- Jeg trenger hjelp, jeg har drapstanker

Drapstiltalt (23) i Marit-saken betrodde seg til kamerater dagen før drapet

DREPT: Marit Randsted Andreassen (20). Foto: PRIVAT
DREPT: Marit Randsted Andreassen (20). Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||SANDVIKA (Dagbladet): Den 23 år gamle mannen som har innrømmet å ha drept sin tidligere samboer Marit Ransted Andreassen (20) ved Skaugum i Asker lørdag 20. februar i år, møtte tre kamerater i Asker sentrum ettermiddagen før drapet.

En av de tre kameratene møtte som vitne i drapssaken i Asker og Bærum tingrett tirsdag.

- Tiltalte hadde virket litt deprimert siden jul. Han hadde fortalt at det var problemer både i forholdet til Marit og med økonomien. Denne dagen spiste vi kebab og pratet om trening og helt dagligdagse, fortalte kameraten (20) i retten.

Så ble det et stemningsskifte i møtet mellom de fire kompisene. Tiltalte begynte å prate i telefonen med Marit. Vitnet vet ikke om det var han eller hun som ringte.

Sa han ikke måtte gjøre noe galt - Telefonsamtalen dreide seg skuffelser og beskyldninger om utroskap. Så snart samtalen var slutt, sa han til oss: «Jeg trenger hjelp, jeg har drapstanker», fortalte vitnet, fortalte vitnet i retten i formiddag.

- Vi sa til han at han ikke måtte gjøre noe galt og at han måtte tenke på datteren sin. Vi tok ikke drapssutsagnet så bokstavelig og alvorlig. Han sa ikke noe om hvem han hadde drapstanker om, sa vitnet.

Tegne ut følelser Tiltalte og de tre kameratene pratet mye om situasjonen og en av dem foreslo at det kunne være en god ide å tegne for å få ut innestengte følelser.

Så kjørte tiltalte de andre hjem. Seinere på kvelden dro han på byen i Oslo for å treffe andre venner. Han dro fra leiligheten til en kamerat ved 07-tiden for å ta et tog hjem til Asker. Flere av de innkalte vitnene møtte ikke i tingretten i formiddag, blant andre tiltaltes mor, som har reist på ferie.

Hennes forsvarer nektet at hennes skriftlige forklaring skulle bli lest opp, og aktor frafalt moren som vitne.

Mer åpen enn vanlig Noen vitneforklaringer ble lest opp, blant annet fra en arbeidskollega (39), som ga tiltalte gode skussmål.

Han kommenterte at kollegaen var åpen åpen om personlige forhold enn det som var vanlig. To kvinnelige fagkonsulenter ved barnevernsvakta i Asker og Bærum rygget ut til huset til Marits foreldre noen dager før drapet.

Politiet var blitt oppringt om trusler.

- Marit og tiltalte var uenige om samværet med den lille datteren. Men stemningen oppfattet vi ikke som aggressiv, slike den ofte er i slike situasjoner. Det var bare kraftig uenighet. Vi fikk ikke inntrykk av at Marit følte seg truet av tiltalte. Hun var mer bekymret for hans evne til å ta seg av datteren, forklarte de barnevernansatte.

- Voldsmann? - Nei Politiets hovedetterforsker i drapssaken sa i sin vitneforklaring at tiltalte samarbeidet fullt ut.

- Han hadde et sterkt behov for å fortelle sin versjon og om bakgrunnen, sa hovedetterforskeren.- Var tiltalte preget av det dramatiske og tragiske som hadde skjedd, spurte forsvareren, advokat Trygve Staff.

- Han bar ikke noe ytre preg av det som hadde skjedd. Han pratet rolig og tydelig, og var sterk og klar hele tiden, svarte hovedetterforskeren.

- Er han en voldsmann slik politiet kjenner han, spurte Staff.

- Nei. Hovedetterforskeren var kort og konsis. Den dreptes foreldrene fulgte vitneforklaringene fra tilhørerplass i formiddag.

BETRODDE SEG TIL KOMPISER: Den tiltalte mannen (23) betrodde seg til kompiser dagen før Marit-drapet. Foto: PRIVAT
BETRODDE SEG TIL KOMPISER: Den tiltalte mannen (23) betrodde seg til kompiser dagen før Marit-drapet. Foto: PRIVAT Vis mer