- Jeg tok feil

David Toska forklarte retten hva som gikk galt under Nokas-ranet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): David Toska trodde at vinduet inn mot pengebingen i Nokas kunne knuses med ett sleggeslag.

Men vinduet tålte mange tunge slag, gjentatte støt med rambukk og en serie skudd fra Toskas kalasnikov og et AG3-våpen.

Ranerne sleit voldsomt med å komme inn i Noikas-bygget. Det skulle være lett som å knuse kjeks, hadde Toska sagt til de andre ranerne.

Vinduet var jo bare en centimeter tjukt, hadde han observert.

- Men det første slaget med slegge forårsaket bare ei liten rose i vinduet. Da skjønte jeg med en gang at jeg hadde tatt feil, fortalte Toska i Stavanger tingrett i dag.

Som en betongvegg

Nå var han i ei knipe. Ansvaret var hans. Han hadde lovet de andre ranerne at det var en grei sak å ta seg inn i Nokas-bygget.

- Vinduet var som en betongvegg. Jeg var veldig presset. Jeg ba de andre ta dekning og rettet min kalasnikov mot vinduet. Uten at jeg visste det, sto våpenet på automat. Drønnet var enorm, jeg følte at jorden og bygningen vibrerte. To magasiner ble avfyrt mot vinduet. Men det holdt fortsatt stand, sa Toska om de dramatiske minuttene da ranerne kjempet for å trenge seg inn.

Da de maskerte ranerne tok seg inn i bakgården, fikk de øyekontakt med fire damer som hadde kommet på jobb i pengesentralen.

Toska prøvde å gi tegn til de sjokkerte ansatte at de skulle legge seg ned.

Men de løp sin vei og forsvant.

Ga opp hvelvet

Toska var fast bestemt på at de skulle inn i Nokas-bygget, og løp ut for å hente en annen raner som var utstyrt med AG3.

- Skyt mot vinduet! beordret jeg.

Nye to magasiner pepret mot vinduet, som omsider ga etter. Ranerne hoppet inn og Toska gikk rett mot hvelvet.

- Det var stengt med ei solid gitterdør. Jeg skjønte med en gang at vi ikke ville klare å trenge oss inn, og begynte i stedet å plukke penger utenfor. Vi klarte å fylle alle de 15 bagene med penger, det var mest 200-sedler, sa Toska.

Teori og praksis

Men ranet gikk ikke etter oppskriften. Toska skulle ha åpen kommunikasjon med ranere som sto vakt ute.

- I kaoset glemte jeg alt dette. Det er noe med teori og praksis. Plutselig hørte jeg også tunge smell fra utsiden, og lurte på hva i all verden som skjedde. Seinere har jeg hørt at de andre prøvde å varsle meg om at politiet hadde kommet, vi måtte stikke. Men alt fungerte ikke slik vi hadde planlagt, sa David Toska.

Ransarkitekten medgir at svært mye gikk galt under ranet. Han forteller alt om sin egen rolle, men holder som i går tett om de andre ranernes funksjon.

Toska sa at han ikke visste noe om at en politimann var skutt og drept før han hørte det på nyheten seinere.

TOK FEIL: David Toska sa i retten i dag at han gjorde flere feilvurderinger.