«Jeg trodde aldri dere ville våge»

Fredsprisvinner Liu Xiaobos budskap til Thorbjørn Jagland og Nobelkomiteen.

OPTIMISTISK: Liu Xia, kona til den fengslede fredsprisvinneren Liu Xiaobo, sier hun og mannen er optimisk - tross restriksjonene som er kommet etter fredagens tildeling. Foto: AFP/Scanpix
OPTIMISTISK: Liu Xia, kona til den fengslede fredsprisvinneren Liu Xiaobo, sier hun og mannen er optimisk - tross restriksjonene som er kommet etter fredagens tildeling. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING (Dagbladet): Dagbladet har i dag igjen vært i kontakt med den kinesiske fredsprisvinnerens kone, Liu Xia (51).

To dager etter at hun fortalte omverdenen gjennom en epost til Dagbladet, at hun var satt i husarrest, holder hun seg fortsatt innenfor portene på adressen i Beijings Haidian-distrikt.

Både hennes advokater, venner og andre opposisjonelle har uttrykt bekymring for Liu Xias sikkerhet. Det samme har også Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland.

- Jeg håper dette er en veldig midlertidig husarrest, sa Jagland søndag kveld.

- En kriminell Da Dagbladet snakket med Liu Xia i dag, spurte vi om hun har et budskap til Jagland og Nobelkomiteen. Da svarte hun slik:

- Da Xiaobo fikk vite at han var tildelt prisen utbrøt han med stor overraskelse: «Jeg trodde aldri dere ville våge å gi prisen til en kriminell som sitter i fengsel».

Dermed brukte fredsprisvinneren bevisst terminologien, som kinesiske myndigheter konsekvent bruker når de omtaler ham.

Xiaobo ba deretter kona om å dra til Oslo for å motta prisen på hans vegne. Selv sitter han fengslet fram til 2020, dømt for undergravende virksomhet på grunn av sin kamp for politiske reformer i den kommunistiske ettpartistaten.

Vil til Oslo Liu Xia sier hun svært gjerne vil reise til Oslo for å ta imot prisen i Oslo Rådhus. Samtidig stiller hun seg tvilende til at hun får visum til Norge i desember.

HOLDER VAKT: Sikkerhetspersonell utenfor Liu Xias leilighet, der hun holdes i husarrest. Foto: AP Photo/Ng Han Guan/SCANPIX
HOLDER VAKT: Sikkerhetspersonell utenfor Liu Xias leilighet, der hun holdes i husarrest. Foto: AP Photo/Ng Han Guan/SCANPIX Vis mer

- De lar meg knapt gå ut døra av leiligheten. Hvordan skal jeg da kunne håpe på å komme ut portene av dette landet, sier hun.

Både i går og i dag har det vært et stort oppbud av journalister, støttespillere og diplomater utenfor hennes hjem i Yuyuan Tannan Lu. I går kom ti EU-diplomater med sjampanje for å feire. De ble stående på utsida.

I dag kom norske diplomater til bopelen hennes for å vise sin støtte. De slapp heller ikke inn.

Takker for norsk støtte Via Dagbladets kontakt med Liu Xia, har hun imidlertid fått overlevert støtteerklæringen fra norske myndigheter.

«I likhet med andre lands ambassader så følger vi nøye med på Luix sha sin situasjon. Vi gikk til leiligheten hennes for å møte henne. Men det lykkes ikke da det ikke var mulig å komme i kontakt med henne».

«Vi ber kinesiske myndigheter oppheve husarresten og heller ikke begrense hennes egne friheter», heter det i erklæringen fra det norske utenriksdepartementet.

- Tusen, tusen takk, sier Liu Xia, når hun mottar budskapet.

Håper på endring Både hun og ektemannen tror presset som hun og andre opposisjonelle opplever nå vil avta.

Andre medier Dagbladet har snakket med tegner et enytdig bilde av situasjonen i Kina. Avtalte intervjuer med andre opposisjonelle blir avlyst. De nektes å snakke med journalister. Epost-kontoer og telefoner overvåkes.

Husarrest: Flere internasjonale og nasjonale medier samlet seg utenfor leilighetskomplekset hvor Liu Xia bor i Beijing. Hun ble satt i husarrest kort tid etter tildelingen av fredsprisen til hennes mann. Foto: Reuters/Scanpix
Husarrest: Flere internasjonale og nasjonale medier samlet seg utenfor leilighetskomplekset hvor Liu Xia bor i Beijing. Hun ble satt i husarrest kort tid etter tildelingen av fredsprisen til hennes mann. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Politiet er gale. Men i vår tid er det ikke lenger de onde kreftene som seirer, sier en optimistisk Liu Xia.

- Tror du denne prisen vil endre noe? Tror du på endring?

- Jeg venter på den.

FENGSLET: I dette fengslet i Jingzhou, nord-øst i Kina, sitter Liu Xiaobo fengslet. Foto: AFP/Scanpix
FENGSLET: I dette fengslet i Jingzhou, nord-øst i Kina, sitter Liu Xiaobo fengslet. Foto: AFP/Scanpix Vis mer