«Jeg trodde ikke at jeg skulle møte samme tiltalte igjen i en ny drapssak»

15 år etter møtes de igjen i rettssalen: Statsadvokat Jan H. Dahle (61) var aktor også da Geir Hårstad begikk sitt første drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg føler ikke noe personlig ansvar for at han drepte på nytt. Man kan egentlig ikke bebreide noen for at det skjedde igjen, sier Dahle til Dagbladet. Han var aktor i 1987, da Hårstad ble dømt til 10 års fengsel for drapet på sin daværende samboer - og han skal være aktor mandag, når Hårstad igjen står tiltalt i en drapssak.

- Drapet i 1987 ble sett på som et engangstilfelle. Sikring var ikke noe tema, fordi rettspsykiaterne kom til at det ikke var noen fare for gjentakelse.

- Men det var det?

- Ja, men jeg vil ikke si det er et nederlag for rettssystemet at han begikk et nytt drap. Det er vanskelig å svare på hvordan det kunne vært forhindret. Jeg mener iallfall at politi og påtalemyndighet umulig kunne ha gjort noe.

- Tenkte du i 1987 at han kunne begå et nytt drap?

- Nei, jeg trodde ikke at jeg skulle møte den samme tiltalte igjen i en ny drapssak. Det har jeg aldri vært med på før, så det er ganske spesielt, sier Dahle.

2000 saker

Han er en meget erfaren jurist med 16 år i politiet og 17 år som statsadvokat. I løpet av disse åra har han ført over 2000 saker for domstolen, derav 25 i Høyesterett. Hans mest kjente sak er utvilsomt Bjugn-saken fra 1994.

- Jeg synes det er veldig utfordrende å gå i retten. Det er en av grunnene til at jeg ville bli statsadvokat, sier Dahle, som de siste åra har vært førstestatsadvokat i Trondheim.

- Som aktor har du et slags regiansvar i retten. Du skal presentere saken og sørge for at den blir gjennomført på en god og effektiv måte, sier han.

- Blir det annerledes å være aktor når du møter samme drapstiltalte for andre gang?

- Jobben er lik hver gang. Tiltalebeslutningen viser at det er en alvorlig sak, og den vil bli prosedert ut fra det. Det skal være en forsvarlig saksbehandling.