- Jeg tør ikke spå dommen

TRONDHEIM (Dagbladet): - Utfallet av straffesaken mot meg er ren bingo, mener den giftdrapstiltalte Terje Wiik (51). I går la aktor ned påstand om 21 års fengsel og 10 års sikring for mannen som ga ekskjæresten Inger Lise Bakken thallium. Forsvareren ba om frifinnelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes ikke det er saklig grunnlag for å dømme meg for overlagt drap. Men en dom vil avhenge mye av stemningen i retten. Det er umulig å spå hva resultatet blir, sa Terje Wiik til Dagbladet seint i går ettermiddag.

Siden klokka ni om morgenen hadde han lyttet intenst til de flere timer lange prosedyrene fra aktor og forsvarer. Nå gjenstår bare behandlingen av erstatningsspørsmålet i dag, før saken tas opp til doms. Trolig blir dommen lest opp i et rettsmøte en gang i neste uke.

- Hvordan føler du at stemningen er etter to og en halv uke i retten?

- Det har vært så mye nå, at jeg ikke greier å mene noe om det, sier Terje Wiik.

Statsadvokat Arne K. Uggerud fant i sin prosedyre ingen formildende omstendigheter i saken, og han brukte harde ord for å beskrive den 51 år gamle sivilingeniøren.

- Utspekulerte, hjerteskjærende og avskyelige handlinger, sa statsadvokaten, før han la ned påstand om 21 års fengsel og 10 års sikring for tiltalte.

- Dette er en av de alvorligste drapssakene på 1990-tallet. Vi står overfor to meget alvorlige legemsbeskadigelser som kulminerer med et drap. Drapsplanene har bygd seg opp i lengre tid, sa statsadvokaten, og fortsatte:

- I retten framstår tiltalte som selvhevdende og selvrettferdig. Han viser dårlig selvinnsikt. I hans forestillingsverden er det alle andre det er noe galt med. Han plasserer seg selv i en offerrolle.

Før straffesaken mente statsadvokaten at sikring ikke var nødvendig. I løpet av dagene i retten har han endret oppfatning.

- Når TerjeWiik løslates, vil han kunne innlede nye forhold til kvinner og bli avvist på nytt. Her foreligger det gjentakelsesfare, mener statsadvokaten.

Både forsvareren Christian Wiig og tiltalte forstår at dommen kommer til å bli på flere års fengselsstraff. Likevel la Wiig ned påstand om frifinnelse på samtlige poster i tiltalen.

Han mener det ikke er grunnlag for å dømme Terje Wiik for drap, og spesielt ikke overlagt drap.

- Hvis Terje Wiik skulle ha drapsforsett, hvorfor tilførte han ikke avdøde mer thallium enn han gjorde? spurte forsvareren.

«Utfallet er ren bingo.»TERJE WIIK

Tiltalt