I RETTEN: Mormora til Christoffer Gjerstad Kihle, Ragnhild Gjerstad, var til stede da datteren ble dømt i Agder lagmannsrett i dag, her sammen med bistandsadvokat Knut Brindem. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
I RETTEN: Mormora til Christoffer Gjerstad Kihle, Ragnhild Gjerstad, var til stede da datteren ble dømt i Agder lagmannsrett i dag, her sammen med bistandsadvokat Knut Brindem. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

- Jeg trodde ikke dommen ville bli mildere

Christoffers bestemor er overrasket over at datteren slipper fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG/OSLO (Dagbladet): Bestemora til avdøde Christoffer Gjerstad Kihle (8), Ragnhild Gjerstad, er overrasket over lagmannsrettsdommen mot datteren.

- Jeg trodde ikke dommen ville bli mildere, sier Ragnhild Gjerstad til Dagbladet.

Hennes datter, Christoffers mor, ble i dag dømt til halvannet års betinget fengsel for passiv medvirkning til mishandlingen som kostet sønnen livet for åtte år siden. Guttens stefar ble dømt til åtte års fengsel for volden i 2009.

Retten mente i utgangspunktet at mora burde få strengere straff, men på grunn av den lange saksbehandlingstida slipper hun altså å sone i fengsel. Hun må heller ikke betale erstatning til Christoffers far. Mora tok betenkningstid angående hvorvidt hun vil anke dommen eller ikke.

Slitne Besteforeldrene til den avdøde åtteåringen begynner nå å bli utslitt av de mange rettsprosessene i kjølvannet av barnebarnets død i 2005.

- Ja, dette er forferdelig. Saken har tatt så lang tid. Hadde alle gjort jobben sin, ville den ha vært ferdig for lenge siden. Men mange har jo beklaget dette i ettertid, sier bestemor Gjerstad.

- Det er vel egentlig en fattig trøst?

- Ja, veldig fattig.

Fire rettsrunder I 2009 ble Christoffers stefar dømt i lagmannsretten til åtte års fengsel for mishandling med døden til følge, etter at saken først hadde blitt henlagt to ganger.

Også saken mot mora er tidligere blitt henlagt en gang, men ble åpnet igjen av Riksadvokaten. Deretter ble hun dømt til fengsel i to år og seks måneder, tre måneder ubetinget og resten betinget, med to års prøvetid.

- Nå ville Christoffer ha vært 16 år, sier bestefar Gunnar Geir Gjerstad oppgitt.

Han og hans kone må imidlertid trolig stålsette seg for nok en runde i retten, da det har vært ventet at saken vil ankes - uansett utfall.

Ankes trolig Dette fordi bestemmelsen om passiv medvirkning på mange områder er upløyd mark i norsk rettspraksis.

Det er få dommer, og ingen dommer som regulerer foreldres plikt til å forhindre overgrep mot egne barn, er gått til topps i rettsvesenet.

Bistandsadvokat for Christoffers besteforeldre, Knut Brindem, sa til Dagbladet tidligere i dag at han håpet på en fellende dom:

- Det er best for familien at det settes et endelig punktum nå, sier han.

Ragnhild Gjerstad sier til Dagbladet at det har gjort noe med henne å sitte gjennom flere rettsrunder og høre på grusomme detaljer om hvordan barnebarnet ble mishandlet.

- Våre liv er totalt forandret. Dette unner jeg ingen. Vi har ikke bare mistet Christoffer, men også vår datter. Nå begynner vi kampen for å vinne henne tilbake.

- Meld fra! - Vi har forstått at du reiser rundt og snakker om dette?

- Jeg forteller litt av og til. Vi må lære av våre feil. Og får vi en følelse av at noe er galt, så kjenn på den.

- Men er ikke folk redde for å ta feil i slike saker?

- Det er vel ingen ting bedre enn å ta feil. Men én ting vil jeg si til deres lesere. Den farligste plassen for Christoffer var i hjemmet. Familievold skjer i hjemmet. Vi melder fra når vi ser noen gjør et innbrudd. Kanskje burde folk også melde fra når de hører bråket hos naboen.

MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle (8) (bildet) ble funnet død i 2005. Foto: Privat
MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle (8) (bildet) ble funnet død i 2005. Foto: Privat Vis mer