien finner trøst i hverandre.

- Ja, det har vært tungt. Men vi er optimistiske, og blir beroliget av legenes prognoser. Vi håper og tror alle at dette vil gå bra, sier Behn, som dessuten skryter voldsomt av hvordan kong Harald forholder seg til sin egen sykdom:

- Kongen tar dette helt enestående.

Utsetter New York

I utgangspunktet var det meningen at Behn, prinsesse Märtha Louise og Maud Angelica skulle flytte til New York i februar. I går ettermiddag sendte Slottet ut en pressemelding som fortalte at disse planene er utsatt inntil videre. Hvor lenge, vites ikke.

- Det er naturlig å stille opp når det er et behov. Og resten får vi ta etter hvert, sier Behn, som bekrefter at flyttingen er utsatt.

Denne høsten har Behn brukt mye tid på å promotere romanen sin, «Bakgård». I går var han på Sørlandet. Etterspørselen etter forfatteren er stor, og i Arendal og Kristiansand signerte han nærmere 100 bøker. På programmet fram mot jul venter blant annet Stavanger, Oslo og Gjøvik.

- Varmer

Og Behn blir varmt mottatt overalt hvor han kommer. Mange ber ham hilse til kong Harald, og ønske «god bedring».

- Det varmer naturligvis, sier Behn.

Slottet jobber nå med å sette sammen representasjonsprogrammet for januar, februar og mars.

Det er vanlig at Slottet har fastsatt programmet langt tidligere, men den spesielle situasjonen med kronprinsessens fødsel og kong Haralds sykdom gjør at arrangementer vil bli annonsert tett opp mot de aktuelle datoene.

- I kongens sykdomsperiode og under rekonvalesensen vil prinsesse Märtha Louise i større grad enn planlagt representere kongehuset ved offisielle anledninger, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til Dagbladet.

Ari Behn vil ikke være med på representasjonsoppgaver, men han kan være med på arrangement der det er naturlig at han følger prinsessen, for eksempel ved offisielle middager.

Informerte kilder sier at paret har et sterkt ønske om å flytte til New York, men at den spesielle situasjonen i kongefamilien har ført til at spesielt Märtha mener hun må være hjemme for å ta sin del av representasjonsoppgavene. På denne måten vil prinsessen bli en uoffisiell vikar for kronprinsen. Kronprinsessen har som kjent termin 22. januar. Det vil også være aktuelt at prinsessen representerer sammen med sin bror, slik at dronningen kan være sammen med sin sykemeldte mann.

Det er foreløpig ikke avklart hvor prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og lille Maud Angelica skal tilbringe jula.

TUNGE STUNDER: - Det har vært tungt. Men vi er optimistiske. Vi håper og tror alle at dette vil gå bra, sier Ari Behn om tida etter at kong Haralds kreftsykdom ble kjent. Behn er imponert over hvordan svigerfaren forholder seg til sin sykdom: - Kongen tar dette helt enestående.