SLAPP UNNA MED KJØTTSÅR: Christer Lund (39) var på jakt i de svenske skogene da han ble angrepet av en bjørn. - Han tok tak i låret mitt og ristet meg. Jeg trodde det var kjørt, sier han til Expressen. Foto: Roger Vikström/Expressen
SLAPP UNNA MED KJØTTSÅR: Christer Lund (39) var på jakt i de svenske skogene da han ble angrepet av en bjørn. - Han tok tak i låret mitt og ristet meg. Jeg trodde det var kjørt, sier han til Expressen. Foto: Roger Vikström/ExpressenVis mer

- Jeg trodde det var kjørt

Bjørnen satte tennene i Christers lår og ristet ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tobarnsfar Christer Lund (39) var i går på elgjakt i skogen i Vallsta utenfor Bollnäs i Sverige. Utpå formiddagen tok hunden hans opp et spor og satte i vei gjennom skogen.

- Jeg smøg meg fram i sikkert en time for å komme nær det jeg trodde var en elgkalv. Det var tett skog og jeg kunne ikke se lenger enn en-to meter foran meg. Plutselig ser jeg bjørnen løpe mot meg. Når den er tre-fire meter unna stanser den, forteller Lund til Expressen.

Snakket med bjørnen
Idrettslæreren er en erfaren jeger og forsøkte å snakke med bjørnen slik at den skulle forstå at han var et menneske.

- Det gikk et halvsekund før den fløy på meg. Det kjentes som å bli overkjørt av en bil. Jeg holdt i våpnet hele tiden og skjøt et skudd mot bjørnens hode da jeg falt. Jeg tror det traff, men det kan ikke ha vært i hjernen for da hadde den dødd, sier Lund.

Bjørnen hogg tak i høyrelåret hans og ristet i ham.
- Nå er det kjørt, tenkte jeg.

Lund forsøkte å skyte flere ganger, men det gikk ikke.
- Jeg sparket alt jeg kunne og forsøkte instinktivt å skyte. Men siden jeg ikke fikk ladet om gikk det ikke. Etter noen sekunder slapp bjørnen taket. Jeg skjøt én gang til og den forsvant inn i skogen.

Slapp unna med kjøttsår
Den svenske avisa treffer 39-åringen på sykehuset i Gävle. Høyre lår ble revet i filler av bjørnen, under bandasjen er det dype kjøttsår etter bjørnens tenner.

- Jeg har virkelig hatt flaks. Jeg trodde det var kjørt, sier han fra sykesenga.

Lund trykket hardt på såret for å stanse blødningen og fikk ringt jaktkameraten Mårten Bergfeldt. En time senere var ambulansen på plass.

Angriper sjelden
Bjørnen ble sporet opp og skutt i går ettermiddag. Den er trolig rundt ti år gammel og veide 130 kilo.

Det fins omtrent 2900 bjørner i Sverige og antallet er økende, ifølge Sveriges landbruksuniversitet og Rovdyrsenteret De 5 Stora.

Men det er svært sjelden at bjørner angriper, siden 1977 er det registrert bare 26 angrep på mennesker. To personer har dødd.

19 av angrepene har skjedd mot personer som var på jakt.