" Jeg trodde at også de homofile var skapt i Guds bilde"

Erna Solberg er uredd. Hun sier alltid det hun mener. Også når det kan ramme kolleger i regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Dagbladet møtte den påtroppende Høyrelederen i Stortinget i går, var pressen flokket rundt hennes fremtidig konkurrent til statsministervervet i en samarbeidsregjering, KrF-leder Dagfinn Høybråten.

En presset Høybråten blånektet å uttale seg om egen menighets, Misjonsforbundets, forslag om å utestenge homofile fra organisasjonen.

Regjeringskollega Erna Solberg kunne valgt som andre politikere i regjeringen å ikke uttale seg om den kontroversielle saken. Det gjorde hun ikke:

- Jeg liker dårlig den delen av kristen-Norge som ikke vil gi rettigheter til homofile. Samtidig er det klart at vi politikere skal ikke gripe inn og regulere dette med lover. Likevel vil jeg si hva jeg mener som politiker og vanlig kristen. Jeg har problemer med den delen av kirkesamfunnet som diskriminerer praktiserende homofile. Slike holdninger er rett og slett dumme, sier Solberg.

- Hvorfor mener du det?

- Min kristendom er mye mer generøs. Jeg trodde at også de homofile var skapt i Guds bilde. Hvis mennesket er skapt i Guds bilde, så er vel også de homofile det? Ikke sant, sier hun og slår fast etter spørsmål fra Dagbladet:

- Nei, jeg kunne aldri vært medlem av Misjonsforbundet.

Om samarbeidet med KrF

Erna Solberg understreker at hun ikke har noen problemer med at Høybråten står for det han gjør. Kvinnen som bli valgt til Høyres leder i mai, fastslår at denne type uenighet ikke har noe å si for regjeringssamarbeidet mellom Høyre og KrF.

- Jeg står også bak regjeringens syn i ultralyd-debatten. Det er regjeringens politikk, og den er vi enig om. Selv var jeg 38 år da jeg fikk mitt siste barn, og jeg sa nei til fostervannsdiagnostikk. Det er noen valg det er greit å ikke ta. Dessuten bør man tenke grundig gjennom konsekvensene av å åpne for et sorteringssamfunn. Skal vi sortere bort det vi ikke liker? Høyre er et parti som sterkt forsvarer individets rett til frie valg. Men et sted skal man sette en grense. Derfor er vi nå for å begrense muligheten til ultralyd-undersøkelser, sier Solberg.

Hun mener Høyre gradvis har nærmet seg KrFs syn på disse spørsmålene.

Erna Solberg er helt klart på at hun ønsker at regjeringssamarbeidet mellom Høyre, KRF og Venstre bør fortsette også etter stortingsvalget i 2005. Men hun kan fort komme til å stikke kjepper i hjulene for KrFs ønske om å beholde statsministervervet.

Om å bli statsminister

For Erna Solberg sier rett ut at hun ønsker å bli statsminister. Dersom regjeringen sitter til valget og Bondevik er statsminister, kan Bondevik fortsette. Men skal det dannes en ny regjering og utpekes en ny statsminister, kommer hun ikke til å stå bakerst i køen. Hun har lyst til å bli regjeringssjef.

- Alle politikere ønsker vel å få den posisjonen i samfunnet som gir mest makt. Så får vi se om jeg får muligheten. Det er mye som skal klaffe for at en partileder får muligheten til å bli statsminister, sier Solberg.

Om Europa Erna Solberg har lenge sagt at det er viktigere for Høyre at Norge blir medlem av EU enn å sitte i regjering. Dersom muligheten for medlemskap kommer opp når Høyre sitter i regjering med nei-partiene KrF og Venstre, er hun villig til å la Bondeviks regjeringsprosjekt dø.

- Jeg er det man kan kalle en glødende EU-tilhenger. Jeg ønsker sterkt at Norge skal bli EU-medlem.

- Er Norge medlem før 2010?

- Ja, det tror jeg faktisk, sier Erna Solberg etter en liten tenkepause.

- Er du landets statsminister når Norge blir EU-medlem?

- Ja, jeg håper da det, svarer hun kontant.

Om drapstruslene Søndag 9. mai vil Erna Solberg bli valgt som Høyreleder. De andre kandidatene har trukket seg, allerede før de ble spurt. Men denne våren da hun tar steget helt opp i toppen av den politiske eliteserien, vil også mannen som sitter fengslet for å ha truet henne på livet, slippe ut.

- Jeg tror han sitter inne til ut april, sier hun. Irakeren som tidligere har vært tvangsinnlagt på psykiatrisk institusjon, ble dømt for å ha framsatt trusler om å drepe kommunalminister Solberg. Truslene kom i september i fjor, etter det har hun opplevd to andre trusler, uten at politiet har klart finne ut hvor de kom fra I irakerens forklaring til politiet skal han ha sagt at han noen dager tidligere hadde vært i Oslo der han kjøpte en pistol for 14.000 kroner. Videre skal han ha forsøkt å kartlegge Erna Solbergs daglige rutiner og bevegelser. Et bilde av henne ble funnet i mannens lommebok.

Om livet med livvakter

Erna Solberg er gift med Sindre Finnes og har to barn, Ingrid 6 1/2 og Erik 4 1/2. I fjor høst ble livet endret.

- Var du redd?

- Jeg har ikke vært redd. Jeg er vel en type som skyver slikt fra meg. Men det er klart at det har påvirket mitt liv og min families. Våre naboer opplever at politiet snoker rundt i buskene for å sjekke forholdene. Det er klart det skaper jo en viss engstelse, forteller hun.

Det var uvant og upraktisk når livvakter plutselig skulle fotfølge henne over alt.

- Men det har gått fra. Barna våre har begynt å venne seg til at vi har fått to nye lekekamerater. Det krever likevel mye organisering. Man blir en meget effektiv shopper av det. Det er ikke så lett å koble av i en stressende arbeidsdag med å svime litt rundt i en klesbutikk, sier hun og husker at det var nettopp en slik kort handletur som kostet livet til Sveriges utenriksminister Anna Lindh.

HÅPER: Erna Solberg sier hun vil at regjeringssamarbeidet mellom Høyre, KrF og Venstre skal fortsette også etter stortingsvalget i 2005.