Møtte opp:

- Jeg tar regninga

Waqar Tahir Dar (41) hadde møtt fram på Gardermoen for å ta imot de norske borgerne hjemvendt fra Gaza. Han vil at de sender regninga for reisen til ham.

STOR GIVERGLEDE: Spleisen har allerede fått inn 1,3 millioner kroner. Innsamlingen til Waqar Tahir Dar kan snart dekke egenandelen for alle de hjemvendte nordmennene fra Gaza.
STOR GIVERGLEDE: Spleisen har allerede fått inn 1,3 millioner kroner. Innsamlingen til Waqar Tahir Dar kan snart dekke egenandelen for alle de hjemvendte nordmennene fra Gaza. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Mandag kveld landet et Norwegian-fly med 114 norske borgere evakuert fra Gaza på Gardermoen.

Waqar Tahir Dar (41) var på plass på Gardermoen. Han har engasjert seg i kampen for å få de norske borgerne hjem.

- Jeg har hørt om det palestinske folket fra jeg var en liten gutt og om de grusomme forholdene de har måttet leve under i mange tiår, sier Waqar Tahir Dar.

Dagbladet møter ham mens han venter på gruppa som kommer fra Kairo.

Ber om fakturaen

Da han hørte at UD ikke ville dekke hjemreisen for nordmennene strandet på Gaza, fikk han ideen til å samle inn penger.

Nå har han startet en Spleis for å dekke hjemreisen for «palestinske» nordmenn. «Ingen av de evakuerte fra Gaza bør betale for evakuering selv», skriver han i Spleisen.

Han vil be UD om å fakturere ham for alle de evakuerte.

PÅ GARDEMOEN: Rundt 80 norske borgere som har evakuert fra Gaza landet lørdag kveld på norsk jord. Video: Helena Ringheim / Dagbladet TV. Reporter: Johannes Fjeld. Vis mer

Dar sier til Dagbladet at UD ikke har svart ham om de kan sende ham en samlet faktura for egenandelen for de evakuerte nordmennene.

- Jeg er litt skuffet over UD. Jeg har spurt dem om de kan legge ved min e-postadresse når de sender ut fakturaen, men jeg har ikke fått noe svar, sier Dar.

Ikke hørt noe

Utenriksdepartementets pressekontakt Mariken Bruusgaard Harbitz opplyser til Dagbladet at de ikke har ikke vært i kontakt med Tahir Dar som leder spleisen.

Dagbladet har spurt UD om det er mulig å sende en slik samlefaktura direkte til Dar. Det har ikke UD svart på.

Hvis ikke det går at UD sender samlefaktura, vil Dar kontakte hver enkelt som er evakuert og betale fakturaen deres.

Dar forteller at på Gardermoen har mange møtt fram som venter på familien sin.

- Jeg har fått snakket med mange her, og spredt budskapet om at når de får fakturaen fra UD- så vet de hvor de skal henvende seg. Vi sprer ordet – at når fakturaen kommer, så kan de kontakte meg, sier Dar.

Spleisen opprettet han sist torsdag. På fem dager er det kommer inn 1,3 millioner kroner.

- Snart kan vi dekke hjemreisen for alle sammen, sier Dar.

Hørt mye om Palestina

Selv er han vokst opp i Norge, men har familie fra Pakistan.

SKUFFET: Waqar Tahir Dar er skuffet over at UD ikke har kunnet svare ordentlig på om de kan sende regninga for de evakuerte til ham.
SKUFFET: Waqar Tahir Dar er skuffet over at UD ikke har kunnet svare ordentlig på om de kan sende regninga for de evakuerte til ham. Vis mer

- Bestefaren min fortalte meg om palestinerne. Helt siden jeg var liten guttunge har jeg sett bildene av små palestinske guttunger som kaster steiner mot tanks. Det er bilder som har satt seg i hodet og jeg hørte slagord som «fri Palestina». Det er en lang og trist historie, mener han.

Mandag landet fly nummer to med nordmenn som får vende hjem fra Gaza.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var tilstede da det første flyet med nordmenn landet lørdag, etter at krigen mellom Israel og Hamas brøt ut. Da uttalte han at det er standard prosedyre at evakuerte nordmenn tar regninga selv.

Dar har tidligere uttalt til Dagbladet at han er skuffet over at ikke UD kan gjøre et unntak.

- Det er et grunnleggende prinsipp i UDs bistand til norske borgere i utlandet at den enkelte selv har ansvaret for å dekke utgifter, skriver pressekontakt i UD, Mariken Harbitz i en e-post til Dagbladet.

Hun forklarer:

- Retur til Norge vil koste 6500 kroner for voksne og 1500 kroner for barn i alderen 2-18 år. Barn under to år reiser gratis. Prisen inkluderer visum, grensepassering i Gaza, buss til Kairo, hotell i Kairo, mat, nødpass og fly hjem. Den reisende vil bli bedt om utgiftsrefusjon i etterkant av reisen.

Dersom man ikke har midler, kan man be om UD om et lån - et såkalt nødlidenhetslån. Disse lånene behandles fortløpende, opplyser UD.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer