LOVER SVAR I STORTINGET: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) blir stilt til veggs av Anette Trettebergstuen (Ap) etter at han lovte å ta opp kampen mot svart arbeid. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
LOVER SVAR I STORTINGET: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) blir stilt til veggs av Anette Trettebergstuen (Ap) etter at han lovte å ta opp kampen mot svart arbeid. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål: Hva har statsråden foretatt seg?

Anette Trettebergstuen (Ap) stiller arbeidsministeren til veggs etter svart arbeid-løfter i Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var 29. desember i fjor at arbeidsministeren gikk knallhardt ut i Dagbladet, etter at Dagbladet hadde dokumentert hvordan organiserte kriminelle miljøer fikk stadig større innpass i det norske samfunnet.

Kripos advarte mot en utvikling de fryktet ville undergrave samfunnet, etter at kriminelle i bransje etter bransje etablerte selskaper som utkonkurrerer den legale delen av markedet.

- Jeg tar Kripos' advarsler på det dypeste alvor. Vi må slå hardt ned på dette, sa Eriksson, som sa at han ville kalle inn partene i arbeidslivet og relevante etater til et krisemøte.

Nå lurer stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) på hvor det ble av dette hastemøtet. Hun har formulert et skriftlig spørsmål til ministeren, der det heter:

- Hva har Statsråden foretatt seg? «Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til arbeids- og sosialministeren:

Hva kom frem under Statsrådens krisemøte med partene i arbeidslivet og de relevante etater, hva har Statsråden foretatt seg for å rydde opp etter den tid, og hva vil Statsråden gjøre fremover for å hindre slik arbeidslivskriminalitet?

Begrunnelse
29 desember 2013 kunne vi i Dagbladet lese at Arbeidsministeren ville kalle inn partene i arbeidslivet, samt relevante offentlige etater, til krisemøte på bakgrunn av Kripos' advarsler om at kriminalitet, hvitvasking og svart arbeid i stort omfang truer norske arbeidsplasser, utkonkurrerer seriøse bedrifter og truer den norske arbeidslivs- og velferdsmodellen.»

- Trettebergstuen vil få skriftlig svar fra statsråden, som vanlig er ved skriftlige spørsmål, skriver seniorrådgiver Gro Ørsal i Arbeidsdepartementet til Dagbladet.

- Useriøs virksomhet Politi og skattemyndigheter har gjort det klart at arbeidsmiljøkriminalitet er et stadig voksende problem i Norge.

Dagbladet skriver i dag at omreisende steinleggere igjen er observert i Norge - og at en norsk kvinne mistenkes for heleri av tre millioner steinleggerkroner.

Dagbladet avslørte i fjor at steinleggerne også var involvert i multinasjonal, organisert kriminalitet - og unndro millioner av kroner i moms og skatt.

- De omreisende steinleggerne driver en fullstendig useriøs virksomhet. De fleste har aldri vært MVA-registrert, og selv de få som er MVA-registrert unnlater helt å rapportere store summer i skatt og MVA. Det følger en høy risiko med å benytte steinleggerne - ikke bare for egen økonomi og for trusler som folk kan bli utsatt for av steinleggerne, folk kan også få et medvirkeransvar overfor Skatteetaten, sier skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen til Dagbladet i dag.

LES OGSÅ: Skatt øst har sporet opp millioner på kvinnes konto (krever innlogging)

Oslo 20110511. Anette Trettebergstuen og Gunn Karin Gjul  ut mot FRP forslag om oppmyking av arbeidsmiljøloven. Foto: Jacques Hvistendahl
Oslo 20110511. Anette Trettebergstuen og Gunn Karin Gjul ut mot FRP forslag om oppmyking av arbeidsmiljøloven. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer