Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tenker konstant på ofrene

Costa Concordia-kapteinen beklager ulykken.

BEKLAGER: Francesco Schettino sier han konstant tenker på ofrene etter ulykken. Foto: AP Photo/Mediaset, HOEP / AFP PHOTO / Vincenzo Pinto
BEKLAGER: Francesco Schettino sier han konstant tenker på ofrene etter ulykken. Foto: AP Photo/Mediaset, HOEP / AFP PHOTO / Vincenzo Pinto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaptein Francesco Schettino ble raskt arrestert etter at cruiseskipet Costa Concordia gikk på grunn utenfor Giglio i Italia den 13. januar i år.

Ulykken kostet 32 mennesker livet, og det har haglet med beskyldninger mot Schettino i både italiensk og internasjonal presse. Flere har fortalt at han satt i restauranten og spiste med en kvinne da skipet grunnstøtte, og at han raskt reddet seg selv ved å forlate skipet i en redningsbåt. Han har selv fortalt at han falt oppi redningsbåten.

I et TV-intervju med itelienske Canale 5, fortalte kapteinen i går om ulykken og tiden etterpå for første gang.

Han forteller at han konstant tenker på ofrene for ulykken. Kapteinen forteller at han klandrer seg selv for å ha vært distrahert, og for å ikke ha vært ombord på skipet da det sank.

SNAKKER UT: Francesco Schettino har fått mye kritikk etter at Costa Concordia gikk på grunn i januar. Foto: AP Photo/Mediaset, HOEP
SNAKKER UT: Francesco Schettino har fått mye kritikk etter at Costa Concordia gikk på grunn i januar. Foto: AP Photo/Mediaset, HOEP Vis mer

- Det var akkurat som om det gikk i svart i alles hoder og i instrumentene samtidig, sa kapteinen.

- Var distrahert - Når det skjer en ulykke er det ikke bare skipet eller selskapet som identifiseres, kapteinen identifiseres også, så det er naturlig at jeg unnskylder som en respresentant for dette systemet, sier han.

Hele skylden vil han imidlertid ikke påta seg, og understreker at det ikke var han som styrte skipet idet det gikk på grunn.

- På det tidspunktet gikk jeg opp på dekk og ga ordre om at skipet skulle styres manuelt, og jeg hadde ikke ansvar for å styre skipet, sier han.

I et brev til avisen La Corriere della Sera argumenterte Schettino nylig for at han hadde reddet mange menneskeliv ved å styre skipet såpass nærme land.

Løslatt fra husarrest I etterkant av den dramatiske ulykken ble det spekulert i om kapteinen hadde styrt for nærme land fordi han ville vise seg fram for en kvinne ombord på båten. Schettino har nektet for begge deler.

GIKK PÅ GRUNN: En kvinne svømmer i nærheten av det forliste skipet den 20. juni. REUTERS/Max Rossi
GIKK PÅ GRUNN: En kvinne svømmer i nærheten av det forliste skipet den 20. juni. REUTERS/Max Rossi Vis mer

Da han ble stilt spørsmål om den yngste passasjeren som døde, en fem år gammel jente, klarte ikke kapteinen å svare og brøt sammen i gråt.

Kapteinen er siktet for å ha forårsaket ulykken, flere tilfeller av uaktsomt drap, og for å ha forlatt det synkende skipet. Han ble løslatt fra husarrest forrige uke.

For kun få dager sider skre avisen Corriere della Sera, som hadde fått tak i dokumenter fra etterforskningen, at cruiseskipet seilte med kart som ikke var godkjent, og med tekniske feil.

ARRESTER: Kaptein Frencesco Schettino ble arrestert like etter ulykken.   Foto: AFP PHOTO / FILES / ENZO RUSSO
ARRESTER: Kaptein Frencesco Schettino ble arrestert like etter ulykken. Foto: AFP PHOTO / FILES / ENZO RUSSO Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media