- Jeg tenker at jeg har ti mennesker å leve for. Jeg må leve

Elleve personer gjemte seg sammen på kjærlighetsstien. Marte Fevang Smith (18) var den eneste av dem som overlevde.

VITNET:  Marte Fevang Smith overlevde Breiviks skudd. I dag vitnet hun mot gjerningsmannen i Oslo tingrett. Her sammen med moren May Monica Fevang  og broren Stian R. Fevang.  Foto: Lars Eivind Bones
VITNET: Marte Fevang Smith overlevde Breiviks skudd. I dag vitnet hun mot gjerningsmannen i Oslo tingrett. Her sammen med moren May Monica Fevang og broren Stian R. Fevang. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Marte Fevang Smith (18) fortalte i dag retten sin svært sterke historie om hvordan hun som den eneste av elleve personer som gjemte seg sammen, overlevde massakren på Utøya 22. juli.

Hun var da bare 17 år gammel.

Da de første skuddene falt var hun ved Utescenen, i nærheten av Kafébygget. Hun trodde først at det hele var en spøk og ble stående sammen med en stor gruppe ungdommer i enden av teltplassen.

- Noen sa at vi skulle stoppe og snakke ham til fornuft og få oversikt over situasjonen. Jeg la ikke merke til at det kom noen før jeg så at det sto en politiskikkelse cirka ti meter fra meg, forklarte 18-åringen i retten.

Foran øynene hennes blir en ung gutt skutt rett ned. Dette fikk Smith og de andre til å flykte innover i skogen.

La seg ned Etter å løpt en stund blir de stoppet av fysiske hindringer i terrenget.

-Jeg hørte at skuddene var veldig nærme. En av oss sier at vi må legge oss ned på bakken og late som vi er døde. Vi trodde at det var flere gjerningsmenn.

Smith forklarte at de var elleve stykker som la seg ned. Plutselig var gjerningsmannen like ved.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.