PROVOSERT: Varaordfører Kamzy Gunaratnam (30) sier innlegget til Frp-veteran og mangeårig nobelkomité-medlem Inger-Marie Ytterhorn var «direkte rasistisk», og sier hun er provosert på Oslo-ungdommens vegne.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PROVOSERT: Varaordfører Kamzy Gunaratnam (30) sier innlegget til Frp-veteran og mangeårig nobelkomité-medlem Inger-Marie Ytterhorn var «direkte rasistisk», og sier hun er provosert på Oslo-ungdommens vegne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Kamzy om «kronisk norsk»-innlegget:

- Jeg trodde det var et tilfeldig nettroll. Etterpå så jeg hvem som hadde skrevet det

Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (30) sier innlegget til Frp-veteran og mangeårig nobelkomité-medlem Inger-Marie Ytterhorn var «direkte rasistisk».

- Jeg leste innlegget før jeg så hvem som hadde skrevet det. Og tenkte at det var et tilfeldig nettroll som ikke visste bedre, sier Kamzy Gunaratnam (30) til Dagbladet.

- Etterpå så jeg hvem det var, en som hadde sittet så lenge på Stortinget og hatt viktige verv, sier Gunaratnam.

- Da ble jeg provosert. Ikke på vegne av meg selv, meg kan hun ikke rokke ved, men det hun sier går ut over ungdom i Oslo, både med og uten flerkulturell bakgrunn. Det er slike uttalelser som skaper en «oss og dem»-mentalitet. Og det er virkelig ikke akseptabelt.

TOK AV: Kritikken har haglet mot Inger-Marie Ytterhorn etter dette utspillet.
TOK AV: Kritikken har haglet mot Inger-Marie Ytterhorn etter dette utspillet. Vis mer

- Direkte rasistisk

Det var på Facebook-siden til Gunaratnam at Frp-veteranen Inger-Marie Ytterhorn (75) i går kveld skrev at hun mente det var «litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17. mai-komiteen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til akkurat dette vervet?».

I dag morges fulgte hun opp med:

- Hva er rasistisk, kronisk eller norsk? Kamzy er helt sikkert en dyktig og flott dame, men for meg virker det mer naturlig at en etnisk nordmann - og aller helst en Oslo-borger - leder 17. mai-komiteen. Hvis det er rasistisk, så OK.

- Hva tenker du om innleggene, Kamzy?

- Jeg tenker at det hun skrev er rasistisk, det er direkte rasistisk, og at det ikke kan stikkes under en stol, sier Gunaratnam til Dagbladet.

FULGTE OPP: I dag morges skrev Ytterhorn dette.
FULGTE OPP: I dag morges skrev Ytterhorn dette. Vis mer

Siv beklaget

Ytterhorn er ingen hvem som helst i norsk politikk. Blant en lang rekke verv på nasjonalt nivå, og i både Oslo og Bergen, har hun blant annet sittet flere år i den prestisjetunge Nobelkomiteen.

Frp-leder Siv Jensen var snar med å ta avstand fra Ytterhorns uttalelser. Til Dagbladet sa hun at hun tok avstand fra kommentaren og var sterkt uenig med Inger-Marie Ytterhorn.

- Kommentaren er grov og langt over streken. Jeg synes ikke den representerer Inger-Marie Ytterhorn slik jeg har kjent henne i mange år. Jeg er sikker på at varaordfører Kamzy Gunaratnam er en god representant for det demokratiet og verdiene vi feirer 17. mai, sa Frp-lederen.

Full støtte

Også Tone Ims Larssen, leder for Oslo Frp, har tatt avstand fra kommentaren.

Og Frp's egen representant i 17. mai-komiteen, Lars Petter Solås, skriver i en e-post:

- Kjære Kamzy Gunaratnam. Jeg gir deg min fulle og helhjertede støtte. 17. mai-komiteen for 2019 har fått en dyktig og god leder. Jobben jeg skal gjøre sammen med deg gleder jeg meg til! Inger-Marie Ytterhorns grove kommentar representerer ikke meg eller mitt parti. Jeg tar sterkt avstand fra det hun har uttalt. Vi er begge oppvokst i denne byen, Kamzy, og jeg vet at vi deler kjærligheten for byen vår.

ERFAREN: Inger-Marie Ytterhorn (bakerst t.v.) fotografert i forbindelse med utdelingen av fjorårets nobelpris. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ERFAREN: Inger-Marie Ytterhorn (bakerst t.v.) fotografert i forbindelse med utdelingen av fjorårets nobelpris. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Appell

- Jeg er veldig glad for at Siv Jensen og mange både i Frp og samarbeidspartiene tar avstand fra uttalelsene. Men dette handler ikke om meg, sier Kamzy til Dagbladet.

- Det handler om alle andre som får en kommentar eller et blikk, eller som blir hetset på nettet. Det er det som plager meg. Jeg trenger ikke at Siv ber om unnskyldning i dag, men at Erna og Siv og alle andre sentrale politikere tar tak i dette og reagerer hver eneste dag.

- Har du forsøkt å få tak i Ytterhorn i dag?

- Jeg har ikke prøvd å få tak i henne. Jeg trenger ikke hennes velsignelse til å være leder av 17. mai-komiteen i Oslo, eller til å være varaordfører. Det er verv jeg er valgt til å ha. Det er Oslos godkjenning jeg trenger. Det jeg er glad for er at folk tar til motmæle mot henne – ser du i de andre kommentarene vil du se et ti- eller hundretalls innlegg som sier at dette ikke er holdninger vi aksepterer i Oslo.

KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller kommentaren både rasistisk og krenkende. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller kommentaren både rasistisk og krenkende. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Krenkende

Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller kommentaren både rasistisk og krenkende, ifølge NTB.

- Gang på gang ser vi at Frp-ere kommer med splittende og polariserende kommentarer. Vi kan ikke trekke på skuldrene og bli vant til slike kommentarer. Vi må si ifra hver gang at dette ikke hører hjemme i norsk politisk debatt. Jeg etterlyser Siv Jensen. Hun må ta ett oppgjør med slike holdninger i sitt eget parti, sier Støre i et Facebook -innlegg.

Han hevder at Høyres strategi om å ansvarliggjøre Frp i regjering, ikke virker.

- Splittende og krenkende ytringer blir framført med større autoritet når det kommer fra medlemmer av et regjeringsparti, skriver Støre.

Dagbladet har forsøkt å nå Ytterhorn i dag. Hun har ikke tatt telefonen eller svart på sms.