- Jeg tør ikke fly mer

SKIEN (Dagbladet): For ni år siden overlevde Gitte Skaanes (26) en flystyrt i USA, der 115 ble drept. Årsaken til flystyrten var den samme som førte til nestenulykken på Gran Canaria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet fra United Airlines hadde full svikt i hydraulikken og var umulig å styre. I charterflyet som nødlandet på Gran Canaria lørdag virket det siste hydrauliske nødsystemet. Det hindret en katastrofe.

I DC10-maskinen til United Airlines var det mer enn 280 passasjerer. Flyet brakk i flere deler og tok fyr under nødlandingen.

Tilfeldig

- Det var tilfeldig at jeg overlevde. Plassen vi hadde i flyet avgjorde liv og død. Jeg er bare takknemlig for at det gikk så bra, sier Skaanes til Dagbladet.
Det var en uvirkelig scene som utspant seg etter krasjet på i Sioux City i Iowa den 19. juli 1989. Den da 18 år gamle jenta måtte kjenne etter at hun virkelig var i live. Rundt henne lå døde og sårede. Fortvilte mennesker lette etter familien sin.

Flyet var på vei fra Denver til Chicago da alle de tre hydrauliske systemene om bord sviktet. Hydraulikken styrer høyde- og sideror, hjul og bremser. Pilotene kjempet en desperat kamp for å styre flyet ved hjelp av motorene. Under nødlandingen gikk det galt.

Svikt i to av de hydrauliske systemene var årsaken til at charterflyet med de norske sydenturistene måtte nødlande kort tid etter avgang fra Las Palmas. Selv om det var fare for å havne i sjøen under nødlandingen, tok ikke pilotene sjansen på å fortsette med hydraulikksvikten. Mange passasjerer ble vettskremte selv om flyet oppførte seg normalt til det tok bakken.

Gitte Skaanes husker knapt hva som skjedde de siste minuttene før krasjlandingen i 1989:

- Jeg merket en knekk i nakken. Jeg hoppet ut av flyet og det jeg så var som i sakte kino. Det var brann, døde mennesker og forvilte skadde overalt.

Flyr ikke

- Jeg har kommet over det som skjedde. Det er lettere å snakke om det nå. På den annen side har det blitt verre og verre å skulle ta et fly. Det vil jeg ikke. Det suger all kraft ut av meg. Jeg får en følelse av totalt maktesløshet.
Nå er den 26 år gamle trondheimskvinnen nybakt mor og utdannet vernepleier. Under utdanningen satt hun heller 16 timer på toget fra Stavanger og hjem enn å ta fly.

<B>HYDRAULIKKSVIKT:</B> Hydraulikksvikt var årsaken til nødlandingen med de norske sydenturistene i helgen. I en ulykke med full hydraulikksvikt i USA gikk det galt under nødlandingen for ni år siden.