- Jeg tok feil, klima-enndringene blir mye verre enn jeg trodde

Mannen bak «klimabibelen», Nicholas Stern, sier han undervurderte risikoen for vår planet.

ADVARER: I den omtalte Stern-rapporten ble det slått fast at det var 75 prosent sjanse for at den globale temperaturen ville stige med mellom to og tre grader. Nå mener Stern at den globale temperaturen vil øke med fire grader 
Foto: Jon-Michael Josefsen / NTB Scanpix
ADVARER: I den omtalte Stern-rapporten ble det slått fast at det var 75 prosent sjanse for at den globale temperaturen ville stige med mellom to og tre grader. Nå mener Stern at den globale temperaturen vil øke med fire grader Foto: Jon-Michael Josefsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med den engelske avisa «The Guardian» vedgår klimaeksperten Nicholas Stern at endringene i klimaet kommer til å bli mye større en han trodde for få år siden.

Stern laget i 2006 en klimarapport for den britiske regjeringen. En rapport som har blitt sett på som et oppslagsverk for politikere.

- Store problemer Nå mener Stern at verdensøkonomien kan få store problemer fordi planeten jorda absorberer mindre karbon enn hva ekspertene trodd for få år siden.

- Når jeg ser tilbake , må jeg vedgå at jeg undervurderte risikoen for vår planet. Jorden og atmosfæren absorberer mindre karbon enn vi hadde forventet, sier Stern.

I den omtalte Stern-rapporten ble det slått fast at det var 75 prosent sjanse for at den globale temperaturen ville stige med mellom to og trer grader. Nå mener Stern at den globale temperaturen vil øke med fire grader celsius.

Til «The Guardian» sier Stern:

- Dette er potensielt så farlig at vi må handle raskt. Ønsker vi virkelig å spille russisk rulett? Denne risikoen - den globale temperatur - økningen er farlig.

- Kamp om ressursene Stern er enig med den nye presidenten i Verdensbanken, Jim Yong Kim, som advarte deltakerne på World Economic Forum i Davos, mot at det er en fare for konflikter om naturressursene i åra som kommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer