Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg tar ikke pandaen med meg», skrev Thatcher. Med to streker under «ikke»

- Ikke noe lykketegn, skrev Storbritannias mektigste om å fly med en kjempepanda i bagasjen.

DÅRLIG TEGN?: Britenes tidligere statsminister Margaret Thatcher mente at politikere og kjempepandaer ikke var noen god kombinasjon. Foto: AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI/AFP PHOTO / LEON NEAL AND Gabriel DUVAL / NTB Scanpix
DÅRLIG TEGN?: Britenes tidligere statsminister Margaret Thatcher mente at politikere og kjempepandaer ikke var noen god kombinasjon. Foto: AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI/AFP PHOTO / LEON NEAL AND Gabriel DUVAL / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hun ble Storbritannias første kvinnelige statsminister, knuste fagforeninger og førte britene inn i Falklandskrigene.

Likevel steilet Margaret Thatcher da en bambustyggende kjempepanda skulle haike med flyet hennes til Washington D.C. i 1981.

Nektet pandaskyss

Det skriver BBC om episoden der lord Solly Zuckerman, presidenten for London Zoological Society, foreslo transporten, hvorpå den britiske statsministeren satte foten ned.

Dette på tross av at lord Zuckerman understreket at hans forening var i en alvorlig økonomisk knipe.

- Hun slo fast at pandaen ikke skulle sitte på med flyet, og sa at «pandaer og politikere er ikke noe lykketegn», skal Clive Whitmore, Thatchers daværende sekretær, ha sagt, ifølge et nysluppet dokumentet fra Storbritannias nasjonalarkiv.

Det ellers maskinskrevne dokumentet er markert med en blå penn, og blant Thatchers bemerkninger er setningen «Jeg tar ikke pandaen med meg». Ifølge BBC skrev den nå avdøde britiske statsministeren «ikke» med to streker under.

Styrte Storbritannia i elleve år

Margaret Thatcher var kjent som en svært kontant leder.

Hun fungerte som Storbritannias undervisningsminister mellom 1970 og 1974, før politikeren ble De konservatives første kvinnelige partileder året etter.

Deretter regjerte hun De britiske øyer i elleve år fra 1979.

I løpet av den perioden beveget hun Storbritannia til høyre rent politisk, samtidig som hun knyttet nære bånd til USAs president Ronald Reagan.

- For henne handlet det om en kamp mellom høyre og venstre, men også et valg mellom riktig og galt, noe som betydde at ambisjoner ikke trumfet ære, sa hennes forhenværende rådgiver Tim Bell om henne ett år etter at Thatcher døde i 2013.

- Håper du er en stor gutt

Bell ble i sin tid kalt inn da apparatet rundt Margaret Thatcher siktet seg inn mot valgseier før parlamentsvalget 1979.

Da skal politikeren ha slått fast følgende overfor sin nye rådgiver:

«Jeg vil at du skal forstå tre ting. For det første: Politikere har veldig, veldig store tær og veldig store fingre, og det er lett å tråkke på dem. Jeg har ingen av delene. Du skal fortelle meg sannheten, uansett hvor smertefull du tror den vil være. For det andre: Hvis du har noen triks som vil få meg valgt, ikke bruk dem. Fordi hvis folk ikke vil ha meg, vil det ikke fungere uansett. Og til slutt: Du vil få en god del ubehag av å jobbe for meg.»

«Jeg håper du er en stor gutt», la Thatcher til.

Les også: Slik var «jernkvinnen» (krever pluss-innlogging)

Kompromissløs leder

Tim Bell har også beskrevet en situasjon der Thatcher slet med å bli tatt på alvor i forkant av valgseieren.

Hun var også mislikt av mange på grunn av sin kompromissløse væremåte, noe som senere skulle bli hennes varemerke som statsleder.

Hennes politiske arv har fått navnet «thatcherismen».

De viktigste elementene i thatcherismen er frie markeder, kutt i offentlige kostnader, privatisering og nasjonalisme. ​

Omstridt ettermæle

Hennes politikk skapte stor oppstand særlig i Nord-England.

Der varte en mye omtalt gruvestreik fra 1984 til 1985, uten at statsminister Thatcher vegret seg for å pusse politiet på arbeiderne.

Selv var rådgiveren Bell, som i 1991 ble adlet, svært begeistret.

- Margaret sto opp for Storbritannia og var ikke villig til å kompromisse. I dag er det vanskelig å huske hvor dårlig selvbilde vi hadde i 1979. Hun forvandlet landet vårt og skapte plattformen for selvtillit og stolthet i Storbritannia de neste tiårene, skrev Tim Bell om Margaret Thatcher for tre år siden.

Les også: Gjorde britisk økonomi dynamisk og økte klasseskillene

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!