Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jeg tenkte: «Dør jeg nå, dør jeg nå?»

Ali (17) løp over døde ungdommer for å komme seg unna skytteren på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): AUF-medlemmer samles i kveld på Sundvolden hotell etter skyteangrepet som har kostet minst 80 personer livet.

Her er trolig flere hundre ungdommer som opplevde skytingen tett på i dag. Ungdommene er pakket inn i pledd og gråter og støtter hverandre, og det kommer stadig flere busser med overlevende til stedet.

Dagbladet møter Ali al-Hatem (17) fra Gjøvik, som var deltaker på leiren, sammen med familien hans utenfor hotellet. 17-åringen er gjennomvåt og har ikke sko på seg.

- Samlet seg ved falsk politimann Han forteller at en politimann kom alene til Utøya, og sa at han var der for å hjelpe til. Ungdommene strømmet til politimannen, men Ali var skeptisk siden det bare var én bevæpnet politimann. Da ungdommene samlet seg rundt den falske politimannen, begynte han bare å skyte, forteller Ali.

- Jeg løp over mennesker som var blitt skutt. Jeg tenkte: «Dør jeg nå, dør jeg nå?», mens jeg så døde mennesker rundt meg. Det var helt uvirkelig, sier han.

Ali snakket med broren Diad al-Hatem (22) på telefon da skuddene ble avfyrt.

-J eg hørte ting jeg aldri ville høre. Broren min sa til meg at han var glad i meg og at han måtte si det fordi han kanskje ikke ville snakke med ham igjen, sier Diad.

- Hørte minst 50 skudd Ali og en kamerat som han kom seg unna sammen med, tenkte å legge på svøm, men så båter som de lurte på hvem var.

Andre vitner har fortalt til Dagbladet at det ble skutt mot ungdommene som forsøkte å komme seg unna ved å svømme.

Etter hvert kom politiet til stedet og fikk kontakt med guttene.

- Se dere ikke tilbake, bare løp til brygga, fikk de beskjed om fra politiet.

Ali kan ikke anslå hvor mange som er drept, men sier at han hørte minst 50 skudd.

- Det er helt uvirkelig. Jeg kan ikke skjønne det, vi er på en politisk leir der vi skal ha det gøy, sier han.

Nå skal han hjem til Gjøvik sammen med foreldre og søsken.

- Da jeg traff ham var det et godt gjensyn. Det har vært helt jævlig, og jeg skjønner ingen ting, sier storebroren.

Skyting over hodet
Jørgen (18) sier at han gjemte seg bak noen steiner og la noen busker over seg da skytingen tok til. Han vet at gjerningsmannen var veldig nær ham.

- Gjerningsmannen sto over der jeg var mens han skjøt en annen, forteller 18-åringen, som møter pressen med bare shorts og et håndkle på seg, og bandasje rundt en skadet fot.  

- Vi hørte skudd og løp i alle retninger i panikk. Folk kastet seg i vannet og prøvde å svømme på andre siden. Jeg så folk bli skutt, og prøvde å sitte så rolig som mulig. Jeg tenkte det var best å ikke bevege seg, sier han. 

Sterke scener
På hotellet har det strømmet til med overlevende AUF-ere. Det har vært sterke scener, forteller Dagbladets reporter på stedet.

Mange pårørende har hatt problemer med å komme til, fordi veien har vært stengt. Sivilforsvaret, ambulansebuss, lege og mye annet mannskap er nå ved hotellet.

Folk har kommet i bare badebuksa, og det har vært stor gjensynsglede når bussene har kommet med overlevende.

- Jeg er i dyp sorg, og mine tanker går til alle i AUF. Jeg er i sikkerhet og venter på informasjon, skriver AUF-leder Eskil Pedersen i en SMS til Dagbladet.

- Det har vært helt forferdelig, sier et annet AUF-medlem til Dagbladet. Han lå i dekning i en skråning sammen med et annet AUF-medlem da skytinga pågikk. «Politi er i hvert fall i området med helikopter, men vet ikke når eller hvor vi blir hentet. Vet ikke om vi skal gå i vannet. Trenger hjelp nå», skrev han i en tekstmelding til Dagbladet før han ble evakuert fra øya.