Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tar med en fin gave og en god kake

Hugo Chavez skal i bursdagsselskap til syk Castro i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På tross av planene om å utsette feiringen av Castros 80-årsdag til desember, har Venezuelas president Hugo Chavez helt andre planer.

Lørdag kunngjorde Chavez at han har tenkt å reise til Cuba for å delta i bursdagsselskap dagen etter.

- I morgen vil jeg være med Fidel for å feire 80-årsdagen hans, sa Chavez på en pressekonferanse hjemme i hovedstaden Caracas.

Under lederskap av den venstreorienterte presidenten har Venezuela utviklet nære bånd med kommuniststaten Cuba. Samarbeidet har resultert i en rekke avtaler på områder innenfor utdanning, helse og olje.

Derfor er det kanskje ikke så uventet at Chavez ønsker å markere Castros bursdag. Og han kommer ikke tomhendt.

- Jeg vil ta med en fin gave, en god kake, og vi kommer til å feire de 80 årene til denne store figuren for Amerika og historien.

- Kommer aldri til å dø

Chavez sa tidligere denne uken at Cubas leder «kjempet for livet». Dagen før dagen var tonen langt mer optimistisk - og følelsesladd.

GODE VENNER: Venezuelas president Hugo Chavez støtter sin mer erfarne kollega Fidel Castro i vanskelige sykdomstider. I morgen planlegger Chavez å feire bursdag med Castro. Foto: Scanpix
GODE VENNER: Venezuelas president Hugo Chavez støtter sin mer erfarne kollega Fidel Castro i vanskelige sykdomstider. I morgen planlegger Chavez å feire bursdag med Castro. Foto: Scanpix Vis mer

- Fidel du kommer aldri til å dø, min gamle venn, kamerat, kompanjong, mentor og alle revolusjoners far, ropte Chavez, som understreket at selv om Castro skulle dø fysisk, kommer han til å leve videre i historiebøkene og folks bevissthet.

Chavez har tidligere sagt at den sosiale revolusjonen han selv leder er inspirert av Cuba. Han nekter imidlertid for at han leder Venezuela i retning av et Cuba-liknende kommuniststyre.

Oppe og går

I går, dagen før Castros 80 årsdag, meldte den statlige kommunistavisen Granma at presidenten er «oppe og går igjen».

- Lederen for revolusjonen tok sine første skritt etter å gjennomgått fysioterapi. Deretter satt han på en sofa og snakket ivrig, sier en anonym kilde til avisen Granma.

Castro har ikke vist seg offentlig siden 26.juli. Fem dager senere, den 31.juli ble nyheten om hans sykdom kringkastet av den statlige fjernsynskanalen, og Castro ble innlagt på sykehus på grunn av indre blødninger.

Hans lillebror, forsvarsminsteren Raul Castro (75), har i mellomtiden overtatt som president. Selv om Castros helsetilstand er blitt behandlet som en statshemmelighet, tyder det meste på at den nye kommandanten blir sittende som president resten av livet.

SNUBLEFOT: I 2004 snublet Castro foran øynene på flere titalls tusen tilskuere - og verdens tv-seere og avislesere. Foto: AP/Scanpix
SNUBLEFOT: I 2004 snublet Castro foran øynene på flere titalls tusen tilskuere - og verdens tv-seere og avislesere. Foto: AP/Scanpix Vis mer
image: - Jeg tar med en fin gave og en god kake
<B>CASTRO SYK:</B> Forsiden på den statsstyrte avisen Granma med komminikeet om Castros sykdom.