Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vold i nære relasjoner

- Jeg trodde han kom til å drepe meg

Lynn Hart (52) brøt med sin voldelige kjæreste etter tre år. Nå vil hun hjelpe andre.

MISHANDLET: Lynn Hart ønsker å dele sin historie. Dette bildet ble tatt kort tid etter hun ble banket opp av kjæresten. Foto: West Midlands Police
MISHANDLET: Lynn Hart ønsker å dele sin historie. Dette bildet ble tatt kort tid etter hun ble banket opp av kjæresten. Foto: West Midlands Police Vis mer

- Jeg trodde helt oppriktig at han kom til å drepe meg. Han bare fortsatte å slå meg i ansiktet, og plukket deretter opp tv-høyttaleren og brukte den til å slå med. Jeg husker ikke hvordan jeg kom ut av leiligheten... alt er uklart, sier Lynn Hart (53).

I mai ble hun etterlatt med omfattende blåmerker i ansiktet og på kroppen etter å ha blitt mishandlet av samboeren, David Harrison (52). Paret hadde vært sammen i tre år, opplyser politiet i West Midlands, England.

Nå ønsker Hart å dele sin historie. Hun håper det vil få andre ofre for familievold til å be om hjelp.

Sju års fengsel

- Jeg dro til min sønns hus, og ringte ambulansen og politiet. Jeg elsker David, og det er grunnen til at jeg ble værende til tross for mishandlingen. Jeg håpet han ville forandre seg, men visste livet mitt var i fare hvis jeg ble værende. Nå var det nok, sier Hart.

Harrison ble arrestert dagen etter. Han nektet straffskyld, og hevdet at Hart hadde falt ned trappa. Politiet trodde ikke på mannens historie, og siktet han for kroppsskade. Tidligere denne måneden ble han dømt til sju år i fengsel etter å ha innrømmet siktelsen.

- Vanskelig å bryte

Hart forteller at hun flyttet sammen Harrison seks måneder etter at de møttes. Da var alt bra.

- Men han drakk mye, og gradvis ble det verre. Det startet med verbal mishandling. Han fortalte meg at ingen i familien elsket meg, bare han, sier 53-åringen.

Deretter eskalerte mishandlingen til fysisk vold, som bare økte med tiden.

- Hver gang unnskyldte han, og lovte det aldri ville skje igjen. Jeg forsøkte å gjemme det under ekstra sminke, og prøvde å komme på bortforklaringer til alle som så det, fortsetter Hart.

Hun trodde det ikke var noe poeng å kontakte politiet ettersom det ville bli hennes ord mot hans. Nå innser 53-åringen at hun burde bedt om hjelp tidligere, og oppfordrer andre i liknende situasjon om det samme.

- Det er usannsynlig at en voldelig partner plutselig vil forandre seg. Snakk med støttegrupper og politiet. De kan hjelpe deg ut av voldelige situasjoner. Jeg vet det er vanskelig å bryte, men jeg tror virkelig jeg hadde blitt drept, om jeg hadde blitt værende med David, sier hun.

MISHANDLING: De tre tenåringsjentene slo og brukte strømpistol mot den ett år gamle gutten da de satt barnevakt for ham. Nå er de arrestert. Video: CNN Vis mer

- Oppsøk politiet

Politibetjent Catherine Webb-Jones mener andre bør lære av Harts historie.

- Hun er en overlever, og andre ofre kan finne trøst i motet hun har vist. Politiet i West Midlands vil forsøke å beskytte utsatte mennesker mot ytterligere skade, og identifisere hva som utløser overgrep, sier hun.

Politiet i Norge oppfordrer alle som er utsatt for vold om å oppsøke sitt lokale politi.

- Be om å få snakke med noen som arbeider med trusselutsatte personer. Politiet kan sette i gang nødvendige tiltak etter en konkret vurdering av situasjonen. Politiet kan også gi råd og veiledning som gjelder for situasjonen som den enkelte lever med, skriver politiet på sin hjemmeside.

Faresignalene

- I starten kan det være vanskelig å skjønne at det dreier seg om vold og kontroll, sier Geir Borgen, lege og redaktør i nettstedet dinutvei.no, som er den nasjonale veiviseren ved vold og overgrep.

Nettsiden ramser opp en liste over faresignaler i et potensielt voldelig forhold. Eksempelvis kan man føle seg tvunget til å gjøre noe mot sin vilje, man kan bli kritisert og nedvurdert jevnlig av partneren, eller beskyldt ofte for utroskap.

- Det er flere årsaker til at mange blir værende i et voldelig forhold. Å bli utsatt for vold gjør noe med en selv. Man kan føle skyld for at volden skjer, føle det vanskelig å forklare for seg selv hvorfor forholdet fortsetter, og skamme seg for fortelle det til andre. Volden begynner ofte forsiktig, trappes gradvis opp og plutselig sitter man i det «til halsen», forklarer Borgen.

Er man i en akutt livstruende situasjon må man kontakte politiet. Er det mindre akutt forteller Borgen at man kan få hjelp hos flere andre instanser.

- Blant annet hos fastlegen, helsestasjonen om man er ung eller gravid, krisesenteret eller familievernkontoret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling