OSLO 20150508 Justisminister Anders Anundsen og nestleder i Stortingets justiakommite Anders Werp snakker om penger som er bevilget til prosjekter som skal hindre radikalisering av ungdom. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OSLO 20150508 Justisminister Anders Anundsen og nestleder i Stortingets justiakommite Anders Werp snakker om penger som er bevilget til prosjekter som skal hindre radikalisering av ungdom. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Jeg tar kritikken på alvor

Justisminister Anders Anundsen tar ansvar for asylbarnrotet, men er «uenig i faktatolkningen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE:  Det rødgrønne mistillitsforslaget mot justisminister Anders Anundsen (Frp) fikk som ventet ikke flertall da det ble tatt opp ved navneopprop i Stortinget like før klokken 15 i ettermiddag.

Forslaget fikk 72 stemmer, mens 97 stemte nei.

Opposisjonen samlet seg likevel om sterk kritikk av statsråden gjennom et såkalt daddelvedtak. Vedtaket baserte seg på et forslag fra Venstre og slår fast følgende:

«Stortinget mener det er sterkt kritikkverdig at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen ikke har gitt dekkende informasjon til Stortinget og ikke sørget for at den varslede politikkendring ble fulgt, i saken om utsendelse av lengeværende asylbarn.»

Forslaget ble vedtatt med 92 mot 77 stemmer.

- Jeg tar ansvaret  Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) tar kritikken i asylbarn-saken på alvor, men avviste ansvarsfraskrivelse i debatten i Stortinget i dag.

- Det er viktig for meg å være en god leder og ta ansvar, sa Anundsen da han forklarte seg fra Stortingets talerstol.

Anundsen sier at han tar kritikken fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV på alvor og til etterretning, men framholdt at han er «uenig i faktatokningen på enkelte områder».

- I denne saken har jeg vært tydelig på at ansvaret har vært mitt. At det foreligger ansvarsfraskrivelse vil jeg på det sterkeste avvise, sa statsråden. Han tar altså ansvar for at de politiske føringene fra Justisdepartementet ikke ble videreformidlet fra Politidirektoratet til Politiets utlendingsenhet (PU), men sier at «feil kan skje».

Catch-22 Anundsen mener også at han har befunnet seg i en slags «Catch-22»-situasjon, da han ble beskyldt for å skyve fra seg ansvaret:

- Når man gir informasjon fra underliggende etater er det både galt å gi informasjon fordi det er «ansvarsfraskrivelse», og galt å la være, sa Justisministeren.

- Det er viktig å legge fram fakta når man skal overholde opplysningsplikten overfor Stortinget. Det er også godt lederskap å ha tillit til de underliggende etater, at de gjennomgår og følger opp tildelingsbrev. Men feil og rutinesvikt kan skje. Det må vi bruke i en læringsprosess som i framtiden gjør oss sterkere, sa Anundsen.

Han avviste også at han har brutt opplysningsplikten og sier det var først etter kontrollhøringen tidligere i år at han ble kjent med at Politidirektoratet ikke hadde forstått endringen i tildelingsbrevet.

Mistillitsforslaget fra Ap, SV og Senterpartiet kommer ikke til å få flertall under avstemningen tirsdag, men det vil bli vedtatt kraftig kritikk av Anundsen.

- Mer ydmyk i dag Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Koblerg (Ap), mener Anundsen kan skylde seg selv for kritikken og mistillitsforslaget som nå kommer.

- Slik jeg og Arbeiderpartiet ser på dette, er det statsråden selv som har satt seg i en uholdbar situasjon, sa Kolberg fra Stortingets talerstol.

Han rettet samtidig kraftig kritikk mot at Høyre og Frp ikke mener at Anundsen har opptrådt klanderverdig, ikke minst da Anundsen ifølge Kolberg forsøkte å legge ansvaret over på politiet.

Kolberg mente imidlertid at Anundsen hadde forklart seg bedre og med større ydmykhet enn tidligere under debatten tirsdag.

- Det som statsråden har sagt i dag, er annerledes enn det han har sagt tidligere. Jeg har hørt på Anundsen med stor velvillighet i de andre sammenhengene, sa Kolberg og viste til at Anundsen tirsdag brukte ordet læring om utviklingen i asylbarnsaken.

Ifølge Kolberg var dette en ny ydmykhet overfor Stortinget fra Frp-statsråden.