- Jeg tenker at jeg har ti mennesker å leve for. Jeg må leve

Elleve personer gjemte seg sammen på kjærlighetsstien. Marte Fevang Smith (18) var den eneste av dem som overlevde.

VITNET:  Marte Fevang Smith overlevde Breiviks skudd. I dag vitnet hun mot gjerningsmannen i Oslo tingrett. Her sammen med moren May Monica Fevang  og broren Stian R. Fevang.  Foto: Lars Eivind Bones
VITNET: Marte Fevang Smith overlevde Breiviks skudd. I dag vitnet hun mot gjerningsmannen i Oslo tingrett. Her sammen med moren May Monica Fevang og broren Stian R. Fevang. Foto: Lars Eivind BonesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marte Fevang Smith (18) fortalte i dag retten sin svært sterke historie om hvordan hun som den eneste av elleve personer som gjemte seg sammen, overlevde massakren på Utøya 22. juli.

Hun var da bare 17 år gammel.

Da de første skuddene falt var hun ved Utescenen, i nærheten av Kafébygget. Hun trodde først at det hele var en spøk og ble stående sammen med en stor gruppe ungdommer i enden av teltplassen.

- Noen sa at vi skulle stoppe og snakke ham til fornuft og få oversikt over situasjonen. Jeg la ikke merke til at det kom noen før jeg så at det sto en politiskikkelse cirka ti meter fra meg, forklarte 18-åringen i retten.

Foran øynene hennes blir en ung gutt skutt rett ned. Dette fikk Smith og de andre til å flykte innover i skogen.

La seg ned Etter å løpt en stund blir de stoppet av fysiske hindringer i terrenget.

-Jeg hørte at skuddene var veldig nærme. En av oss sier at vi må legge oss ned på bakken og late som vi er døde. Vi trodde at det var flere gjerningsmenn.

Smith forklarte at de var elleve stykker som la seg ned. Plutselig var gjerningsmannen like ved.

- I det jeg ser opp så jeg den samme politimannen som på teltplassen stå fem-seks meter fra meg. Han speidet litt utover, så rett mot meg og sa «Hvor faen er han». Så gikk han bort til oss og begynte å skyte etter en. Da han kom til meg ble det helt svart, sa hun.

Da hun kom til seg selv klarte hun først ikke å reise seg.

- Jeg trodde jeg var lam, sier hun.

Marte Fevang Smith tenkte at hun måtte klare å reise seg opp for å finne et sted å gjemme seg.

- Jeg prøvde flere ganger, men jeg bare falt sammen. Jeg så også rundt meg. Jeg ville at de andre skulle leve. Jeg sa noe, men ingen svarte. Det tok ganske lang tid før jeg klarte å reise meg. Da jeg gikk fra stedet var alle døde og det var stille på vårt sted,  fortalte hun i retten.

Blant de elleve som la seg ned, var også bestevenninna til Marte - Maria. I retten fikk Marte spørsmål om hun skjønte at venninna døde.

- Ja, det gjorde jeg, for jeg holdt henne i hånda, svarte Marte.

Fikk hjelp Etter flere forsøk, klarte hun til slutt og dra seg opp. På stien traff hun så flere personer. En av dem er Janne Hovland.

- Hun spør hva jeg heter. Jeg sier Marte. Hun sier at hun heter Janne, at hun går på helse- og sosial og at det her skal gå bra.

Hovland tok henne så med seg til rocketeltet hvor de gjemte seg til de blir reddet av politiet.

- Mens vi lå der snek Janne seg ut til teltet til Norsk Folkehjelp for å finne noe å forbinde såret i hodet mitt med, for jeg blødde ganske mye, fortalte Smith.

• Les også: - Takker modige Janne for at hun overlevde

Til tross for at Marte ble truffet av et skudd i hodet, har hun i dag relativt lite fysiske plager.

- Jeg har en del vondt i hodet og en kryssreaksjon til høyre fot som gjøre det vanskelig å stå på tå eller gå i trapper. Men tatt i betraktning det som skjedde, synes jeg ikke det er så mye, fortalte hun retten.

Aktor Svein Holden spurte henne hvordan hun har det psykisk.

- Det er tøft. Men jeg tenker at jeg har ti mennesker å leve for. Jeg må leve.

FIKK HJELP:  Janne Hovland (til høyre) tok med seg Marte Fevang Smith til et telt der de gjemte seg. Etter å ha fått Smith i sikkerhet snek Hovland seg ut for å finne bandasje til Martes skuddsår. Foto: Anita Arntzen
FIKK HJELP: Janne Hovland (til høyre) tok med seg Marte Fevang Smith til et telt der de gjemte seg. Etter å ha fått Smith i sikkerhet snek Hovland seg ut for å finne bandasje til Martes skuddsår. Foto: Anita Arntzen Vis mer