Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg trakk fra gardinene og så at han var død. Jeg begynte å skrike

22 år gamle Stephon Clark var ubevæpnet da han ble skutt og drept av politiet i Sacramento. Nå har politiet offentliggjort video fra hendelsen.

KRITISERES: Politiet har fått kraftig kritikk etter at Stephon Clark (22) ble skutt 20 ganger og drept da han befant seg ubevæpnet i sine besteforeldres bakgård. Video: Sacramento Police Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Sacramento må tåle kraftig kritikk etter at 22 år gamle Stephon Clark ble skutt og drept av to politibetjenter søndag kveld.

Myndighetene har nå offentliggjort tre videoer som viser hva som skjedde.

Familien fikk se videoen først, og har samtykket til offentliggjøring.

Avfyrte 20 skudd

Videoene, der den ene er tatt fra et politihelikopter, viser hvordan den 22 år gamle tobarnsfaren forserer et gjerde inn på eiendommen der hans bestemor bor.

Her får politiet øye på ham, og det kan se ut som om han forsøker å rømme. Han runder hjørnet på huset, og forsvinner for de to politibetjentene som ber ham om å stoppe.

De følger etter, og idet de selv runder hjørnet, ser de ham på nytt. Den ene betjenten trekker den andre tilbake for å holde ham i sikkerhet.

- Vis meg hendene dine. Pistol!, kan man høre den ene betjenten rope.

Clark tar så et par skritt mot hjørnet der politimennene står, og betjenten roper på nytt:

«Vis meg hendene dine. Pistol, pistol, pistol!» før begge åpner ild mot 22-åringen.

Bildene fra helikopteret viser at ett av de første fem skuddene treffer Clark, som går ned i knestående før ytterligere 15 skudd løsnes.

Etter omlag fem minutter ankommer forsterkninger, og det blir etter hvert forsøkt å gjenopplive Clark, men livet hans sto ikke til å redde.

Det ble ikke funnet noe våpen på 22-åringen, og det viste seg at det politiet trodde var en pistol, egentlig var en mobiltelefon.

  • Se video øverst i artikkelen

«Hvor er pappa?»

Clarks bestemor, Sequita Thompson, forteller til Sacramento Bee at barnebarnet hadde bodd hos henne av-og-på den siste måneden.

Omgitt av familiebilder, der Clark figurerer på flere, viser hun hvor 22-åringen ble skutt rett utenfor hennes eget stuevindu. Hun så selv hvordan barnebarnet lå død i hagen.

- Jeg trakk fra gardinene og så at han var død. Jeg begynte å skrike.

Både hun og de andre i familien krever nå svar på hvordan det kunne gå så galt.

- At han skal ha vært på feil sted til feil tid i sin egen bakgård? Kom igjen. De hadde ikke trengt å skyte ham, sier hun.

Salena Manni er moren til Clarks to barn, Aiden (3) og Cairo (1). Hun forteller at barna ikke skjønner hva som har skjedd.

- De spør meg hele tiden: «Hvor er pappa? Hvor er pappa?», sier hun.

Hørte ingenting

Bakgrunnen for at politijakten i det hele tatt startet, var at Clark skal ha blitt observert mens han brøt seg inn i en bil og knuste et vindu på et hus i området.

Hendelsen skjedde før helikopteret begynte å gjøre opptak.

Sacramento Bee har vært i kontakt med 88 år gamle Bill Wong som bor i huset hvor Clark knuste et vindu. Han forteller at han ikke hørte innbruddet eller skuddene som ble avfyrt.

- Da jeg kom ut var politiet allerede her. De fortalte meg ingenting, sier han om det som skjedde natt til mandag.

Slo av mikrofonene

Politiet forsøker altså å roe gemyttene ved å offentliggjøre videoen, men for mange har bildene bare ført til flere spørsmål.

Noe som får mange til å grunne, er en sekvens etter at forsterkningene har ankommet stedet. En av politimennene blir bedt om å skru av mikrofonen han har på seg, og lyden forsvinner.

Videoen fortsetter derimot, og man kan se at en samtale forløper mellom to av politimennene.

Vance Chandler, talsperson for politiet i Sacramento, vil ikke si nøyaktig hva som var årsaken til at mikrofonene ble slått av.

- Det er flere grunner til at en betjent kan skru av mikrofonen som er på kroppskameraet, sier han, og viser til de generelle retningslinjene for politidistriktet.

- Trenger mer informasjon

Ordføreren i byen, Darrell Steinberg, kom i natt norsk tid med en uttalelse i forbindelse med skytinga. Han sier at hans tanker går til familien til Clark, og at han ikke kan forestille seg hvordan det er å miste en av sine nærmeste på denne måten.

Han roser samtidig politiet for åpenheten i denne saken, og vil ikke si at politibetjentene som avfyrte skuddene gjorde noe galt.

- Etterforskningen må fullføres. Vi trenger mer informasjon i tillegg til videoene før vi kan trekke en endelig konklusjon, sier han.

Han legger også til at man må se nærmere på hvilke rutiner og retningslinjer man har for bruk av våpen og for å bistå med livreddende førstehjelp i skyteepisoder der politiet er involvert.

De to politimennene som var involvert i skytinga er foreløpig tatt ut av tjeneste.

Nesten 1000 døde

Ifølge Washington Post ble 987 personer skutt og drept av politiet i USA i fjor. Det er et snitt på 2,7 personer hver eneste dag.

Av disse var 940 menn.

Statistikken viser også at det bare eksisterer opptak fra politiets kroppskameraer fra 101 av skytingene.

Så langt i år har 230 personer blitt skutt og drept av politiet. Det er foreløpig en økning fra i fjor da snittet så langt i år ligger på nesten 2,9 dødsfall hver dag.

  • Se video øverst i artikkelen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!