Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eks-spionsjef om utenriksministerens taushet:

- Jeg tenker jo mitt

Ola Kaldager reagerer på at utenriksministeren nekter å svare på om Frode Berg har vært på spionoppdrag for Norge i Russland.

FENGSLET: Frode Berg sitter for tida fengslet i Moskva. Utenriksministeren vil ikke svare på spørsmål om hvorvidt han har vært involvert i spionasje for Norge. Foto: AP / NTB Scanpix
FENGSLET: Frode Berg sitter for tida fengslet i Moskva. Utenriksministeren vil ikke svare på spørsmål om hvorvidt han har vært involvert i spionasje for Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdagens besøk i Finnmark i forbindelse med jubileumet for Barents-samarbeidet, ble farget av Frode Berg-saken for utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide. Nordmannen som 5. desember i fjor ble arrestert i Moskva etter mistanke om spionasje, sitter fremdeles fengslet i utlandet.

Søreide avviste imidlertid spørsmål fra pressen vedrørende om tidligere grenseinspektør Berg egentlig var på etterretningsoperasjon i norsk regi, da han ble pågrepet og fengslet i Russland.

Nordmannens russiske forsvarer, Ilja Novikov, har tidligere antydet at det skal ha vært tilfelle. Søreide svarte onsdag følgende da temaet ble tatt opp:

- Hva som er årsaksforholdet her, er helt likegyldig for hvordan vi yter konsulær bistand. Det er fra vår side noe som handler om å assistere nordmenn i utlandet som er fengsla. Vi har til enhver til ca. 70 nordmenn som sitter fengsla i ulike land, og da er det vår jobb å hjelpe dem best mulig innenfor de rammene som det landet de er i setter.

FENGSLET TIL MAI: Den spionsiktede nordmannen Frode Berg fengsles i tre nye måneder. Det ble bestemt i retten i Moskva i dag. Video: Morten Strand / Dagbladet Vis mer

- Ville aldri innrømmet det

Offiser og tidligere leder av etterretningsgruppen E 14, Ola Kaldager, har fulgt Frode Berg-saken tett siden desember. Han er ikke overrasket over at Søreide velger å ikke kommentere spørsmålet om etterretningsoperasjon på vegne av Norge.

SKEPTISK: Offiser Ola Kaldager, her i Venezia på vei til et oppdrag på Balkan for mange år siden. Foto: Privat
SKEPTISK: Offiser Ola Kaldager, her i Venezia på vei til et oppdrag på Balkan for mange år siden. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tenker mitt når Søreide velger å ikke svare. Hadde dette vært en etterretningsoperasjon som gikk skeis, ville man uansett aldri innrømmet det. Men dersom dette er en etterretningsoperasjon, framstår det som svært amatørmessig, sier Kaldager til Dagbladet.

Tror på rettssak

Den tidligere spionlederen, som den gang gikk under navnet «den grå», understreker at det generelt er helt vanlig å avstå fra å kommentere slike spørsmål som Søreide fikk onsdag. Likevel blir han skeptisk til hva Søreide velger å svare på etterretningsspørsmålet.

- Var man hundre prosent sikker på at det ikke hadde noe med norsk etterretning å gjøre, så ville man nok avvist dette. Men man ønsker ikke å risikere en situasjon der man har benektet alt, for så å måtte innrømme det senere, sier Kaldager, som tror man langt ifra har sett siste nytt i Berg-saken.

- Jeg har en følelse av at dette ender i retten, slår offiseren fast.

- Frykter konsekvensene

​Forsker Jakub M. Godzimirski hos Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) har jobbet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i flere tiår. Han sier han tolker Søreides svar dit at ministeren vil unngå hele problemstillingen.

FORSKER: Jakub M. Godzimirski i NUPI. Foto: Pressefoto
FORSKER: Jakub M. Godzimirski i NUPI. Foto: Pressefoto Vis mer

- Man kjenner ikke de russiske bevisene. Derfor vil det kunne få negative konsekvenser for Berg og saken, dersom man går ut og avkrefter at han har vært en del av norsk etterretning, sier forskeren.

Godzimirski forteller videre at Søreide kanskje kan sitte på informasjon fra sin tid i Forsvarsdepartementet. Han er imidlertid overbevist om at hvis det er tilfelle, så vil ikke dette komme ut.

Han tror også at Søreides svar ville vært likt det hun ga onsdag, uavhengig av hvilken person eller sak det dreide seg om.

- Man ønsker å unngå faren for at det fører til uønskede konsekvenser, slår forskeren fast.

Dagbladet har vært i kontakt med Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode O. Andersen. Han sier at departementet ikke har noe å legge til i saken, utover det utenriksministeren sa onsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!