- Jeg trodde ikke det kunne skje så åpenlyst i 2014

Leder for Taternes landsforening reagerer kraftig på at Mona Gustavsen fikk avslag på jobb fordi hun tilhørte romanifolket.

REAGERER:  Mona Gustavsen ble angivelig nektet jobb fordi hun tilhørte romanifolket.  Leder for Taternes landsforening, Holger Gustavsen (som for øvrig er fetter av Mona Gustavsen), sier det er sjeldent diskrimineringen går så langt.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REAGERER: Mona Gustavsen ble angivelig nektet jobb fordi hun tilhørte romanifolket. Leder for Taternes landsforening, Holger Gustavsen (som for øvrig er fetter av Mona Gustavsen), sier det er sjeldent diskrimineringen går så langt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet omtalte i dag Mona Gustavsen som er født og oppvokst i Grue Hedmark, og som forteller at hun ble nektet jobb som drosjesjåfør, på bakgrunn av at hun tilhørte romanifolket. Det var avisa Glåmdalen som først omtalte saken.

Mona Gustavsen hadde hatt to måneders kjøreopplæring ved Kongsvinger Taxisentral, med en lovnad om en deltidsstilling på 50 prosent. Dette var et tiltak gjennom NAV, og kun kjentmannsprøven og førsthjelpskurset gjensto. Da fikk hun plutselig beskjed om at hun ikke fikk kjøre lenger.

I en tekstmelding som skal være fra sjåføren som hadde opplæring, sto det blant annet: «Vi har i går hatt møte, og vi har måttet si nei til kjøring på deg hos oss. Dette går ikke på deg som person, men at du er av taterfolket. Og at vi på grunn av lynnet til tatere ikke tør å ta inn folk som er tatere, på grunn av temperament og det som da kan oppstå hvis det blir en situasjon.».

I et orienteringsbrev til NAV skriver den samme sjåføren at opplæringa må avsluttes, og at han «frykter å bli frosset ut» om han velger å ansette henne.

En av de to lederne i Kongsvinger Taxi, Leif Broen, opplyste i en telefonsamtale de 20. november til Mona at «massen er skeptisk» tilhørende romanifolket. Dette gjaldt ikke kun Kongsvinger, men mange drosjesentraler, kunne han opplyse.

- Forkastelig Holger Gustavsen, som er leder for Taternes landsforbund og fetteren til Mona Gustavsen, sier saken beviser at det er en lang vei å gå når det gjelder diskriminering i arbeidslivet.

- Jeg syns det er forkastelig å ha en sånn type holdning og oppførsel. Jeg trodde ikke det kunne skje så åpenlyst i 2014. Vi vet av tidligere saker at vi opplever rasisme og diskriminering i hverdagen, men sjelden at det går så langt, sier Holger Gustavsen til Dagbladet.

Han opplyser at han ble kjent med saken først i dag morges, og at han i morgentimene tok kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet, samt Taterutvalget.

- Vi har også hyret en egen jurist til å se på saken. Vi ønsker å være sikre på at saken blir godt behandla, sier Gustavsen.

Anmeldt Hedmark politidistrikt mottok en anmeldelse for diskriminering mot Kongsvinger Taxi den 20. november i år. Saken blir etterforsket, opplyste Rolf Thoresen til Dagbladet tirsdag formiddag.

Holger Gustavsen understreker viktigheten at folk tør å si ifra når de opplever diskriminering.

- Det er mange som er redde for å anmelde. Vi trenger sterke personligheter som Mona, som tør å si ifra, sier Holger Gustavsen.

- Beklager Dagbladet var tirsdag i kontakt med ledelsen i Kongsvinger Taxi, som mener anmeldelsen mot drosjesentralen må bero på en misforståelse.

- Vi beklager det som er skjedd. Her er det misforståelser ute og går. Det er eierne som ansetter sjåfører. Vi har ingenting vi skulle ha sagt, sa daglig leder Frode Flosand til Dagbladet.

Dagbladet var også i kontakt med Leif Broen, som i en telefonsamtale gjengitt av Glåmdalen, langt på vei bekrefter at Mona ikke fikk jobb på grunn av at hun tilhører romanifolket.

- Vi har ikke mottatt noen anmeldelse, og jeg kommer ikke til å kommentere saken før anmeldelsen er mottatt, sa Broen til Dagbladet tirsdag formiddag.

- Men du bekrefter at du har hatt denne telefonsamtalen med Gustavsen som omtales i Glåmdalen?

- Ja, det har jeg aldri nektet for. Men jeg har ingen ytterligere kommentarer til dette, sier Broen.

Sjåføren som hadde opplæring av Mona Gustavsen skriver i en SMS til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere enn det som står i Glåmdalen, og henviser til daglig leder Frode Flesland.

- NEKTET JOBB. Mona Gustavsen sier hun fikk beskjed om at hun ikke fikk jobb ved Kongsvinger Taxisentral, fordi hun hadde romanislekt. Foto: Privat
- NEKTET JOBB. Mona Gustavsen sier hun fikk beskjed om at hun ikke fikk jobb ved Kongsvinger Taxisentral, fordi hun hadde romanislekt. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer