«Jeg tenkte på 11. september med en gang.»

MILANO (Dagbladet): - Jeg tenkte på 11. september med en gang, sier Erlend Eidsvoll (29). Han befant seg 200 meter unna da Rockwell-flyet smalt inn i Pirelli-bygningen i Milano.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Først hørte jeg et skarpt smell, veldig høyt. Det første jeg tenkte var at det måtte ha skjedd noe alvorlig. Da jeg løp ut på gata, var det fullt kaos, folk løp rundt og gråt. Hele bygget ristet. Alle etasjene fra 25. og oppover var sprengt, og det kom røyk ut fra bygget.

- Vinduene i bygningene rundt var blåst ut, forteller forteller Erlend Eidsvoll, konsulent i telekommunikasjonsbransjen, til Dagbladet.

Selvmord?

Desperasjon på grunn gjeldsproblemer og trusler om politianmeldelse kan være årsaken til at sveitseren Luigi Gino Fasullo (67) styrtet sitt småfly rett inn i Milanos høyeste bygning. I panikken som oppsto umiddelbart etter flystyrten trodde de fleste at dette var en gjentakelse av terrorangrepet i New York 11. september i fjor.

- Folk gråt og løp rundt i panikk. Mange ropte på leger. Kaoset var øyeblikkelig og totalt på grunn av terrorfrykten. Mange opplevde et mareritt som de tidligere hadde sett på fjernsynet fra USA, sier Erlend Eidsvoll

Oslo-mannen befant seg på sitt kontor i umiddelbar nærhet da Fasullo fra den sveitsiske byen Locarno litt før klokka 18 i går kveld styrtet sitt småfly, en fireseters Rockwell Commmander, som en bombe rett inn i Pirelli-bygningen midt i sentrum av Milano.

- Glassruter og bygningsrester fløy gjennom lufta. Også på plassen tvers over fra Milanos travle sentralbanestasjon sprang glassrutene, fortsetter Erlend, som har bodd i Milano i tre år.

Tre drept

Tre mennesker var seint i går kveld bekreftet drept under ulykken. En fjerde var saknet. 34 var innlagt på sykehus. Tilstanden var alvorlig for to av dem. Ytterligere et sekstiltall kunne forlate sykehuset etter behandling for lettere skader.

Selv om innenriksminister Claudio Scajola i går kveld slo fast at det ikke dreide seg om en terrorhandling, opplyste eksperter til den fjernsynskanalen TG4 i natt at flygeren med overlegg kan ha styrtet flyet inn i bygningen. Det var redaktøren for et italiensk flymagasin som opplyste dette til fjernsynskanalen, som eies av statsminister Silvio Berlusconi.

Tvilte på piloten

Piloten skal ha hatt stor gjeld og skal tidligere på dagen ha fått et ultimatum om å betale gjelden eller å bli politianmeldt.

Bare noen minutter før han styrtet, meldte piloten fra til tårnet på Linate-flyplassen at han hadde vansker med å få ut landingsstellet. Men etterforskerne tvilte i natt på at piloten med 30 års erfaring fortalte sannheten.

Da tårnet ba ham legge kursen mot vest, for å forsøke å lande på en anvist rullebane, gjorde Fasullo stikk motsatt og la kursen mot sentrum i lav høyde. Ifølge øyenvitner kom han diagonalt inn mot sentrum, rettet deretter opp flyet og styrtet rett mot bygningen, der han traff mellom 25. og 26. etasje, midt mellom de to armerte betongsøylene som bærer skyskraperen.

To av de omkomne ble funnet i gata bak bygningen. De ble blåst ut som følge av eksplosjonen.

At ikke flere menneskeliv gikk tapt, blir karakterisert som et under.

Reddet av en halvtime

Etasjene fra 27 og oppover var tomme for mennnesker på grunn av oppussing.

Fra 26. etasje og nedover arbeider til daglig 1700 ansatte i fylkesadministrasjonen i Lombardia. De aller fleste av dem hadde gått hjem for dagen en snau halvtime før det smalt. 15 ble sittende fast i heisen, men ble berget ut.

At det heller ikke oppsto noen større brann, bidro også til å redusere antallet omkomne.

Da Dagbladet var på ulykkesstedet i natt, var det fortsatt fullt av skuelystne rundt den 31. etasjer høye Pirelli-bygningen, som etter at den sto ferdig i 1965 var selve symbolet på Milanos velstand.

VITNE: - Da jeg kom ut på gata, var det fullt kaos, forteller norske Erlend Eidsvoll (29). Da han hørte et skarpt smell, skjønte han at noe alvorlig var skjedd.
VOLDSOMT SMELL: Flammer og svart røyk sto ut av Pirelli-bygningen i Milano i går kveld. To mennesker omkom i tillegg til piloten i småflyet som fløy rett inn i 25. etasje i høyhuset. Flygeren skal ha meldt om tekniske problemer.