Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg trodde de skulle kappe hodet av meg»

Da bevæpnede menn stilte seg bak ham og kidnapperne begynte å filme, var John Martinkus (35) sikker på at han skulle dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): -  Jeg var livredd. Vi har alle sett disse videoene av halshogginger, og dette var samme format: Mennene sto bak meg med våpen, mens jeg ble plassert på en stol foran dem, forteller den australske tv-reporteren John Martinkus til The Times.

Dette skjedde åtte dager etter at videoen som viste drapet på Ken Bigley (62) ble frigitt.

Søndag ble Martinkus løslatt, etter et døgn i fangenskap i Bagdad. Tirsdag ble den britiske sjefen for Care International i Irak, Margaret Hassan (59), kidnappet.

Martinkus lånte selv kidnapperne kamerastativet sitt.

-  Jeg måtte si hvem jeg var, hva jeg gjorde, og at det irakiske Mujahedin hadde behandlet meg bra og med respekt, og lovte å frigi meg fordi jeg ikke jobbet for amerikanerne. Mens jeg leste så jeg for meg at noen skulle ta tak i hodet mitt og kappe det av, forteller han.

Bind for øynene

Tv-reporteren hadde vært i Irak i nesten tre uker, og skulle reise hjem forrige søndag. På vei ut fra hotellet ble plutselig bilen stoppet av bevæpnede menn. Martinkus ble kjørt til en forlatt bygning og sluppet inn i et mørkt rom med gitter for vinduene og lenker på gulvet.

-  Jeg hadde sett videoen med Ken Bigley, og tenkte: «Nå lenker de meg fast, og så hva?»

Martinkus fikk bind for øynene, og beskjed om at sjefen ville snakke med ham.

Fortalte om kjæresten

-  Jeg fortalte at jeg bare var her for å rapportere om det som skjedde, men at det var vanskelig på grunn av både amerikanerne og dem, sier Martinkus.

En rekke finurlige spørsmål fulgte, og reporteren veide sine ord nøye for ikke å si noe feil. For å framstå som menneskelig viste han kidnapperne et bilde av kjæresten Meredyth.

-  De spurte hvorfor jeg ikke var gift, og jeg lovte å gifte meg så fort jeg kom tilbake til Australia. Jeg tror de gjorde et google-søk på meg, for de visste masse om meg. Blant annet at jeg hadde skrevet ei bok fra Indonesia der jeg kritiserte den amerikanskstøttede regjeringen.

Martinkus begynte å øyne håp da han på ny fikk bind for øynene og ble forflyttet. Han ble forhørt på ny, av en eldre mann. Så ble han ført til det første skjulestedet.

-  Her fikk jeg beskjed om å få på meg skoene for jeg skulle løslates. Det gikk så fort at jeg nesten ikke skjønte hva som skjedde.

SLAPP MED SKREKKEN: Den australske tv-reporteren John Martinkus ble løslatt etter et døgn i fangenskap i Irak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media