Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tenkte at «nå kommer han til å voldta meg»

30-årig kvinne forteller at hun ble dopet ned av Julio Kopseng for 14 år siden.

FLAMMESLUKER: Serievoldtektstilalte Julio Kopseng (38) hadde en allsidig karriere og opptrådte bl.a. som danser og flammesluker ved siden av å drive artistformidling. Dette bildet er tatt i 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FLAMMESLUKER: Serievoldtektstilalte Julio Kopseng (38) hadde en allsidig karriere og opptrådte bl.a. som danser og flammesluker ved siden av å drive artistformidling. Dette bildet er tatt i 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg husker at jeg lå på ryggen i sofaen, og at jeg skjønte hva som skjedde. «Nå kommer han til å voldta meg», tenkte jeg. Men jeg hadde ikke kontroll. Det var en forferdelig situasjon.

Det forklarer en 30-årig kvinne i vitneboksen i Oslo tingrett. Hun er en av ni fornærmede i den tredje tingrettssaken mot Julio Kopseng (38), som fra før er dømt for elleve voldtekter.

30-åringen forklarer seg sikkert med stødig stemme om hendelsen for 14 år siden. Én gang brister hun i gråt, men henter seg raskt inn igjen.

- Kunne ikke røre meg Kvinnen var bare 15 år da hun ifølge sin forklaring ble dopet ned på et utested i Oslo og tatt med hjem til Kopseng. Hun beskriver at hun i drosjen ikke kunne røre seg.

- Jeg har ikke kontroll over kroppen, er helt bedøvd og sitter lent til sida, sier 30-åringen, som framholder at hun ikke hadde drukket mye.

Hun er sikker på at «lammelsen» skyldtes noe Kopseng blandet i drinken hennes på utestedet, for å få henne med hjem og forgripe seg på henne.

- Han var en hyggelig og spennende fyr, karismatisk. Men jeg ville aldri blitt med noen hjem på den måten, hadde aldri vært i en slik situasjon før, sier kvinnen, som forteller at hun som 15-åring var seksuelt uerfaren og sjenert over kroppen sin.

Uberørt Kopseng selv sitter pent antrukket med bakoverkjemmet hår og helskjegg ved siden av sine forsvarere og ser uberørt ut av kvinnens forklaring. Også når hun beskriver et svært vanskelig liv etter overgrepet.

- Jeg har sosial angst og har møtt mange lukkede dører på grunn av den mannen, sier hun, med henvisning til Kopseng, som sitter noen meter til høyre for henne.

Hun forteller at hun dagen etter overgrepet våknet slapp og forvirret hjemme hos Kopseng, at hun fant situasjonen svært truende, og at hun var redd ham.

I RETTEN: F.v. bistandsadvokat Lill Slinning Vassbotn (som representerer den 30-årige kvinnen), politiadvokat Andreas Strand, bistandsadvokat Trine Rjukan og statsadvokat Irlin Irgens. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I RETTEN: F.v. bistandsadvokat Lill Slinning Vassbotn (som representerer den 30-årige kvinnen), politiadvokat Andreas Strand, bistandsadvokat Trine Rjukan og statsadvokat Irlin Irgens. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han var ikke den samme som kvelden før, han hadde en underliggende tone av aggressivitet, en veldig anspent og negativ tone. Jeg ville bare komme meg bort derfra, sier hun.

Holdt tett Kvinnen forklarer at hun etter hvert ble hentet av en venn med bil, etter at Kopseng selv hadde ringt vennen. Deretter holdt hun tett om hva som hadde skjedd, og gikk ikke til politiet.

- Jeg var ung og uerfaren, og klandret meg selv for å ha satt meg i situasjonen. Jeg tenkte at «dette kan jeg ikke si til noen». Jeg skjønte at dette mennesket var ondt. Han visste hvem jeg var, og kunne lett få tak i meg.

Først i fjor valgte hun å anmelde saken, etter å ha sett hvor omfattende sakskomplekset etter hvert er blitt; til nå har 33 kvinner anmeldt danseren.

- Voldtekt er fremdeles tabu, og det er utrolig viktig at det blir tatt opp, sier kvinnen. 

Nekter å forklare seg Kopseng har nektet å forklare seg for politiet foran rettssaken, og da hovedforhandlingen åpnet tidligere i dag, ble det klart at han heller ikke akter å si noe i retten, utover å erklære seg ikke skyldig i de alvorlige tiltalepunktene, som omfatter åtte voldtekter og ett voldtektsforsøk.

- Politiet, mediene og påtalemakten er ikke kritiske, sa Kopsengs forsvarer Johnny Veum i et lengre utfall mot måten de nevnte instanser har omtalt saken på. Det er også årsaken til at danseren ikke vil forklare seg.

- Han kan ikke gi forklaring, for da vil det bli brukt mot ham, sa Veum.

- Hans egen skyld I Dagbladets nyhetsdokumentar om saken i helga uttalte Veum at mediene har skapt et bilde av Kopseng som et monster.

Trine Rjukan er bistandsadvokat for seks av de ni fornærmede kvinnene. Hun mener Veum prøver å få fokus bort fra hva saken egentlig handler om.

- Det er jo ikke media som har skapt bilde av tiltalte som et monster. Det er det tiltalte selv som har klart på egen hånd, sier Rjukan til Dagbladet.

Kopseng soner for tida den første rettskraftige dommen på tre og et halvt års fengsel fra 2013. Han ble tidligere i år dømt til 15 års forvaring, men har anket dommen til lagmannsretten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!