Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tar til tårene hver gang

Trygve Slagsvold Vedum om familiedramaet som formet ham som menneske og politiker.

FARENS OPPVEKST: Trygve Slagsvold Vedums far Trond forteller om en rørende omsorg fra det lille lokalsamfunnet da han og faren ble alene. - Det er bygde-Norge på sitt beste. Folk på gårdene rundt her visste hva som hadde skjedd. De omfavnet oss. Jeg fikk en trygg oppvekst. Reporter: Gunnar Ringheim / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

ØYSTRE SLIDRE I VALDRES (Dagbladet): - Familiehistoria vår har formet mine politiske holdninger. Den handler om sorg og sårbarhet, men også om å bry seg, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Fortellingen om farens reise fra foreldreløs fattiggutt til førstelektor, er også historien om Norge, om velstandsutvikling og sikkerhetsnett, om etterkrigsgenerasjonen som ikke lenger var totalt prisgitt foreldrenes inntekt for å ta utdanning, takket være etableringen av Statens Lånekasse i 1947.

Trond Vidar Vedum forteller om en rørende omsorg fra det lille lokalsamfunnet da han og Trygve Slagsvold Vedums farfar ble alene.

MOR OG SØNN: Anna Vedum (41) og Trond Vidar Vedum (1), fotografert i 1947 i Valdres. Foto: Privat
MOR OG SØNN: Anna Vedum (41) og Trond Vidar Vedum (1), fotografert i 1947 i Valdres. Foto: Privat Vis mer

- Det er Bygde-Norge på sitt beste. Folk på gårdene rundt her visste hva som hadde skjedd. De omfavnet oss. Hver eneste sommer fikk jeg være med på stølen sammen med deres barn. Det ble veldig gode somrer, og jeg gikk aldri og følte på at jeg var en ensom gutt. Jeg fikk en trygg oppvekst. Yrkesveilederen min på realskolen på Gjøvik sa at jeg burde hatt store psykiske problemer. Jeg har aldri hatt mareritt. Det er egentlig ei solskinnshistorie. Jeg blir aldri ferdig med Valdres, sier han.

OPPHAVET: - Det er nok en fare for at Trygve har arvet min latter, sier Trond Vidar Vedum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPHAVET: - Det er nok en fare for at Trygve har arvet min latter, sier Trond Vidar Vedum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!