Raymond Johansens etterlønn

- Jeg trenger også penger å leve av

Avgått byrådsleder Raymond Johansen slår tilbake etter NRKs sak om hans etterlønn på inntil 400 000 kroner i tre måneder. - Jeg ble irritert da de spurte hva jeg skal bruke pengene til.

SINT: Etter åtte år som byrådsleder i Oslo ble Raymond Johansen (Ap) oppskjørtet da NRK stilte spørsmål om etterlønn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SINT: Etter åtte år som byrådsleder i Oslo ble Raymond Johansen (Ap) oppskjørtet da NRK stilte spørsmål om etterlønn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er ikke sinna. Men jeg ble irritert. Da NRK spurte meg hva jeg skal bruke de pengene til, ble jeg irritert, sier Raymond Johansen til Dagbladet.

NRK kunne tidligere i dag fortelle at Johansen ble arg da de stilte spørsmål om hans etterlønn som kan komme opp i 400 000 kroner dersom den tidligere byrådslederen benytter seg av hele perioden på tre måneder.

«Fy faen. Et uanstendig spørsmål», tordnet Johansen da NRK, ifølge kanalen, spurte om han virkelig trenger inntil 400 000 kroner i etterlønn for tre måneder.

Varsler spørsmål

- Det var ikke helt sånn jeg oppfatta spørsmålet. Jeg ble irritert da de spurte hva jeg skal bruke pengene til. Men jeg har ikke behov for å gå i ytterligere polemikk med NRK om dette nå, sier Johansen til Dagbladet, som også har omtalt sakskomplekset tidligere i dag.

KORT: Her blir Raymond Johansen lei under pressekonferansen om corona. Vis mer

Det var på Johansens nest siste dag som byrådsleder, 24. oktober, at han kunne fortelle at han er ansatt som generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

En jobb han etter planen begynner i en gang utpå nyåret.

Rødt varsler i dag at de vil ettergå om Johansens etterlønnspakke er innafor regelverket eller ikke. Partiets gruppeleder i Oslo, Siavash Mobasheri, peker på at Johansen kunne begynt tidligere i jobben. Partiet vil derfor ta opp saken i forretningsutvalget.

- Inn i stor jobb

Raymond Johansen sier han er helt trygg på sin sak.

- Jeg har ikke gjort noe galt. Jeg har søkt Oslo kommune om etterlønn og jeg har oppgitt alle opplysninger. Jeg er så heldig at jeg har fått en ny jobb, og det er en stor jobb som jeg ikke er i stand til å begynne i med en gang. Rett og slett fordi jeg er veldig sliten etter åtte år i en privilegert, men travel jobb som har krevd mye. Og fordi det er en ny stor jobb jeg skal inn i, sier Johansen til Dagbladet.

Han understreker at dersom han begynner noen uker før opprinnelig plan, så vil det bli meldt inn i tråd med regelverket. Etterbetalingen vil da opphøre.

- Dette er gjort i tråd med kommuneloven. Den er det jo ikke jeg som har laget, påpeker Johansen.

Spørsmål om intensjon

Rødt varslet tidligere i dag at partiet vil ta opp Johansens sak i forretningsutvalget i Oslo kommune.

- Jeg forstår at han ønsker ferie etter en tøff valgkamp, men regninga kan ikke sendes til Oslos innbyggere, sier Rødts gruppeleder Mobasheri, og legger til:

SPØR: Rødts gruppeleder i Oslo, Sivash Mobasheri stiller spørsmål om Raymond Johansens etterlønn.
SPØR: Rødts gruppeleder i Oslo, Sivash Mobasheri stiller spørsmål om Raymond Johansens etterlønn. Vis mer

- Han valgte selv å utsette oppstart i ny stilling. Det kan han selvsagt velge å gjøre, men behov for en lengre friperiode gir altså ikke grunnlag for å motta etterlønn fra kommunen. Politikere som egentlig har en jobb å gå til, bør ikke motta slike utbetalinger, hevder han.

- Her beveger Rødt seg inn på et spørsmål om moral. Det kan de godt gjøre. Men ut fra en totalvurdering, trenger jeg avstand mellom de to jobbene. Saken min er dessuten ikke behandlet av karanteneutvalget ennå, og før den tid er det uansett ikke aktuelt å starte i ny jobb, understreker Johansen.

- Du sier Rødt reiser et spørsmål om moral. Betyr det at de pirker bort i noe?

- Jeg er i likhet med alle andre avhengig av å ha penger for å leve. Rødt får mene hva de vil om det, men de pirker ikke bort i noe for min del. Vi har lover og regler, og jeg har overlevert all informasjon. Det har blitt vurdert av jurister og saksbehandlere. Så da er det opp til de å svare, framholder Raymond Johansen.

- Fy faen

Ifølge NRK-saken tidligere i dag ble han mildt sagt oppskjørtet da NRK spurte om han virkelig trenger disse pengene, etter åtte år med ei årslønn på 1,6 millioner kroner.

- Du stiller meg spørsmål om jeg, etter åtte år som byrådsleder, bør få penger … fy faen. Fy faen, smeller det fra Johansen, ifølge NRKs nettsak.

RASER: Statsminister Jonas Gahr Støre hadde en klar beskjed til Dagbladets reporter under pressekonferansen da de nye statsrådene ble presentert. Video: NTB Vis mer

- Du er sitert på at du oppfatta spørsmålet som utidig og frekt?

- Jeg forbeholder jeg meg retten til ikke å si noe om hva jeg skal bruke pengene til, altså, sier han til Dagbladet.

Fikk for mye

Tematikken med etterlønn for politikere er uansett ikke av ny dato.

En gjennomgang Dagbladet gjorde i sommer, viser at én av to politikere som mottok etterlønn fra Stortinget de siste ti åra fikk for mye utbetalt.

I alt fikk 43 stortingspolitikere full etterlønn på 700 000 kroner i perioden Dagbladet har sett på. 21 av disse fikk for mye utbetalt. Dette vises av Riksrevisjonens egen oppsummering.

Det blir likevel småpenger sammenliknet med hva man kan dra med seg fra det private næringsliv. Som for eksempel da Tom Kristiansen ble norgessjef for Rema 1000 i fjor sommer, etter seks år som sjef for Rema Etablering og 19 år som administrerende direktør for Rema 1000.

Etterlønn og avslutningsbonus: 73,7 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer