LÆRE AV FEIL:Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen beundrer personer som Trine Pettersen (midten) og Ragnhild Gjerstad for å gå ut offentlig med sine opplevelser fra vold i nære relasjoner, og også snakke om feilene som ble gjort. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
LÆRE AV FEIL:Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen beundrer personer som Trine Pettersen (midten) og Ragnhild Gjerstad for å gå ut offentlig med sine opplevelser fra vold i nære relasjoner, og også snakke om feilene som ble gjort. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

- Jeg trodde ikke det jeg så

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen er ikke i tvil om at folk må tåle belastningen det medfører å melde fra til politi om vold og overgrep mot barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK (Dagbladet): Vestfold SV gjennomførte et møte på Quality Hotel Grand Farris om det å kunne gi barn en trygg oppvekst. Foruten statsråden var også Ragnhild Gjerstad, bestemoren til Christoffer Gjerstad Kihle, som åtte år gammel ble drept av stefaren sin i 2005, og Trine Pettersen, som har skrevet boka «Lyspunktet når volden tar slutt». Om hvordan det er å vokse opp i voldsbelastet hjem.

- Jeg trodde ikke det jeg så, fortalte Ragnhild Gjerstad til forsamlingen.

Hun fortalte om tiden før barnebarnet ble drept. Om sårene og merkene og hvordan hun forsøkte å få gutten til å fortelle.

Christoffers stemme - Jeg gjorde mange feil. Nå angrer jeg for eksempel på at jeg ikke ba han tegne hvordan han hadde det hjemme. Og jeg skulle også ha snakket med skolen. Ha brydd meg mer, sa hun.

Ragnhild lukket seg ikke inne. Etter Christoffers død har hun skrevet bok om saken, og ikke minst kritisert seg sjøl i offentlighet for ikke å ta signalene.

- Skjebnen til Christoffer har gitt meg en glød. Han kan jeg ikke få tilbake, men hans stemme kan hjelpe andre barn i samme situasjon, konkluderer Ragnhild.

Tøffere Statsråd Inga Marte Thorkildsen er ikke i tvil. Erfaringene til Ragnhild og Trine må tas på alvor.

- Folk må melde i fra. Barnas sikkerhet får foran alt, sier Thorkildsen.

Hun legger til at dette også inkluderer alle i offentlig virksomhet. Ikke minst innen skole og barnevern.

Thorkildsen reagerte nemlig på eksemplene som kom fra salen, fra personer som jobber med barn, som opplever at det offentlige skole- og barnevernsapparatet ikke tar de utfordringene og konfliktene som kan oppstå ved å politianmelde mistanke om overgrep og vold mot barn.

Telefon - Men hvordan skal du få folk til å reagere?

- Dette må de ta tak i. I tillegg til dette skal det være en telefon på skolen der barna kan ringe sjøl. Det kan være lettere å snakke om slike ting over en telefon. Rektorene må henge opp informasjon om dette, sier Thorkildsen.

Hun forsikret om at denne beskjeden skal ut til skolene enten de liker det eller ikke. Samtidig presiserte hun at kommunene må ta de kostnadene det er å levere et godt barnevern.

- Kanskje bør vi på en telefonapp, som barna kan ha på telefonene sine nå, forteller Inga Marte Thorkildsen til Dagbladet.

BLITT KJENTE: Statsråd Inga Marte Torkildsen har blitt godt kjent med de som har opplevd vold i familien, som Ragnhild Gjerstad (midten) og de som arbeider med det som politioverbetjent Camilla Grimsæth i Vestfold. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
BLITT KJENTE: Statsråd Inga Marte Torkildsen har blitt godt kjent med de som har opplevd vold i familien, som Ragnhild Gjerstad (midten) og de som arbeider med det som politioverbetjent Camilla Grimsæth i Vestfold. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer