Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg tenkte at hvis ikke jeg hjalp henne, så ville hun dø, og da hadde jeg vært nødt til å ta mitt eget liv etterpå»

Bildet av jenta med brennende napalm viste Vietnam-krigens grusomheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fotografen Nick Ut var på jobb for det ameriaknske nyhetsbyrået AP da han tok bildet som skulle prege både livet og karrieren hans.

Bildet ble tatt 8. juni i 1972, og var med på å gjøre amerikanerne bevisste på grusomheten i napalm-bombingen av Vietnam. Jenta i sentrum av bildet, niåringen Kim Phuc, kom naken og gråtende ned veien der Ut sto, med brennende napalm over kroppen sin.

- Hun ropte «det er for varmt, det er for varmt» og «noen må gi meg vann, noen må hjelpe meg», sier Nick Ut i et intervju med AP nå 40 år seinere.

Flammene danset oppover armen hennes I videoen over kan du se hvordan en preget Ut forteller om hvordan hendelsen har påvirket ham siden.

- Hun ropte «jeg tror jeg dør, jeg tror jeg dør», sier han om niåringen Kim Phuc.

Rundt henne på veien var det flere gråtende barn. De ble grillet levende der de sto.

I forbindelse med at det er 40 år siden bildet, som ga Ut Pulitzer-prisen, ble tatt har også Kim Phuc selv snakket ut. Hun forteller hvordan flammene danset oppover armen hennes etter at det hadde eksplodert.

Fryktet at bildet ikke skulle bli brukt - Jeg måtte gråte litt selv da jeg så henne komme løpende. Jeg tenkte at hvis ikke jeg hjalp henne, så ville hun dø, og da hadde jeg vært nødt til å ta mitt eget liv etterpå, sier Ut.

 GJENSYN:  40 år etter at fotojournalist Nick Ut (til høyre) tok det legendariske bildet av Kim Phuk (i midten), møttes de igjen i California, sammen med doktor My Le (til venstre), som behandlet Phuk to dager etter napalm-angrepet i Vietnam. (Foto: Jae C. Hong, AP, NTB scanpix)
GJENSYN: 40 år etter at fotojournalist Nick Ut (til høyre) tok det legendariske bildet av Kim Phuk (i midten), møttes de igjen i California, sammen med doktor My Le (til venstre), som behandlet Phuk to dager etter napalm-angrepet i Vietnam. (Foto: Jae C. Hong, AP, NTB scanpix) Vis mer

30 prosent av kroppen til lille Kim var dekket av tredjegradsforbrenninger. Ut besøkte henne flere ganger på sykehuset, og nå bor hun i Canada med to barn.

Etter å ha fremkalt bildet fryktet Ut og flere rundt ham at det aldri ville bli trykket i USA, ettersom den lille jenta var naken.

Men krigsredaktøren på fotodesken til AP trengte bare å se på bildet en gang før han bestemte seg for å bryte reglene. Han mente bildets nyhetsverdi trumfet alt annet, og vant fram.

Ble brukt som propaganda Det var først etter at bildet hadde vært på trykk og skapt sterke reaksjoner i USA og i verden at en kollega av Nick Ut fant ut at lille Kim levde og lå på et sykehus.

Etter 13 måneder på sykehuset og en rekke operasjoner ble Kim skrevet ut. Da var bildet av henne allerede blitt verdensberømt.

AP skriver at Ut og kollegaer av ham besøkte Kim flere ganger fram mot 1975, da kommunistene tok kontrollen i Sør-Vietnam og krigen tok slutt.

Kim ble deretter brukt som et propagandaverktøy av kommunistregimet, før hun flyktet til Canada i 1992.

 MØTTES IGJEN:  Fotografen Nick Ut besøkte Kim Phuc flere ganger, her i 1973. (AP Photo)
MØTTES IGJEN: Fotografen Nick Ut besøkte Kim Phuc flere ganger, her i 1973. (AP Photo) Vis mer
 TAR FORTSATT BILDER:  Nick Ut tar fortsatt bilder, men heldigvis er det ikek lenger krig i hjemlandet hans. Dermed blir det langt lystigere motiver han nå har å jobbe med. Foto: (AP Photo/Na Son Nguyen)
TAR FORTSATT BILDER: Nick Ut tar fortsatt bilder, men heldigvis er det ikek lenger krig i hjemlandet hans. Dermed blir det langt lystigere motiver han nå har å jobbe med. Foto: (AP Photo/Na Son Nguyen) Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!