Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Jeg trekker meg ikke

Ap-topp i Drammen vil forklare seg om statskirken og muslimer - og har fått masse støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tross et døgn sammenhengende politisk storm og krav om hodet på et fat, har ikke Ap-toppen Tore E. Hansen tenkt å trekke seg som leder for Arbeiderpartiets bystyregruppe i Drammen, slik lederen for innvandrerrådet i landets største innvandrerby krever.

- Jeg trekker meg ikke og har heller ikke vurdert å gjøre det etter kravet fra Innvandrerrådet. Lederen der bruker mitt resonnement uten å kjenne sammenhengen, og den vil jeg forklare først.

-Ja, vær så god!

- Jeg vil ikke si noe mer offentlig nå. Vi hadde en diskusjon i bystyregruppa mandag kveld om statskirkeordningen, og der var det naturlig nok mange ulike utgangspunkt for diskusjonen. Nå skal vi bringe denne striden ut av verden og det gode samarbeidet videre, og jeg kommer først til å forklare meg grundig om mine synspunkter i et møte mellom Drammen Arbeiderparti og innvandrerrådet, sier Tore E. Hansen til Dagbladet.no dagen derpå.

Dette møtet er berammet til førstkommende mandag.

Hansen kom med sitt kontroversielle utspill under en intern debatt om statskirkeordningen sist mandag. Han er tilhenger av å beholde statskirkeordningen, og det er argumentasjonen som har skapt strid.

Etter at Tore E. Hansen kom med denne uttalelsen til Dagbladet.no i går, startet rabalderet.

- Hvis vi ikke beholder ordningen slik den er i dag kan vi risikere at muslimske fundamentalister fyller det tomrommet som kan oppstå.

En drøy time seinere sendte fylkessekretær Håvard Fossbakken i Buskerud Arbeiderparti ut denne pressemeldingen på vegne av Tor E. Hansen, som hadde vært i rådslagning med den lokale partiledelsen:

Tore E Hansen beklager Statskirkeuttalelsen

Gruppeleder i Drammen Arbeiderparti, Tore E. Hansen, beklager at hans uttalelse om skille av kirke og stat har blitt oppfattet som hets mot muslimske grupper.

- Dette har på ingen måte vært tilsiktet fra min side, og jeg beklager denne uttalelsen på det sterkeste og jeg legger meg helt flat for kritikken. Dette representerer verken mitt eller partiets syn i saken, sier han.

Uttalelsen kom på et internt møte i Drammen Arbeiderparti hvor temaet kirke og stat ble diskutert.

Tore på jordet

I dag våknet Tore E. Hansen til en leder i Drammens Tidende under tittelen «Tore på jordet». Avisa mener Tore E. Hansen har ødelagt Arbeiderpartiets mulighet til å gjenvinne Arbeiderpartiets flertall i bystyret ved valget neste høst. Nå støter han fra seg en stor gruppe innvandrere, som tradisjonelt stemmer på partiet, er lederskribentens argument.

- Det er jo helt håpløst å mene at jeg som gruppeleder skulle sette en stor velgergruppe opp mot partiet. Jeg håper og tror møtet mellom oss og innvandrerrådet skal få samarbeidet tilbake på et godt spor.

-Har noen blitt bedt av partiapparatet om å holde kjeft i denne saken?

-I alle fall ikke jeg, sier Tore E. Hansen, som også har mottatt en rekke støtteerklæringer etter at stormen tok av i går ettermiddag.

Ikke "vi" og "dere"

-Det er nesten et paradoks at jeg som har jobbet sammenhengende med lokalpolitikk i Drammen siden 1982, og som hele tiden har hatt fredelig sameksistens mellom alle i Drammen som fanesak, skal bli tatt til inntekt for et «vi og dere»-synspunkt. Jeg er blant annet glad for støtten fra tidligere ordfører Lise Christoffersen, sier Tore E. Hansen.

Som ikke vil skille kirke og stat med faren for muslimske ekstremister som ett argument. Det sammenhengende resonnementet skal innvandrerrådet i Drammen få først.

Fem av 13

Ifølge leder i Drammen Ap, stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen, har hans partilag flest medlemmer med innvandrerbakgrunn av alle i Arbeiderpartiet - de fleste med tyrkisk og pakistansk bakgrunn. Fem av 13 Ap-representanter i Drammen bystyre, er innvandrere. Det er også den høyeste andelen på landsbasis.

TREKKER SEG IKKE: Gruppeleder Tore E. Hansen i Arbeiderpartiets bystyregruppe i Drammen skal legge fram hele sitt resonnement for innvandrerrådet i byen kommende mandag.
Hele Norges coronakart