Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tenkte: «Dette er ikke meg, men deg. Og hva i helvete har du hatt i vinen min?»

Engelsk småbarnsmor (35) forklarer at hun mistet førligheten i armer og bein etter et halvt glass vin hjemme hos Julio Kopseng.

RISIKERER FORVARING: Blir Julio Kopseng (38) funnet skyldig av juryen, risikerer han forvaringsdom. Siden en slik dom kan forlenges så lenge retten kommer til at det er fare for ny kriminalitet, kan den domfelte i praksis bli sittende i fengsel resten av livet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RISIKERER FORVARING: Blir Julio Kopseng (38) funnet skyldig av juryen, risikerer han forvaringsdom. Siden en slik dom kan forlenges så lenge retten kommer til at det er fare for ny kriminalitet, kan den domfelte i praksis bli sittende i fengsel resten av livet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dere må unnskylde at jeg ikke husker alt like tydelig. Jeg har brukt to år på å prøve ikke å tenke på dette.

Den 35-årige engelske småbarnsmoren som har anmeldt danser Julio Kopseng (38) for å ha voldtatt henne våren 2013, sitter ved siden av tolken i vitneboksen i Borgarting lagmannsrett. Tydelig preget, men med stødig stemme forklarer hun at Kopseng må ha hatt et bedøvende middel i vinen hun delte med ham mens hun og de to små døtrene var gjester i hans hjem.

- Brukte veldig lang tid - Vi satt i sofaen. Han tok med vinflaska ut på kjøkkenet, selv om det lå en åpner i stua. Jeg tror kanskje flaska hadde skrukork også. Jeg kunne ikke se hva som skjedde, og han brukte veldig lang tid på å komme tilbake med flaska og to glass, forteller kvinnen, som hadde kommet i kontakt med Kopseng via nettordningen couchsurfing.

Kopseng er tiltalt for å ha forgrepet seg på 17 kvinner i tidsrommet 2001 til 2013. Han nekter straffskyld og mener de fornærmede må ha konspirert for å få ham dømt; den engelske kvinnen, som var turist i Norge og ikke har noen kjent forbindelse til noen av de andre, er derfor sentral i saken.

Dette er andre gang småbarnsmoren kommer til Norge for å forklare seg om hendelsene. I fjor vitnet hun i Oslo tingrett, og Kopseng ble dømt til 15 års forvaring for å ha voldtatt henne og åtte andre kvinner. Danseren anket dommen, og lagmannsretten behandler nå anken samtidig som ankesaken etter den andre tingrettsdommen han fikk i fjor.

- Kan drikke halvannen flaske I couchsurfing får medlemmene bo gratis hos hverandre, men det er vanlig å gi verten en liten gave - i dette tilfellet ei vinflaske småbarnsmoren hadde med seg fra England. Imidlertid avløste den ene mistenkelige episoden den andre, forteller hun.

- Han plasserte ett glass nærmest meg, ett glass nærmest seg selv. Jeg strakte meg etter det som var nærmest ham, men han sa «Nei, det er ikke ditt». Så blir det vanskeligere å forklare.

BISTANDSADVOKAT: Advokat Anne Kristine Bohinen bistår den 35-årige engelske kvinnen, som har kommet til Norge for å vitne mot Kopseng. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Advokat Anne Kristine Bohinen bistår den 35-årige engelske kvinnen, som har kommet til Norge for å vitne mot Kopseng. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

35-åringen er en høyreist kvinne på over 190 cm og rett under 90 kg. Hun sier hun kan drikke halvannen helflaske av det aktuelle vinmerket og fremdeles fungere fint. Derfor ringte alarmklokkene da hun etter bare et halvt glass gradvis ble påfallende sløv og etter hvert mistet førligheten, sier hun.

- I Storbritannia ville jeg kunnet kjøre etter en slik mengde vin. Her endte jeg opp i en tilstand hvor jeg til slutt ikke kunne bevege armer og bein. Men han oppmuntret meg til å drikke og sa jeg var anspent.

Ifølge den engelske kvinnen, som hadde lagt døtrene på 1 1/2 og 2 1/2 år inne på naborommet, foreslo Kopseng å massere henne. Hun følte seg ukomfortabel med det, men syntes det var vanskelig å si nei siden hun var hans gjest. På dette tidspunktet var hun fullt påkledd og kunne fremdeles bevege seg.

- Ble mer brutal Førligheten svant imidlertid mer og mer, og Kopseng begynte gradvis å kle av henne. Hun endte opp liggende med ansiktet ned i sofaen mens danseren forgrep seg på henne, forklarer hun.

- Jeg var svært beruset. Selv det å snakke krevde stor innsats. Men jeg var veldig klar. Jeg vet jeg sa «nei», «stopp» og «ikke» gjentatte ganger. Jeg skjønte det var en veldig farlig situasjon som var ute av kontroll, så at det gikk mot et overgrep, sier 35-åringen.

- Han sa: «Du ønsker dette.» Jeg tenkte: «Hvordan kan du tro det? Jeg har jo ikke sagt annet enn nei. Dette er ikke meg, men deg. Og hva i helvete har du hatt i vinen min?»

AKTORATET: Statsadvokat Guro Hansson Bull og politiadvokat Andreas Strand fører saken mot Kopseng for påtalemakten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AKTORATET: Statsadvokat Guro Hansson Bull og politiadvokat Andreas Strand fører saken mot Kopseng for påtalemakten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Småbarnsmoren sier hun etter hvert begynte å frykte for sitt liv.

- Han ble mye mer brutal i tonefallet, og var ikke lenger den hyggelige mannen jeg kom inn i boligen til. Så slo det meg at jeg ønsket å komme ut derfra i live. Det var svært sannsynlig at jeg nå ville voldtatt, men jeg ønsket ikke samtidig å bli drept.

Fikk smerter Ifølge 35-åringens forklaring holdt Kopseng til slutt opp fordi hun fikk smerter og rykket til. Det gjorde også at hun klarte å bevege seg litt.

- Han var åpenbart forbannet, men hjalp meg opp i sittende. Ansiktet hans var bare svart. Akkurat som om du ser inn i ansiktet på noen som ikke har sjel, forteller den engelske kvinnen.

- «Jeg trodde du ville dette», sa han. Jeg fortsatte å sitte sammenkrøllet. «Det er bare vinen, har gått til hodet på deg, du er bare for full.» Jeg visste at jeg utmerket godt kunne ha kjørt bil og jobbe med den mengden vin jeg hadde drukket.

Hele tida var barna urolige inne på soverommet, forteller hun.

- Jeg var blitt seksuelt antastet av denne fyren, og tenkte «Hvordan i helvete skal jeg komme meg ut av dette?». Alt jeg ønsket, var å komme meg til barna og ut av dette.

Kopseng hjalp henne i dusjen. Etterpå gikk hun inn til barna og lukket døra, forklarer småbarnsmoren.

- Fulgt ut Neste morgen tok hun kontakt med ei venninne i Skottland, som skaffet henne et rom på et pensjonat i sentrum. Hun pakket, tok med seg barna og forlot Kopseng, som fulgte henne ut. En av koffertene ble stående igjen hos ham.

- Han lot som han var veldig hyggelig igjen. «I går kveld», sa han. Jeg svarte: «Ikke tenk på det.» «Å, jeg trodde du ville det.» «Ikke tenk på det, jeg går ikke til politiet eller noe sånt», sa jeg.

Kvinnen og de to barna tok så bussen til pensjonatet, der hun kontaktet politiet.

Kopseng ble internt etterlyst, og ble to dager seinere funnet inne i et skap hos sin kjæreste og pågrepet. Han har sittet innesperret siden.

I motsetning til forrige rettsrunde før jul ønsker Kopseng nå å forklare seg. Når den engelske kvinnen er ferdig med sin forklaring, inntar han vitneboksen.

FORSVARET: Djordje Borojevic (t.v.) og Johnny Veum forsvarer Kopseng. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORSVARET: Djordje Borojevic (t.v.) og Johnny Veum forsvarer Kopseng. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media