- Jeg tok feil, klima-enndringene blir mye verre enn jeg trodde

Mannen bak «klimabibelen», Nicholas Stern, sier han undervurderte risikoen for vår planet.

ADVARER: I den omtalte Stern-rapporten ble det slått fast at det var 75 prosent sjanse for at den globale temperaturen ville stige med mellom to og tre grader. Nå mener Stern at den globale temperaturen vil øke med fire grader 
Foto: Jon-Michael Josefsen / NTB Scanpix
ADVARER: I den omtalte Stern-rapporten ble det slått fast at det var 75 prosent sjanse for at den globale temperaturen ville stige med mellom to og tre grader. Nå mener Stern at den globale temperaturen vil øke med fire grader Foto: Jon-Michael Josefsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med den engelske avisa «The Guardian» vedgår klimaeksperten Nicholas Stern at endringene i klimaet kommer til å bli mye større en han trodde for få år siden.

Stern laget i 2006 en klimarapport for den britiske regjeringen. En rapport som har blitt sett på som et oppslagsverk for politikere.

- Store problemer
Nå mener Stern at verdensøkonomien kan få store problemer fordi planeten jorda absorberer mindre karbon enn hva ekspertene trodd for få år siden.

- Når jeg ser tilbake , må jeg vedgå at jeg undervurderte risikoen for vår planet. Jorden og atmosfæren absorberer mindre karbon enn vi hadde forventet, sier Stern.

I den omtalte Stern-rapporten ble det slått fast at det var 75 prosent sjanse for at den globale temperaturen ville stige med mellom to og trer grader. Nå mener Stern at den globale temperaturen vil øke med fire grader celsius.

-VAR FOR OPTIMISTISK - Når jeg ser tilbake, må jeg vedgå at jeg undervurderte risikoen for vår planet. Jorden og atmosfæren absorberer mindre karbon enn vi hadde forventet, sier Stern.
-VAR FOR OPTIMISTISK - Når jeg ser tilbake, må jeg vedgå at jeg undervurderte risikoen for vår planet. Jorden og atmosfæren absorberer mindre karbon enn vi hadde forventet, sier Stern. Vis mer

Til «The Guardian» sier Stern:

- Dette er potensielt så farlig at vi må handle raskt. Ønsker vi virkelig å spille russisk rulett?
Denne risikoen - den globale temperatur - økningen er farlig.

- Kamp om ressursene
Stern er enig med den nye presidenten i Verdensbanken, Jim Yong Kim, som advarte deltakerne på World Economic Forum i Davos, mot at det er en fare for konflikter om naturressursene i åra som kommer.

Jim Yong Kim frykter kamper om mat og vann i verden.

Nicholas Stern oppfordrer nå verdenssamfunnet til å øke investeringene i grønne økonomier.

- BLIR MYE VERRE:  Klimakjendis Nicholas Stern (th) snakker her om klimakrisen med den norske klimaaktivisten Gunhild Stordalen. Foto: Jytte Nielsen / Dagbladet
- BLIR MYE VERRE: Klimakjendis Nicholas Stern (th) snakker her om klimakrisen med den norske klimaaktivisten Gunhild Stordalen. Foto: Jytte Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Vi må endre vår økonomi, og satse på økonomier som krever mindre energikrevende ressurser, og en teknologi som er miljømessig bærekraftig, sier Nicholas Stern.

 

Nicholas Stern

* Nicholas Herbert Stern, også kjent som Baron Stern of Brentford (66 år ).                       
* President for British Academy fra 2013.

*  Stern har tidligere arbeidet som sjefsøkonom i Verdensbanken.

* Han laget Stern-rapporten for den britiske regjeringen - en 700 siders stor rapport om klimaendringer som ble publisert i 2006.

* Nicholas Stern er styreformann i Research Institute of Climate Change and the Environment.

Kilde: Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer