- Jeg tenker ikke på overgrepene som skal ha skjedd her. Det stemmer liksom ikke for meg

Dagbladet møtte den hovedtiltalte kvinnens (46) sønn (25) i deres hjem i Alvdal. Han savner å ha mora og søsknene der, men tror de aldri vil bli en familie igjen.

- IKKE SKREKKELIG: Den 25 år gamle sønnen bor fremdeles i huset der overgrepene skjedde. - Dette blir omtalt som «skrekkens hus», men jeg tenker ikke på huset som skrekkelig, sier sønnen til Dagbladet. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
- IKKE SKREKKELIG: Den 25 år gamle sønnen bor fremdeles i huset der overgrepene skjedde. - Dette blir omtalt som «skrekkens hus», men jeg tenker ikke på huset som skrekkelig, sier sønnen til Dagbladet. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALVDAL (Dagbladet): - Dette blir omtalt som «skrekkens hus», men jeg tenker ikke på huset som skrekkelig. Jeg synes ikke hus kan være skrekkelige, og det er ikke skrekkelig å bo her, det har det aldri vært, sier den 25 år gamle sønnen til Dagbladet.

I den varme stua, som er pyntet med stearinlys og blomster, sitter han sammen med kjæresten (25) igjennom seks år. Paret forteller at huset ser likt ut som da mora og søsknene bodde der.

- Alt er som da; kjøkkenet, stua og soverommene, sier sønnen til Dagbladet.

- Jeg tenker ikke på overgrepene som skal ha skjedd her. Det stemmer liksom ikke for meg.

- Savner at noen er her 25-åringen har bodd lange perioder av oppveksten sammen med mora og sine to små søsken i huset i Alvdal. Dette er det samme huset hvor mora og den hovedtiltalte stefaren (63), i perioden 2003 til 2007, ifølge tiltalen har begått overgrep mot kvinnens to yngste barn.

Nå er det er snart to år siden mora ble pågrepet, og sønnen har siden da bodd i huset alene sammen med kjæresten.

- Jeg savner søsknene mine. Jeg husker hvordan det var, og tenker mye tilbake på det positive og det sosiale. Jeg savner mest at det er noen her, at det er et varmt hjem, sier han.

Mamma hata rot 25-åringen kjenner seg ikke igjen av hvordan hans barndomshjem har blitt beskrevet i den pågående rettssaken i Nord-Østerdal tingrett.

- Huset var alltid rent og pent, det var blomster i vinduene og plenen var nyklippet. Det var rent og nydelig. Mamma hata rot, sier han.

- Stefar ville ha meg vekk Det familielivet han husker fra huset, beskriver han som vanlig:

- NORMALT LIV: Denne stua var bakteppe for overgrepene som den hovedtiltalte mora (46) og stefaren (64) skal ha begått. I sofaen sitter hennes sønn (25) og kjæresten (25). De prøver å leve et normalt liv i huset i Alvdal. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
- NORMALT LIV: Denne stua var bakteppe for overgrepene som den hovedtiltalte mora (46) og stefaren (64) skal ha begått. I sofaen sitter hennes sønn (25) og kjæresten (25). De prøver å leve et normalt liv i huset i Alvdal. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

- Vi barna gikk på skolen og rammene var faste på grunn av mine småsøskens behov. Det var et veldig A4-liv med faste måltider, lekser og rutiner.

Han mener at hverdagen ble forandret først etter at stefaren flyttet inn i hjemmet.

- Han virka rolig og behagelig i starten, men han forandra seg. Plutselig ville han ha meg vekk. Da jeg og kjæresten min snakka om å pusse opp kjelleren og flytte inn hos mamma, fikk vi blankt nei. Han ville ikke ha meg hit. Jeg skjønner jo det i dag at det er fordi han ville holde på med sitt, hevder han.

- Har ikke tenkt til å bli boende 25-åringen prøver å leve et i fred for rettsaken, men forteller at folk i bygda forholder seg annerledes til han.

- Fram til jeg forsvarte mamma i mediene, syntes folk synd på meg. Nå virker mange sure. Jeg merker at folk ikke hilser lengre, de går bare forbi meg. Men jeg bryr meg snart ikke lengre. Jeg har dem som støtter meg, sier han.

Kjæresten hans forteller at ingen har spurt henne om familien, men at hun opplever at folk glaner.

- Jeg har ikke tenkt til å bli boende, jeg liker meg ikke i Alvdal, sier sønnnen.

Siktet i 13 måneder Han forteller at han har hatt litt kontakt med småsøsknene, men at det i en periode var vanskelig, fordi han selv også var siktet i saken.
 
- Jeg var sikta i 13 måneder. Det var tøft. Jeg ble satt på glattcelle, og skjønte ikke noe. Det å bli sikta for noe du ikke har gjort er jævlig.

Han sier at i begynnelsen skyldte stefaren på ham, og at han sa at det var han som hadde tatt overgrepsbildene.

VIL IKKE BLI I ALVDAL: Etter at rettssaken rullet opp, mener sønnen at folk i Alvdal oppfører seg annerledes mot ham.  FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
VIL IKKE BLI I ALVDAL: Etter at rettssaken rullet opp, mener sønnen at folk i Alvdal oppfører seg annerledes mot ham. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

- Men som jeg sa til politiet: hadde jeg vært her, hadde ikke overgrepene skjedd.

Livsviktig støtte 25-åringen har hatt mye kontakt med mora etter at hun ble pågrepet og fengslet, og de snakker sammen et par ganger i uka, forteller han.

Han sier at mora har vært hans viktigste støttespiller, men at hans støtte også har vært viktig for henne.

- Hadde hun ikke hatt meg, ville hun ikke levd i dag. Hun hadde ikke kommet seg igjennom dette alene, sier han.

Blir aldri en familie igjen Aktor Iris Storås la i går ned påstand om 13 års forvaring for mora. Sønnen er uenig i forvaringen:

- Når mamma en gang slipper ut av fengselet blir hun møtt av meg, og jeg vil gjøre alt for at hun får det bra og at hun vil klare seg.

Han håper at situasjonen en dag vil bli normalisert, men familien vil for alltid være ødelagt.

- Vi kommer aldri til å bli en familie igjen, sier han.

LIKT SOM FØR: I nesten alle rommene er stearinlysene tent. Huset ser likt ut som da mora bodde der, forteller sønnen. - Det var alltid rent og pent, det var blomster i vinduene og plenen var nyklippet. Det var rent og nydelig, sier han.  FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
LIKT SOM FØR: I nesten alle rommene er stearinlysene tent. Huset ser likt ut som da mora bodde der, forteller sønnen. - Det var alltid rent og pent, det var blomster i vinduene og plenen var nyklippet. Det var rent og nydelig, sier han. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer