Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jeg tør ikke stemme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEG KOMMER IKKE til å stemme i valget på søndag. Jeg tør rett og slett ikke. Bagdad flyter nå over av løpesedler der motstandsbevegelsen sier at alle som går for å stemme, vil bli drept. Jeg har hørt at de planlegger å sette ut snikskyttere på bygningene ved valglokalene og skyte dem som går inn. Vi vet ikke om de kommer til å gjøre alvor av dette, men jeg vil ikke ta sjansen.

ORGANISASJONEN til jordaneren Abu Musab al-Zarqawi og andre ekstreme islamistiske organisasjoner står bak truslene mot velgerne og kandidatene. På grunn av truslene tør ikke kandidatene i valget å stå fram. Bare toppene på lista, slik som statsminister Iyad Allawi, Ahmed Chalabi og andre, er kjent. Vi vet derfor ikke hvem vi stemmer på. I noen byer, som Ramadi og Fallujah, vet ikke folk engang hvor de skal stemme. I frykt for angrep er det fortsatt hemmelig hvor folk skal gå for å avgi stemme.

MEN FRYKTEN for valget dreier seg ikke bare om våre liv. Nå i dagene før søndag forsøker vi så godt vi kan å hamstre brensel og mat - spesielt mel. Det er stor mangel på drivstoff og annet brensel i Bagdad, og det har ført til store prisøkninger på brød og andre matvarer. Noen bakere har lagt ned bakeriene fordi de mangler brensel og ikke har råd til å kjøpe. Jeg er redd situasjonen kan bli enda verre på grunn av økt uro på valgdagen.

DEN TREDJE frykten vi har, skyldes den dype splittelsen mellom sjiamuslimene som krever at valget avholdes, og sunnimuslimene som avviser valgene så lenge USA ikke legger fram en tidsplan for når de skal trekke sine tropper ut av Irak. Mange av sunnipartiene har trukket seg fra valget, og det virker som om forsøkene på samtaler mellom motstandsbevegelsen og den midlertidige regjeringen blir sabotert. Da flere ledende opposisjonspolitikere møtte statsminister Iyad Allawi for ikke lenge siden, gikk de amerikanske styrkene inn og arresterte motstandslederen Mahmoud al-Mishadani. Han var et medlem av delegasjonen som møtte Allawi. Det virker som om USA ikke ønsker at irakerne arbeider sammen som venner.

PÅ INTERNETT sier Zarqawi at USA har kommet til Irak for å gi makten til sjiamuslimene. Han påstår at sjiamuslimene bringer inn millioner av mennesker fra Iran som vil avgi stemme og sikre at sjiamuslimene tar makten i Irak. Jeg frykter at valget vil utløse borgerkrig i Irak, og at landet blir splittet opp i tre små stater. En sjiastat i sør, en kurdisk stat i nord og en sunnimuslimsk stat i midten. Og jeg frykter at feilene som USA har gjort i området jeg bor i, vil bane vei for ekstreme islamske grupper.

SITUASJONEN er at vi befinner oss midt mellom to krefter. Ingen av dem respekterer menneskeliv. Den ene er de reaksjonære i Washington, den andre er ekstreme islamske grupper.