- Jeg tenker på det hver dag, og håper hver dag blir litt bedre. Unnskyld for alt

Gråtkvalt beklaget den tiltalte (23) til alle de fornærmede.

FORKLARER SEG: Den tiltalte 23-åringen forklarer seg nå om drapet på Andreas Nilstad og knivstikkingen av Marius Løken.
FORKLARER SEG: Den tiltalte 23-åringen forklarer seg nå om drapet på Andreas Nilstad og knivstikkingen av Marius Løken.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): 23-åringen som er tiltalt for drapet på Andreas Nilstad og knivstikkingen av Marius Løken under et halloween-nachpiel i Oslo 30. oktober 2011 har nå startet sin forklaring i Oslo Tingrett. I detalj har han gitt sin versjon av hva som skjedde den natta Nilstad døde.

Gråtkvalt henvente han seg også til de fornærmede og de pårørende som er i salen, og sa:

- Jeg vil si til familien til Andreas; jeg er så ufattelig lei meg. Jeg tenker på det hver dag, og håper hver dag blir litt bedre. Unnskyld for alt.

- Marius; jeg er så lei meg for alt du har måttet gjennomgå, det er så vondt. Jeg hører du har det bra, og jeg vet du er sterk. Jeg beundrer deg. Unnskyld for alt jeg har tatt fra deg.

Til slutt henvente han seg til den tredje fornærmede i saken - en 24-åring som ble utsatt for trusler i trappeoppgangen, og som varslet politiet.

- Jeg vil si unnskyld til deg. Samtidig vil jeg også takke deg for at du kanskje bidro til å redde livet til Marius. Det betyr mye for meg.

Våkna engstelig Den tiltalte fortalte i retten at han røyka marihjuana og drakk champagne med den tredje leieboeren i kollektivet i Pilestredet da Løken, Nilstad og en gjeng andre unge menn hadde gått på byen natt til 30. oktober 2011.

- Vi sovna begge to, og jeg husker at jeg våknet opp urolig og engstelig. Jeg vekket ham og fulgte ham inn på rommet sitt. Jeg går inn på mitt rom, og den angsten tar mer og mer tak i meg. Jeg husker litt av hva som skjer, men kan ikke sette hendelsene i kronologisk rekkefølge, sier 23-åringen.

Han sier det er vanskelig å beskrive hva han følte.

- Angsten er så intens og jeg føler jeg mister tak i meg selv. Jeg tror jeg er synsk at jeg kan tippe lottorekka, og husker at jeg satte meg ned og leste bibelen på internett i håp om at det kunne roe meg litt.

Men ifølge 23-åringen forsterket dette bare angsten ytterligere.

«Vi er en og samme» Han forteller da at ringte til en kamerat og snakket med ham om kristendom.

- Jeg husker vi snakka om kristendom og at jeg kunne gå i kirka søndagen etter, og at det var en følelse som gjorde meg bedre. Jeg tror jeg avsluttet samtalen med å si:«Vi er en og samme». Og det jeg mente da var at han var meg, hevder han.

Ifølge tiltalte ringte telefonen mange ganger etter dette, men han sier han var usikker på om det var han selv som ringte, «for å tulle med ham selv».

- Til slutt tar jeg lelefonen, men hører bare skurring i andre enden. Da vipper det helt over, sier han.

- Det neste jeg husker er at jeg er inne på rommet til Marius, at jeg stikker Andreas, og at jeg roper «sviker», fortsetter han.

23-åringen sier i retten at han var sikker på at det var sitt eget liv han tok.

- Jeg trodde alt var min skyld, alle kriger og fattigdom i verden. Det eneste jeg kunne gjøre var ta mitt eget liv. Og jeg var overbevist om at det var meg selv, at det var mitt eget liv jeg tok, sier han.

Han sier også at han kuttet seg selv med kniven, og sier han tror han husker at politiet ankom stedet.

- Etter det er alt svart, sier tiltalte.

- Psykotisk Mens statsadvokaten har tatt ut tiltale på straff, mener 23-åringen at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

- Han erkjenner handlingene, men husker bare bruddstykker av det som skjedde. Han forstår ikke det han har gjort overfor nære venner, og mener selv at han må ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier hans forsvarer Harald Stabell til Dagbladet.