«Jeg trodde de skulle drepe meg, voldta meg eller holde meg fanget som prostituert.»

1. juni ble «Sofia» (14) kidnappet av tre maskerte menn fra mafiaen i Bulgaria. I tre dager satt hun på en pinnestol med bind for øynene. Familien solgte alt de eide for å skaffe løsepengene mafiaen krevde for å slippe henne løs, og så rømte de til Norge. Om noen dager sender myndighetene dem tilbake til Bulgaria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag 1. juni, klokka 12.30: «Sofia» er på vei hjem fra skolen hun går på i byen Rusa nord i Bulgaria. Det er helg, og hun gleder seg til et par fridager. Like utenfor skolen stopper en stor, mørk bil. Ut kommer tre voksne, maskerte menn. De går raskt mot henne, tar tak i henne og tvinger henne inn i bilen. «Sofia» får bind for øynene før hun blir kjørt av gårde til et hus et stykke unna. Der ble hun satt på en pinnestol, bundet på hendene og etterlatt alene i flere timer i et nakent rom.

«Sofia» ser på oss med et tomt blikk. Hun viser ingen følelser lenger, klarer ikke å slippe folk inn på seg etter det som skjedde.

Etter kidnappingen sitter hun gjerne i timevis og ser tomt framfor seg, av og til får hun angstanfall. Hun har sluttet å le, sluttet å spise. Hun er som et gammelt menneske.

- Hun som alltid var så blid, sier moren.

- Det var alvor

- Jeg var livredd. Jeg trodde de skulle drepe meg, voldta meg eller holde meg fanget som prostituert, forteller hun.

Etter noen timer alene og i blinde i det nakne rommet, kom omsider en mann inn. Han ville ha telefonnummeret til «Sofia»s far.

- Da han ringte og fortalte at han hadde jenta mi, ble jeg målløs. Jeg trodde det hele var en spøk, sier faren og gråter.

For å få ham til å skjønne alvoret, hentet kidnapperen 14-åringen til telefonen. Hun bønnfalt faren om å hente henne. Først da han hørte den spake, skjelvende stemmen hennes skjønte han alvoret. Hun var faktisk kidnappet.

- Det svartnet helt for meg, jeg ante ikke hva jeg skulle si. Dette var jo alvor, utbryter han.

Mafiamannen krevde 5000 tyske mark innen søndagen, ellers ville de drepe jenta. Dette tilsvarer en drøy årslønn for familien.

«Forteller du dette til en levende sjel, dreper vi jenta. Politiet holder du unna. Ikke en gang foreldrene dine eller broren din kan du si det til. Da gjør vi det slutt på henne.» Mannen slengte på røret.

- Jeg skjønte at for å skaffe så mye penger, måtte jeg selge alt vi eier, sier faren.

Bilen, alle smykkene, møblene, til og med gifteringene måtte foreldrene selge for å løse ut jenta. Selve symbolet på den enheten familien representerer.

Flyktet

Da de hadde solgt alle tingene sine og stablet på beina nok penger, kunne de hente «Sofia».

- Når vi fikk henne tilbake ble vi hjemme noen uker, men vi var så redde for mafiaen at livet ble et sant helvete. Vi slapp aldri jenta vår av syne, vi torde ikke la henne gå på skolen eller være sammen med venner. Selv ikke midt på dagen følte vi oss trygge. Vi visste at hun står på «lista» til mafiaen. De leter opp unge, pene jenter som de vil ha i sexindustrien. Vi måtte bare komme oss vekk, forteller moren. Hun takker Gud for at de i det hele tatt klarte å løse ut datteren sin.

Etter en lang bussreise kom de til Norge den 8. juli, og ble innlosjert på Tanum transittmottak. Deretter ble de flyttet til et transittmottak på Romerike. Familien søkte om asyl på grunnlag av etnisk diskriminering, og i tillegg opphold på humanitært grunnlag, noe som innvilges dersom sterke menneskelige hensyn taler for det.

UDI begrunner avslaget med at jenta må søke beskyttelse mot mafiaen hos politiet i Bulgaria, selv om familien hevder at politiet er korrupt og samarbeider med de kriminelle. Videre sier direktoratet at det ikke foreligger sterke menneskelige hensyn som skulle tilsi opphold i Norge. Dette til tross for at direktoratet tror på historien til jenta.

Hovedregelen i utlendingsloven sier at søkere skal få være i landet så lenge klagen behandles. Den hovedregelen kan bare fravikes dersom det er helt åpenbart at man ikke fyller vilkårene. I denne saken mener UDI at jenta ikke fyller noen av vilkårene, og sender henne hjem i løpet av noen dager.

Norsk støtte

I en kronikk i Dagbladet tidligere denne uka skriver barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim: «Dette (menneskehandelen) er den største illegale inntektskilden i verden, etter narkotika- og våpenhandel. Bak denne handelen står en meget godt organisert mafia.»

Videre skriver hun: «Vi skal være med på å forebygge og bekjempe menneskehandel, gi støtte og assistanse til ofrene samt fremme samarbeid mellom statene for å nå disse målene.»

- Det de norske myndighetene ikke skjønner, er at vi står på «lista» til mafiaen. De vet hvem vi er, og hvor de kan få tak i oss. Neste gang de kidnapper henne - og det kommer de til å gjøre - kan det hende vi ikke får henne tilbake i det hele tatt. Unge, pene jenter blir solgt på sexmarkedet. De holdes fanget og brukes som prostituerte på klubber, bordeller og hoteller, sier faren.

- Har ikke de som jobber i UDI barn selv? spør moren oss. - Hvis de hadde hatt barn, ville de aldri sendt oss tilbake når de vet at sexmafiaen er etter henne.

Ekspressfart

Da familien kom til Norge, ble den ekspedert i ekspressfart. I «hordene» av bulgarere som kom over svenskegrensa i busser tidligere i sommer, fikk få sjansen til virkelig å fortelle sin historie. Men på søndag bærer det hjem til mafiaens rike, der alle de vonde minnene ligger, der hverdagen bare er frykt, angst, mareritt og hat.

LIVREDD: «Sofia» (14) er på den bulgarske mafiaens «liste». Hun har alt blitt kidnappet én gang i hjemlandet. Etter at familien klarte å kjøpe henne tilbake, rømte familien til Norge for å slippe unna frykten i hjemlandet. UDI tror på historien, men nekter henne opphold.
STÅR PÅ «LISTA»: - Mafiaen vet hvem vi er. Nå kommer de til å ta datteren vår enda en gang, fortviler foreldrene til «Sofia». I morgen sendes familien hjem til Bulgaria.