- Jeg tenkte at vi kommer til å dø

Se de unike videobildene tatt rett etter Deepwater Horizon-ulykken og hør hva de overlevende forteller om dramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): 50 dager etter eksplosjonen på oljeriggen Deepwater Horizon, har amerikanske National Geographic publisert en video som er tatt opp bare timer etter den ukontrollerte utblåsningen 20. april.

De unike videobildene viser hvordan kraftige flammer og tjukk, svart røyk står flere meter til værs i den amerikanske Mexicogolfen.

Noen av de 115 overlevende om bord forteller nå om hvordan de opplevde dramaet da den verste oljekatastrofen i USAs historie startet, og hvordan de kjempet for å redde kolleger og seg selv fra den brennende plattformen.

Høye lyder - I titida om morgenen hørte vi noen virkelig høye lyder. De varte i cirka 10 til 15 minutter. Da skjønte vi at noe var i ferd med å gå virkelig galt, forteller en av arbeiderne på Deepwater Horizon.

- Det var som å høre et skip som holdt på å gå under, forteller en annen, om lydene som fulgte i kjølvannet av eksplosjonen.

Mens den amerikanske kystvakten forsøkte å evakuere de til sammen 126 arbeiderne på riggen, pågikk det kamp på liv og død. Redningsmannskapenes håp var at arbeiderne - på en eller annen måte - hadde kommet seg ned fra Deepwater Horizon, som spydde ut flammer.

- Jeg tenkte vi at vi alle kommer til å dø, sier en av de overlevende.

- Fram til da hadde jeg ikke sett noen andre, og jeg tenkte jeg var alene.

Så kollegaen dø Kort tid etter støtte han på en kollega, som forsøkte å redde en kranoperatør som hadde falt ned. De kunne begge se ham, men nye eksplosjoner og flammer gjorde det umulig å få reddet ham ut.

- Det er en forferdelig ting å ha i hukommelsen, det å ha stått rett ved siden av noen du ikke kunne hjelpe, sier oljearbeideren.

Da arbeiderne på Deepwater Horizon omsider var evakuert over i en båt, gikk det opp for dem at ikke alle var kommet med. 11 av kollegene deres var borte.

Mens de konstaterte dette, ble de sittende og se på at oljeriggen brant i flere timer, før de ble evakuert ut av området.

Over halvannen måned etter eksplosjonen på plattformen Deepwater Horizon har nå millioner liter olje lekket ut i Mexicogolfen og forårsaket den verste naturkatastrofen i USAs historie.

Ifølge nye anslag renner det ut mellom 12 000 og 19 000 fat olje i døgnet.

Et spark bak Det britiske oljeselskapet BP sier de har lykkes med å bremse utslippene og samle opp deler av oljen i en hette som ble plassert over lekkasjen i forrige uke.

President Barack Obama, som har besøkt ulykkesområdet tre ganger siden 20. april, kom i går med sitt hittil krasseste angrep - av mange tolket som indirekte rettet mot BP-sjef Tony Hayward.

- Jeg sitter ikke og snakker med eksperter og har et akademisk seminar. Vi snakker med disse menneskene fordi de kan ha det beste svaret, slik at jeg vet hvem jeg skal gi et spark i baken, sa Obama i et intervju med NBC News.

BP-sjefens familie har nå fått bistand fra politiet, etter at de skal ha mottatt drapstrusler.