- Jeg tenker på de som er rammet, dette er voldsomme krefter

Stoltenberg besøker akkurat nå en av bygdene hardest rammet av flommen.

- VOLDSOMME KREFTER:   Statsminister Jens Stoltenberg besøker Kvam, og hilser på flomofre og ser på flomskadene.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
- VOLDSOMME KREFTER: Statsminister Jens Stoltenberg besøker Kvam, og hilser på flomofre og ser på flomskadene. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KVAM (Dagbladet): - Dette er voldsomme naturkrefter. Jeg tenker på de som er rammet, sier Stoltenberg under sitt besøkt i et av tettstedene hardest rammet av den pågående flommen.

• Følg Stoltenbergs besøk i Kvam direkte i vårt flomstudio.

Like etter klokka 18 torsdag landet statsministeren i helikopter i Kvam i Nord-Fron kommune, for å møte lokalbefolkningen og snakke med pressen.

- Vi i Norge er vant til uvær og flom, men vi må venne oss til at det blir mer av det med klimaendringer, sier Jens Stoltenberg.

Hva vil du si til de som er rammet av dette?

- Vi føler med dere, og gjør det vi kan for å bistå og for å hjelpe. Det er mange mennesker som gjør en fantastisk jobb nå. Det må gjøres mer for å forebygge. Det er gjort mye, men det må gjøres enda mer, sier Stoltenberg til Dagbladet.

REVET BORT: Flere har i den pågående flommen i Gudbrandsdalen mistet alt de har - for andre gang. Flere ganger har flommen herja den utsatte dalen. Her i Kvam. Foto: Thomas Hansen
REVET BORT: Flere har i den pågående flommen i Gudbrandsdalen mistet alt de har - for andre gang. Flere ganger har flommen herja den utsatte dalen. Her i Kvam. Foto: Thomas Hansen Vis mer

- Dette er en påminnelse om at det kommer til å komme flere situasjoner som denne, sier Stoltenberg, som takket de som arbeider for å hjelpe dem som nå er rammet av flommen.

200 av de 800 beboerne som bor i bygda Stoltenberg nå besøker ble evakuert fra nyrestaurerte hjem som ble ødelagt av pinseflommen i juni 2011.

- Så får vi to hundreårsflommer på to år. Nei, det skal ikke være mulig, sa ordfører Olav Røssum (Sp) til Dagbladet i går kveld.

Hundrevis evakuert Stoltenberg har i løpet av ettermiddagen besøkt flere områder i Buskerud, Oppland og Hedmark som er truet av eller rammet av flom. Med seg hadde han olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) og justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap).

I overkant av 500 personer er evakuert i Gudbrandsdalen, ifølge NTB, og over 200 av dem fra boliger rundt om i Kvam.

Flere hus har blitt totalskadd i bygda, som er blitt skadd av flom også tidligere, blant annet i hundreårsflommen i 2011. Den gang mistet én familie alt de hadde.

- Elendigheten vil ingen ende ta I fjor sommer hadde de ferdigstilt sitt nye hus på samme tomt. Så kom flommen på ny.

- De sådde ny plen for bare to uker siden, og så skjer dette igjen. Elendigheten vil ingen ende ta, sa sogneprest i Kvam, Jens Petter Ous, til Dagbladet.

STORE SKADER: Store nedbørsmengder har ført til flom flere steder på Østlandet, som her i Kvam i Gudbrandsdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STORE SKADER: Store nedbørsmengder har ført til flom flere steder på Østlandet, som her i Kvam i Gudbrandsdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Han kjenner godt til familien hvis hus i dag tidlig ble revet med av flommen.

- Blir tøft Det nye huset sto ferdigstilt i fjor sommer.

- Det blir tøft å måtte gå samme runden igjen, Ous.