Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tenkte «jøss, så heldig hun er»

Øygards daværende varaordfører reagerte ikke negativt på at jenta (14) var med på politiske møter eller overnattingsturer.

FORSVARERNES VITNE: Astrid Sveen Løkken (Ap) har ikke endret oppfatning om Rune Øygard etter at rettssaken startet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORSVARERNES VITNE: Astrid Sveen Løkken (Ap) har ikke endret oppfatning om Rune Øygard etter at rettssaken startet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Astrid Marie Sveen Løkken (Ap), som var varaordfører under Rune Øygard, uttalte i vitneboksen i dag at hun ikke har endret oppfatning om overgrepssaken siden etterforskningen startet for et drøyt år siden.

Sveen antyder at pressen har overdrevet betydningen av Øygards seksualiserte Skype-meldinger som har blitt lagt fram i retten.

Dette dreier seg blant annet om chatten Øygard utfører på ordførerkontoret i 2010, der han tilsynelatende ber jenta i webkameravinduet om å kle av seg undertøy parallellt med at han, etter politiets oppfatning, gir uttrykk for seksuell opphisselse når han skriver at han er «svett og distrahert», «har hjertebank på 1008» og at han må kjøle seg ned litt. Ved en annen anledning skriver ordføreren: «orker ikke se på deg og vite at jeg ikke får ta på deg».

- Det er via media, og media kjenner jeg fra i fjor høst, så de leser jeg med et åpent sinn, sa Sveen Løkken i retten.

- Var heldig Mens hun var Øygards varaordfører, traff Sveen Løkken jenta som er fornærmet i saken ved flere anledninger. Hun mener Øygard og tenåringen hadde et «far/datter-forhold» og at ordføreren tok seg så mye av henne fordi han er en omsorgsperson overfor alle han møter.

- Er det andre ordførere som har hatt med seg ungdommer på møter?, spurte bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

- Nei, klarer ikke å komme på det, svarte Sveen Løkken.

- Reagerte du på at Øygard hadde med seg jenta på møter?

- Nei, jeg tenkte «jøss, så heldig hun er, som får være med på så mye».

- Dumsnill Ap-politikeren, som har kjent Øygard siden 1974, opplyser at hun visste at ordføreren var på overnattingsturer blant annet i forbindelse med besøk på stortinget, og at de overnattet på samme hotellrom.

- Han har tatt henne med seg for at hun skulle få oppleve ting, sa Sveen Løkken.

I politiavhør har hun betegnet Øygard som naiv, noe hun korrigerte i retten:

- Dumsnill er kanskje et bedre ord.

- Rune er en engasjert mann, en som liker at ting skjer. Han er opptatt av at alle skal ha det bra, og da spesielt de svake i samfunnet - unge og ungdom - og de eldre. Han hadde utfordringer som ordfører fordi han ville alle til lags, og i politikken er ikke det alltid så enkelt, sa partikollegaen.