FALT NED FJELLET: Kona Anne Katrine Munch-Ellingsen (56) ble vitne til at Einar Hirsch falt anslagsvis 300 meter ned fra fjellet Møysalen. - Jeg tenkte at min siste time var kommet,  sier Einar til Dagbladet. Her er ekteparet avbildet på toppen av fjellet, rett før ulykken skjedde. Foto: Privat
FALT NED FJELLET: Kona Anne Katrine Munch-Ellingsen (56) ble vitne til at Einar Hirsch falt anslagsvis 300 meter ned fra fjellet Møysalen. - Jeg tenkte at min siste time var kommet, sier Einar til Dagbladet. Her er ekteparet avbildet på toppen av fjellet, rett før ulykken skjedde. Foto: PrivatVis mer

- Jeg tenkte at dette var slutten. Jeg skreik, jeg husker ikke hva

Einar (62) overlevde fallet på 300 meter ned fra fjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) På lørdag var ekteparet Einar Hirsch (62) og Anne Katrine Munch-Ellingsen (56) på topptur til fjellet Møysalen, som ligger på 1262 meters høyde i Vesterålen.

De var med i en gruppe på 24 deltakere, fulgt av tre guider. Turen var krevende, også for ekteparet, som har mye erfaring med turer i fjellet fra tidligere.

- Skulle stoppe kona - Det var tjukk tåke og så bratt at vi flere ganger måtte klatre på alle fire. Ruta var dessuten bare delvis sikret på de punktene den måtte være det, sier Einar til Dagbladet.

De kom seg imidlertid til toppen av Møysalen, som «var en opplevelse», ifølge dem begge.

Men veien ned igjen ble langt fra det samme.

- Først begynte ei dame som gikk bak kona mi å skli, og hun skled inn i kona mi som da også begynt å skli, sier Einar.

- Jeg forsøkte å stoppe dem, og klarte det, men samtidig falt jeg selv på ryggen, fortsetter han.

Forsvant ned fjellet Og siden det var bratt stoppet ikke Einar da han falt på ryggen. Han skled videre, og kona Anne Katrine ble vitne til at mannen forsvant som en prikk inn i tåka, og ned fjellveggen.

- Jeg tenkte at det var det. Jeg kunne ikke forstå at man kunne overleve noe sånt. Det var en helt forferdelig følelse, sier Anne Katrine til Lofotposten, som tidligere har omtalt saken.

Einar falt anslagsvis 300 meter ned fjellveggen. Han forteller til Dagbladet at han var bevisst hele tida.

- I sjokk - Jeg tenkte at min siste time var kommet. Alt gikk så fort. Jeg skreik, men husker ikke hva. Jeg tror ikke det er mulig å komme stort nærmere døden, sier han.

En stein traff ham i ansiktet og knuste bein i bihulene hans. I tillegg fikk han et brudd i venstrearmen.

Etter fallet som anslås å ha vært i en helling på 60 grader, kom han til seg selv.

- Jeg klarte og sette meg opp, og ble sittende slik, blødende, fortumlet og i sjokk i et isøde. Jeg ante ikke hvor jeg var, men etter en stund hørte jeg stemmer. «Har du klart å stoppe?» ropte noen. «Ja», svarte jeg.

Ingen dekning Hovedguiden kom ned til ham etter et kvarters tid, og ga ham øyeblikkelig førstehjelp på stedet, men uten mobil- og satellittdekning ble de nødt til å ta seg til fots videre for å få tak i ytterligere hjelp.

- Vi gikk i nesten en time. Jeg hadde vondt i armen og etterhvert ble jeg også veldig kvalm, sier Einar.

Omsider kom de til et område med dekning nok til å tilkalle hjelp, og Einar ble hentet av et Sea King helikopter og fraktet til sykehus i Bodø.

- Sitter i hodet - Dette har vært en tøff opplevelse for oss, sier Einar.

- De fysiske skadene leges, men denne opplevelsen sitter i hodet mye lenger. Verken min kone eller jeg trodde jeg skulle overleve fallet.

Ekteparet, som har vært gift i 32 år, understreker likevel at hendelsen ikke har skremt dem helt fra å gå i fjellet igjen.

- Ja, nye turer blir det - men ikke de mest ekstreme, sier Einar.

- Prosedyrene fungerte Daglig leder på Møysalen Nasjonalparksenter, Lise Rasmussen Bygdnes, sier følgende om håndteringen av ulykken til Lofotposten:

- Det er en situasjon som vi helst ikke ønsker skal skje, men når det først skjedde følte vi at det gikk veldig greit, og at våre prosedyrer fungerte.

SKADET: Under det anslagsvis 300 meter lange fallet ble et bein i Einars bihuler knust. I tillegg fikk han et brudd i venstrearmen. Foto: Privat
SKADET: Under det anslagsvis 300 meter lange fallet ble et bein i Einars bihuler knust. I tillegg fikk han et brudd i venstrearmen. Foto: Privat Vis mer