- Jeg tenkte at «nå kommer jeg til å dø»

Menneskesmuglere senket båten Faiz Muradi (22) var passasjer på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OTRANTO (Dagbladet): - Jeg tenkte at «nå kommer jeg til å dø». Det var første gang jeg hadde tenkt den tanken.

Faizullah Muradi (22), den afghanske tolken som tirsdag ble kastet ut av Norge, er tilbake i den søritalienske kystbyen Otranto.

Hit kom han som illegal innvandrer i november 2011, på sin vei nordover mot Skandinavia. Men ankomsten var svært dramatisk, forteller han.

Senket båten - Båten fraktet rundt 200 mennesker - det vet jeg fordi jeg var den siste passasjeren om bord - men hadde plass til maks 30. Jeg betalte 8000 euro (ca. 65 000 kroner) for å bo på et toalett sammen med fire andre. Etter tre dager nærmet vi oss den italienske kysten, men da ble vi oppdaget av kystvakta, sier han.

For ikke å bli tatt bestemte menneskesmuglerne seg for å senke båten ved å styre den rett på et skjær; planen var å blande seg med flyktningene.

Fartøyet ble raskt fylt av vann, og Faiz trodde altså at han kom til å dø.

- Men så gikk vinduet på toalettet opp, og jeg kom meg ut, sier han.

Da han var kommet seg ut, oppdaget han en liten gutt i femårsalderen.

 - Jeg grep tak i ham, og kjente etter hvert skjæret under føttene mine. Så da klatret vi opp på skjæret og satt og holdt varmen mens vi ventet på å bli reddet av kystvakta, forteller han.

Den dramatiske hendelsen er omtalt av nettsida Blue Borders, som kartlegger menneskesmugling i Middelhavet. I rapporten oppgis det at en båt med 189 «asiater» om bord 29. november 2011 seilte på et skjær utenfor Otranto, mens den ble jaktet på av italiensk politi - med påfølgende redningsaksjon i grov sjø.

Inn hos politimann Etter å ha blitt ført i land ble Faiz først internert på et mottakssenter for flyktninger. Deretter fikk han tilbud om å flytte inn hos familien til politimannen som reddet ham fra skjæret. Der bodde han til han i fjor reiste til Norge.

Dette var andre gang Faiz prøvde å flykte med båt fra Hellas til Italia. Første gang gikk det helt galt.

- Vi fikk motorstopp og drev rundt på havet i fem dager. Småbarn døde om bord - det er det verste jeg har vært med på, sier han.

Faiz' plan om å ta seg til Norge ble forpurret av at politiet klarte å peke ut menneskesmuglerne blant de skipbrudne, med hans hjelp.

Dermed måtte han bli i Italia til rettssaken var over. Tida fordrev han med å ta italienskkurs og jobbe, for å legge seg opp penger.

- Hele tida ville jeg dra til Norge - så jeg tok jobb på stranda ved Otranto, til halv lønn. Jobben besto blant annet i å plukke søppel og vaske toalettene, forteller han.

Endelig respons Nå er han altså tilbake i Sør-Italia, etter å ha blitt avvist som asylsøker av norske myndigheter.

Utlendingsdirektoratet (UDI) og klageinstansen Utlendingsnemnda (UNE) viser til Dublin-avtalen, som sier at en asylsøknad skal behandles av det første Schengen-landet søkeren kommer til.

De tre dagene som er gått siden han ankom Sør-Italia, har i stor grad gått med til å stå i kø på immigrasjonskontoret i byen Lecce. De to første dagene ble han avspist med beskjeden «kom tilbake i morgen», men i går fikk han endelig respons.

- Jeg har fått valget mellom å søke asyl eller vanlig oppholdstillatelse. I samråd med advokaten min har jeg valgt det siste, fordi jeg bare kan være asylsøker i ett land om gangen, og å søke her vil ødelegge sjansene mine til å få behandlet saken i Norge, sier han.

Har fem dager Faiz er bekymret fordi han i utgangspunktet har fem dager på seg til å få i gang den byråkratiske prosessen i Italia. Etter det risikerer han å bli sendt tilbake til Hellas, der han sier han er blitt banket opp av politiet - og videre til Afghanistan, der han er truet på livet av Taliban fordi han kjempet mot dem i regi av den norske ISAF-styrken.

- Men nå har jeg fått beskjed om å komme tilbake tirsdag. Dermed har jeg tre dagers utsettelse på grunn av at det ikke er virkedager i helga, sier Faiz.

Norske veteraner overleverte i går 3195 underskrifter til støtte for Faiz til Justisdepartementet. Onsdag snudde statsminister Solberg og varslet ny behandling av spørsmålet om Faiz' asylsak skal behandles i Norge. Etter hva Dagbladet erfarer, kan en avklaring være på plass allerede over helga.

Ifølge NTBs opplysninger akter Solberg å instruere UDI til å behandle saken på ny. Det blir i så fall første gang dette skjer etter at Dublin-avtalen ble innført.

SOVESAL: Faiz i Agimi-senteret, der venner i Norge har sørget for at han kan sove.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SOVESAL: Faiz i Agimi-senteret, der venner i Norge har sørget for at han kan sove. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer