- Jeg tenkte seriøst på å ta mitt eget liv

Jens Breivik om ukene etter 22. juli, i stort intervju med The Guardian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske avisa The Guardian publiserte i kveld et stort intervju med Jens Breivik (76), faren til Anders Behring Breivik.

Der forteller den pensjonerte diplomaten blant annet om hvor fortvilt situasjonen ble i dagene etter at han 23. juli i fjor våknet til nyheten om at det var hans egen sønn som var gjerningsmannen bak massemordet på Utøya og i Regjeringskvartalet.

- Jeg var så sjokkert. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg var ikke i stand til å gjøre noe. Jeg satt med hodet i hendene. Det var et grusomt øyeblikk, jeg klarte ikke å forholde meg til det. I de første ukene tenkte jeg seriøst på å ta mitt eget liv. Jeg hadde mistet pensjonisttilværelsen jeg alltid hadde forestilt meg - alt det var borte. Jeg vil for alltid spørre meg hvordan det er mulig for en mann å få slike tanker. Og kunne jeg gjort noe?, sier Jens Breivik til The Guardian.

På spørsmål om hvordan han føler seg i dag, mange måneder seinere, svarer han slik:

- Forferdelig. Så mye smerte. Konstant blir jeg minnet om hvem jeg er.

- Tilbaketrukket Jens Breivik ble separert fra Anders Behring Breiviks mor da gutten var ett år gammel. Han flyttet til utlandet som diplomat og hadde lite kontakt med sønnen. I 1990-1995 bodde han i Oslo og kontakten tok seg noe opp.

- En vanlig gutt. Kanskje ikke helt vanlig. Han kommuniserte aldri særlig mye, han var ganske tilbaketrukken. Han ville ikke snakke om moren, hjemmet eller skolen. Han kom til mitt hus for å slappe av og få et godt måltid. Da han ble litt eldre dro han etterpå til sentrum for å treffe vennene sine, sier faren til den britiske avisa.

I 1995 opphørte møtene helt.

- Han lånte ei dressjakke av meg til konfirmasjonen. Han sa han planla å være utvekslingsstudent i USA. Da jeg ikke hørte mer fra ham, regnet jeg med at det var det han hadde gjort.

- Vanskelig å forklare I manifestet hevder Anders Behring Breivik at faren ikke ville ha noe mer med ham å gjøre etter at han ble arrestert for tagging ved to anledninger. I et intervju med Dagbladet i fjor fortalte Jens Breivik at dette ikke var presist.

- Så enkelt var det ikke. Han gikk sine egne veier. Det gjaldt taggingen, men også at han fikk helt nye venner. Det er vanskelig å forklare hvorfor bruddet skjedde, men det var ikke noe jeg ønsket, sa faren, som fastholdt at det ikke var ham men 32-åringen selv som holdt avstand.

- Føler skam Den eneste kontakten de to seinere hadde, var i 2005, da sønnen plutselig ringte. Han fortalte at alt gikk bra, at han hadde startet sitt eget IT-selskap med to ansatte, at han ikke trengte noe og bare ville si at han gjorde det bra og var fornøyd.

I dag bor Jens Breivik i Frankrike, der han i mars - samme dag som terrortiltalen mot sønnen ble kunngjort - tilbrakte 13 timer i avhør med fransk og norsk politi. Han vil ikke til Oslo under rettssaken, og tror han aldri kan vende tilbake til Norge.

Faren strever med tankene om at han kunne ha påvirket den kommende massedrapsmannen i positiv retning om faren hadde jobbet aktivt med å opprettholde kontakten.

- Noen føler jeg har skyld i dette. Selv føler jeg skam, vanære og fordømmelse. Kanskje... kanskje kan jeg klandres, sier faren nå til The Guardian.

TUNGE DAGER: 23. juli våknet Jens Breivik til nyheten om at det var hans egen sønn som var pågrepet for. Dette bildet er tatt to dager seinere, ved farens bolig i Frankrike. Foto: Bob Edme / AP / Scanpix
TUNGE DAGER: 23. juli våknet Jens Breivik til nyheten om at det var hans egen sønn som var pågrepet for. Dette bildet er tatt to dager seinere, ved farens bolig i Frankrike. Foto: Bob Edme / AP / Scanpix Vis mer