«Jeg tenkte at hvis ikke jeg hjalp henne, så ville hun dø, og da hadde jeg vært nødt til å ta mitt eget liv etterpå»

Bildet av jenta med brennende napalm viste Vietnam-krigens grusomheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fotografen Nick Ut var på jobb for det ameriaknske nyhetsbyrået AP da han tok bildet som skulle prege både livet og karrieren hans.

Bildet ble tatt 8. juni i 1972, og var med på å gjøre amerikanerne bevisste på grusomheten i napalm-bombingen av Vietnam. Jenta i sentrum av bildet, niåringen Kim Phuc, kom naken og gråtende ned veien der Ut sto, med brennende napalm over kroppen sin.

- Hun ropte «det er for varmt, det er for varmt» og «noen må gi meg vann, noen må hjelpe meg», sier Nick Ut i et intervju med AP nå 40 år seinere.

Flammene danset oppover armen hennes I videoen over kan du se hvordan en preget Ut forteller om hvordan hendelsen har påvirket ham siden.

- Hun ropte «jeg tror jeg dør, jeg tror jeg dør», sier han om niåringen Kim Phuc.

Rundt henne på veien var det flere gråtende barn. De ble grillet levende der de sto.

I forbindelse med at det er 40 år siden bildet, som ga Ut Pulitzer-prisen, ble tatt har også Kim Phuc selv snakket ut. Hun forteller hvordan flammene danset oppover armen hennes etter at det hadde eksplodert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer