Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg trodde hånda mi var revet av

Pål Refsdal (46), som ble tatt som gissel av Taliban i Afghanistan, ble i 1998 utsatt for et granatangrep i Kosovo.

PÅ JOBB: Medlemmer av den kosovoalbanske UCK-geriljaen under trening i Drenica-området i den vestlige delen av Kosovo i 1998. Etter den serbiske offensiven ble UCK tvunget til å legge om til tradisjonell geriljataktikk. Bildene er tatt med et kamera Pål Refsdal fikk låne av geriljaen. Sitt eget utstyr mistet han da han ble skadd i et serbisk bakholdsangrep natta mellom 14. og 15. juni. Foto: Pål Refsdal
PÅ JOBB: Medlemmer av den kosovoalbanske UCK-geriljaen under trening i Drenica-området i den vestlige delen av Kosovo i 1998. Etter den serbiske offensiven ble UCK tvunget til å legge om til tradisjonell geriljataktikk. Bildene er tatt med et kamera Pål Refsdal fikk låne av geriljaen. Sitt eget utstyr mistet han da han ble skadd i et serbisk bakholdsangrep natta mellom 14. og 15. juni. Foto: Pål Refsdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
ST. PETERSBURG (Dagbladet): Pål Refsdal (46) ble kidnappet i Afghanistan i forrige uke. Seint i går kveld ble han løslatt. Mannen skal etter forholdene være i god form.

Refsdal har vært i farlige krigssituasjoner før.

Selv møtte jeg møtte Pål Refsdal i en landsby i Kosovo som var kontrollert av den kosovoalbanske geriljaen UCK i juli 1998.

Han var hardt skadet etter at han hadde fulgt den kosoalbanske geriljaen fra Albania, gjennom jugoslavisk kontrollert område, til et område som UCK kontrollerte i Kosovo.

- Så høyre hånd forsvinne
Tre uker etter at en håndgranat skadet Refsdal traff jeg ham. Da hadde han etter eget utsagn 15 splinter i armen, 15 i foten og 20 - 30 i beinet.

I tillegg var armen brukket. Men tross for alt dette, kom han seg i sikkerhet, og bort fra de serbiske styrkene.

Den siste biten av fluktruta måtte han bæres av albanske geriljasoldater. Sånn beskrev han situasjonen da han ble såret.

- Angrepet begynte med en håndgranat som landet noen meter fra meg. Umiddelbart etter ble vi alle beskutt, fortalte Refsdal.

- Jeg tok imot flere håndgranater og så høyre hånd forsvinne i lufta. Jeg følte ingen ting, og trodde den var revet av. Jeg husker jeg tok etter den med venstrehånda, og fant den. Jeg dro i den og skjønte at den hang fast i resten av kroppen, sa Refsdal, i byen jeg ikke nevnte i reportasjen, for at serbisk politi ikke skulle ha spor, slik at de kunne finne ham.

Mange kriger
Jugoslavisk TV stemplet Refstad som terrorist, fordi han jobbet tett med, og åpent støttet den kosovoalbanske geriljabevegelsen.

Refsdal har bred erfaring fra krig. Han var i Afghanistan også før den USA-ledete krigen mot terror startet, og har også vært i krigen i Burma, på Filippinene og Sri Lanka.

— Jeg forsøker å forene romantikk og profesjonalitet, sa han til Dagbladet på den vakre landsbygda i Kosovo for 11 år siden.

Refsdals store problem da var at han måtte fraktes tilbake til Albania gjennom et stort område som jugoslaviske soldater kontrollerte.

Hvordan han fikk til det ville han etterpå ikke fortelle Dagbladet.

Dagbladet er ikke kjent med detaljene i hvordan Refsdal ble tatt som gissel i Afghanistan. Men da vi skiltes i Kosovo sa han imidlertid følgende:

— Mye taler vel for at jeg må ta et oppgjør med mine arbeidsmetoder. Det vil nok familien forlange.

BLE TATT I 1998: Sammen med den kosovoalbanske geriljaen UCK ble Pål Refsdal tatt i et bakholdsangrep av serbiske politistyrker i 1998. Hardt skadet overlevde han angrepet. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
BLE TATT I 1998: Sammen med den kosovoalbanske geriljaen UCK ble Pål Refsdal tatt i et bakholdsangrep av serbiske politistyrker i 1998. Hardt skadet overlevde han angrepet. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media